Αποκλ. Made In Greece: E-table – Η πρώτη πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια

Συνέντευξη με  τους συνιδρυτές Γιώργο Αρφαρά και Κώστα Σαριδάκη

Μ.Μ:Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας;
Γιώργος Αρφαράς: Το e-table.gr γεννήθηκε ως ιδέα το 2011 σε μία βεράντα. Ήταν ένα Σάββατο απόγευμα στο σπίτι του Κώστα, όταν χρειάστηκε να πάρουμε αρκετά τηλέφωνα σε τέσσερα διαφορετικά εστιατόρια για να βρούμε διαθέσιμο τραπέζι το ίδιο βράδυ, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Αυτό ήταν αρκετό για να συνειδητοποιήσουμε ότι έλειπε από την αγορά, μια υπηρεσία που να σε βοηθάει να ανακαλύπτεις εύκολα και με εύχρηστο τρόπο νέα εστιατόρια, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τη διαθεσιμότητα του κάθε εστιατορίου. 
Το κενό ήρθε να καλύψει το e-table.gr, η πρώτη, στην ελληνική αγορά, ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2014. Το e-table.gr αριθμεί πλέον περισσότερα από 1700 συμβεβλημένα εστιατόρια σε 24 πόλεις της Ελλάδας, έχοντας εξυπηρετήσει πάνω από 150.000 πελάτες. Παράλληλα έχει λάβει διακρίσεις και έχει βραβευθεί συνολικά σε τρεις κατηγορίες στα App Awards 2015 καθώς και στα Lighthouse e-volution Awards 2016, διαγράφοντας πλέον σταθερή ανοδική πορεία. To βραβευμένο App του e-table.gr για Android και iOS συσκευές είναι το μοναδικό στο είδος του που δίνει τη δυνατότητα για online κρατήσεις στα καλύτερα εστιατόρια απευθείας από το κινητό.

Μ.Μ: Ποιος ή τι ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του e-table.gr  και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;

Κώστας Σαριδάκης: Όπως στις περισσότερες startups, το έναυσμα ήταν ο εντοπισμός ενός προβλήματος και στην περίπτωση μας ήταν η ταλαιπωρία της τηλεφωνικής κράτησης για το κλείσιμο ενός τραπεζιού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι συνήθως χρειάζονται αρκετά τηλεφωνήματα για μια κράτηση, ειδικά αν πρόκειται για δημοφιλές εστιατόριο και σε ώρες/μέρες αιχμής, ενώ αρκετές φορές λόγω φόρτου τα εστιατόρια είτε δεν προλαβαίνουν να απαντούν τις κλήσεις είτε τις απαντούν αλλά χωρίς να προσφέρουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης. Είναι συχνό φαινόμενο να κρατούν κάποιο μήνυμα αλλά να ξεχνούν να ενημερώσουν τους πελάτες. 

Σχετικά με τα στάδια που ακολουθήσαμε, αυτά ήταν αρκετά αλλά μπορούν να χωριστούν στα ακόλουθα τρία: α) η αποσαφήνιση του επιχειρησιακού μοντέλου και ο σχεδιασμός του αρχικού site, β) οι εμπορικές συμφωνίες με τα πρώτα 10-20 εστιατόρια, που ήταν και οι πιο δύσκολες και γ) η εύρεση επενδυτών.

Μ.Μ:Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;
Γιώργος Αρφαράς: Το πιο δύσκολο βήμα ήταν φυσικά η αρχική απόφαση να τα παρατήσουμε όλα και να κυνηγήσουμε την ιδέα μας. Καθώς στήναμε το pilot προϊόν μας, τρέχαμε με τον Κώστα παράλληλα τη δική μας συμβουλευτική εταιρία για να βγάζουμε τα προς το ζην. Εν συνεχεία, το επόμενο δύσκολο βήμα ήταν η ανεύρεση χρηματοδότησης του εγχειρήματος. 
Εύκολα βήματα δε θα έλεγα ότι έχουμε κάνει ακόμα, αλλά σίγουρα κάποια πράγματα ήρθαν πιο εύκολα από όσο τα περιμέναμε στην αρχή. Για παράδειγμα, η επέκταση σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς φάνταζε δύσκολη στην αρχή, αλλά το γεγονός ότι είχαμε αρχίσει να γινόμαστε ήδη γνωστοί βοήθησε πάρα πολύ στο κλείσιμο συμφωνιών με νέους συνεργάτες.

Μ.Μ:Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα; Υπάρχει σχέδιο; Υπάρχουν πλάνα;
Γιώργος Αρφαράς: Χωρίς πλάνο και σχέδια για το μέλλον, δεν πας και πολύ μακριά. Για να διατηρήσουμε την πρωτοκαθεδρία μας στην Ελλάδα πρέπει διαρκώς να κινούμαστε. Στα άμεσα σχέδιά μας ανήκει η εμπορική διάθεση του λογισμικού που ετοιμάζουμε για τα εστιατόριά μας και αφορά την οργάνωσή τους σε θέματα διαχείρισης κρατήσεων και τραπεζιών. Παράλληλα, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε να προσφέρουμε και στους χρήστες μας τη δυνατότητα εκτός από εκπτώσεις να απολαμβάνουν και άλλου είδους προσφορές, όπως fixed menus, freebies κ.α. Η επιδίωξη είναι σταδιακά να προσθέτουμε νέα χαρακτηριστικά στο προϊόν μας, που αφενός θα βελτιώνουν την εμπειρία των χρηστών μας και αφετέρου θα δίνουν λύσεις σε θέματα marketing και operations στα εστιατόρια.

Μ.Μ:Πού ονειρεύεστε ότι θα φτάσει στο μέλλον το e-table.gr ; Ποιους στόχους έχετε για αυτό; 
Γιώργος Αρφαράς: Σύντομα θα θέλαμε να καταφέρουμε να θεωρούμαστε συνώνυμο της έννοιας «κράτησης σε εστιατόριο» στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη εντός και εκτός των συνόρων. Μακροπρόθεσμα, θέλουμε να εδραιώσουμε το e-table.gr ως ένα δυνατό regional παίχτη στις online κρατήσεις εστιατορίων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε, αρκεί εξωτερικοί παράγοντες να σταθούν ευνοϊκοί. 

Μ.Μ: Τι απήχηση έχει στον κόσμο; 
Κώστας Σαριδάκης: Η απήχηση είναι πάρα πολύ θετική μέχρι στιγμής καθώς ήδη περισσότεροι από 150.000 Έλληνες αλλά και ξένοι έχουν πάει σε κάποιο εστιατόριο μέσω κράτησης από το e-table.gr. Παράλληλα, το feedback που λαμβάνουμε καθημερινά από τους χρήστες μας είναι πολύ ενθαρρυντικό γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπήρχε πράγματι ένα κενό στην αγορά σε ό,τι αφορά την εύκολη και άμεση online κράτηση αλλά και τις εκπτώσεις χωρίς πιστωτική κάρτα ή κουπόνια.

Μ.Μ: Πείτε μας δυο λόγια για  την Ενέργεια σε συνεργασία με τους ΜΚΟ, που ξεκίνησε το e-table.gr; Στόχοι και ανάπτυξη πρακτικών CSR;
Κώστας Σαριδάκης: Έχοντας ασχοληθεί παλιότερα με έργα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης γνωρίζουμε καλά το αντικείμενο και τα οφέλη που μπορεί να έχε μια τέτοια Ενέργεια τόσο για μια επιχείρηση όσο και για την κοινωνία. Οπότε ήταν θέμα χρόνου να εφαρμόσουμε κάτι ανάλογο στο e-table.gr. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες μας έχουν πλέον τη δυνατότητα να δωρίζουν του πόντους που συγκεντρώνουν, κάθε φορά που χρησιμοποιούν το e-table.gr, σε έναν από τους 6 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμά μας. Κατά συνέπεια μπορούν να προσφέρουν χρηματικά ποσά των 5 ή 10 ευρώ χωρίς να τους στοιχίζει απολύτως τίποτα καθώς το e-table.gr είναι μια εντελώς δωρεάν υπηρεσία. Στο άμεσο μέλλον θέλουμε να εντάξουμε και άλλους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους χρήστες μας, καθώς εκείνοι επιλέγουν σε ποιον Οργανισμό θα δωρίσουν τα χρήματα, ανάλογα με τις ευαισθησίες τους.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το e-table.gr στις σελίδες:
www.e-table.gr| facebook.com/etablegr  | e-table.gr/blog 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ