Αποκλ. φωτό: Βυζαντινά αριστουργήματα σε Μουσείο στην Κεφαλονιά - Ο Σταύρος Δήμας με την σύζυγο του, Μαίρη ήταν εκεί

Ένα μουσείο στη Κεφαλλονιά που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είναι το εκκλησιαστικό-βυζαντινό μουσείο που έχει ιδρύσει η Μητρόπολη Κεφαλλονιάς με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ Σπυρίδωνα το 1988. 

 

Το μουσείο το 2002 στεγάστηκε σε δικό του κτίριο που χτίστηκε για αυτό το σκοπό στη Μονή του Αγίου Ανδρέα.

Η συλλογή του μουσείου συντηρήθηκε από την 6η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, η οποία διαμόρφωσε και την έκθεση του μουσείου. Το εκκλησιαστικό-βυζαντινό μουσείο της Κεφαλλονιάς περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα, φορητές εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια, τα περισσότερα από τα οποία είναι από ναούς και μονές του νησιού που καταστράφηκαν στους σεισμούς του 1953. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Στάβερης, είναι η ψυχή του Μουσείου και ο ανθρωπος που αφιέρωσε ολη του την ζωή στην δημιουργία του... 

Ας δούμε όλη την ιστορία του : 

Η Μονή αυτή ιδρύθηκε τη Βυζαντινή εποχή. Αναφέρεται ως Μονή στο Πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλλονιάς από το 1264. Τους αιώνες που ακολούθησαν ερημώνεται και επανιδρύεται το έτος 1579, όταν τρεις κατά πνεύμα αδελφές, η Βενεδίκτη, η Λεοντία και η Μαγδαληνή, καταγόμενες από την πρώτη πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς, το Μεσαιωνικό Δήμο του Κάστρου, αγοράζουν το κτήμα στο οποίο προϋπήρχε το ερειπωμένο μονύδριο επ' ονόματι του Αποστόλου Ανδρέου και εγκαθίστανται εκεί με σκοπό να μονάσουν. 

Ταχύτατα αναπτύσσεται γυναικείο κοινόβιο, στο οποίο προσέρχεται να μονάσει κατά θαυμαστό τρόπο (διάσωση από ναυάγιο) το έτος 1639 η Ελληνορουμανίδα Πριγκίπισσα Ρωξάνη μετονομασθείσα σε Ρωμυλία μοναχή, θυγατέρα του Πρωτοσπαθάριου της Μολδοβλαχίας Ζώτου Τσιγαρά και εγγονή του Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Πέτρου Βοεβόδα. 

Εκτός από τη μεγάλη περιουσία της, κινητή και ακίνητη, αφιερώνει στη Μονή έναν ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό προερχόμενο από το Αγιο Όρος: το ιερό λείψανο εκ του δεξιού ποδός (πέλμα) του Αποστόλου Ανδρέου. Το πέλμα, απεξαρθρωμένο από τον αστράγαλο, φέρει κανονικά επάνω του τη σάρκα του Αγίου, το αίμα του αποξηραμένο, καθώς επίσης είναι εμφανής η οπή από το καρφί της σταύρωσης του Αγίου. 

Η δε ευωδία του είναι χαρακτηριστική και εξαιρετικά έντονη.  Έκτοτε η Μονή λειτουργεί αδιάκοπα ως Γυναικεία Κοινοβιακή.

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας με την σύζυγο του Μαίρη 

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο τώρα το οποίο από το έτος 1988 με τη μέριμνα του Μητροπολίτη κ.κ. Σπυρίδωνος ιδρύθηκε και στεγάζεται στο παλαιό Καθολικό της Μονής, Είναι και το μόνο που διεσώθη από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Στην πρώτη αίθουσα (χώρος λιτής) βρίσκονται οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Ιερού Ναού της Μονής Ταξιαρχών Μηλαπιδιάς. 

Στα εκθέματα της αίθουσας περιλαμβάνονται το σάβανο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε', το επιτραχήλιο του Αγίου Νεκταρίου και το υποκάμισο του Αγίου Παναγή (παπά-Μπασιά).

 

 

Με τον διακεκριμένο επικοινωνιολόγο και φίλο του τον Κεφαλλονίτη Παύλο Παπαδάτο 

Ο χώρος του κυρίως Ναού σώζεται ακέραιος στην αρχική του μορφή. Το τέμπλο είναι έργο των αρχών του 17ου αιώνα με αξιόλογες εικόνες. Τα θωράκια του τέμπλου, με θέματα από το Πάθος του Χριστού, είναι έργα του ιερέως Θεόδωρου Πουλάκη και του μαθητή του Τζανκαρόλα  ενώ τα βημόθυρα που παριστάνουν τους τρεις Ιεράρχες είναι έργα του ιεροδιάκονου Αθανασίου Αννίνου.

 Οι τοιχογραφίες μέχρι τους σεισμούς του 1953 ήταν καλυμμένες με ασβέστη καθότι το 1832 διεκόπη προσωρινά η λειτουργία της Μονής από τους Αγγλους, με σκοπό την ίδρυση προτεσταντικού σχολείου μέσα στο χώρο του Ναού και απώτερο στόχο να πληγεί η Ελληνορθόδοξη αυτή εστία, που επηρέαζε αρνητικά τα πολιτικά πράγματα της εποχής εναντίον της Αγγλοκρατίας. 

 

Μετά την αναστήλωση του κτιρίου, έγινε καθαρισμός και συντήρησή τους. Στο βόρειο νάρθηκα εκτίθενται τα κειμήλια της Μονής και εικόνες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κεφαλληνίας. 

Ανάμεσά τους σημαντική θέση κατέχει ο πίνακας με τις προσωπογραφίες του ζεύγους Τσιγαρά και της θυγατέρας τους μοναχής Ρωμυλίας.
Σε πλαϊνές προθήκες σώζονται πέντε εργόχειρά της, εξαιρετικής τέχνης, αριστουργήματα χρυσοκεντητικής και μικροτεχνίας. Σε άλλη προθήκη εκτίθεται η ποιμαντορική ράβδος και το ’γιο Ποτήριο του Αρχιεπισκόπου Κεφαλληνίας Νικοδήμου Β' Μεταξά, σημαντικότατης προσωπικότητας του 17ου αιώνα, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο τυπογραφείο σε ελληνικό χώρο, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο Μουσείο ακόμα εκτίθενται δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του έτους 1777.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι ο Αρχιεπισκοπικός Σάκκος Κεφαλληνίας, κεντημένος από τη μοναχή Θεοδώρα Κανάλη από το χωριό Μεταξάτα, στο διάστημα από το 1715 έως το 1721 και με θέματα από τον Κύριο Ιησού Χριστό ως "Αμπελο" στην πρόσθια όψη και την Θεοτόκο ως "Ρίζα του Ιεσαί" στην οπισθία.

Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές το έτος: 30 Νοεμβρίου επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου επί τη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής που είναι και η Δευτέρα Προστάτις της Μονής.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε κάτω από ένα δέντρο που ήταν διασταύρωση μηλιάς & αχλαδιάς εξού και το όνομα ''Μηλαπιδιά''. 

**Η Μονή δέχεται επισκέψεις καθημερινά από τις 07.00 έως τις  14.00 και από τις 17.00 μ.μ. έως τις 21.00 μ.μ.

Τηλέφωνα: 26710- 69398 και 26710- 69700

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ