"Η κόλαση του Δάντη": 120 νεκροί & μια πόλη - φάντασμα, με ερείπια παντού μετά το χτύπημα του σεισμού

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό που έπληξε σήμερα το πρωί στην Ιταλία, ανακοίνωσε πριν από λίγο η ιταλική γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

 

Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα του 2009.

Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.

 

Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

 

 

Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

 

 

Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ' Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι "άνθρωποι του βουνού", όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ