Ανδρέας Μπάρκουλης - Ζωή σαν σινεμά: Έρωτες & γάμοι, η περούκα στην Αμερική , φυλακή για τσιγαριλίκι, 2 παιδιά εκτός γάμου,1 γιος απάλυνε τα γηρατειά

«Επαιξα με θρύλους και κάθισα σε θρόνους» έλεγε για τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. 

Μία έντονη ζωή, με καταχρήσεις της νιότης και πολλά προβλήματα υγείας που τον τράβηξαν νωρίς απο τον χώρο της τέχνης. «Αντέχω» έλεγε με κάθε ευκαιρία.

 
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του Ελληνικού κινηματογράφου, έδινε χρόνια μάχη για τη ζωή του, «Εφυγε» στα 80 του χρόνια μεσημέρι Τρίτης, με την οικογένειά του, όπως πάντα, στο πλευρό του.


 
«Νικόλα μου, αυτό το βιβλίο το αφιερώνω σε σένα. Είναι η διαθήκη μου, μια και δεν έχει μείνει τίποτα άλλο πια...» 
Με αυτά τα συγκινητικά λόγια ξεκινά ένα βιβλίο βιογραφία, που μιλά για τη θρυλική ζωή του και είναι αφιερωμένο στον μονάκριβο γιο του.  
Τίτλος του «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης... και άλλα δεινά».

Τον τίτλο του βιβλίου τον επέλεξε ο ίδιος ο Ανδρέας Μπάρκουλης γιατί πίστευε πως ναι μεν, η όμορφη εξωτερική του εμφάνιση ήταν θείο δώρο, αλλά από την άλλη του έκανε και μεγάλο κακό.
Δεν πρόκειται για αγιογραφία. Αναφέρεται στα πάθη και στα λάθη του. 
Τη δύσκολη περίοδο της ζωής του στη διάρκεια της χούντας όταν αναγκάστηκε, επειδή το όνομά του είχε εμπλακεί με ναρκωτικά, να φύγει στην Αμερική. Τη σύλληψή του, τη φυλακή.  
 

Κεφάλαιο στη ζωή του η χρυσή περίοδος του ελληνικού σινεμά.

Πρωταγωνίστησε σε αγαπημένες ταινίες, πάνω από 100 στο σύνολο, μαζί με λαμπερά ονόματα, όπως είναι οι: Ειρήνη Παππά, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου.

  •  Ο Μιμίκος και η Μαίρη 
  • Ο Μιμίκος και η Μαίρη
  •  Η λίμνη των στεναγμών
  • Η λίμνη των στεναγμών
  •  Μια τρέλη σαραντάρα 
  • Μια τρέλη σαραντάρα
  •  Τζένη Τζένη 
  • Τζένη Τζένη

Μεγάλη του αγάπη το θέατρο. 
Ξεκίνησε την ηθοποιία ως εξαιρετικό ταλέντο με την παρότρυνση του Δημήτρη Μυράτ.
Ο ίδιος πήγε στον πατέρα του Μπάρκουλη και  ζήτησε την άδειά του για να τον βάλει στον χώρο του θεάτρου.
 
Οι μεγάλοι έρωτες και τα μεγάλα πάθη του Μπάρκουλη

Ο γάμος με την Αλέκα Στρατηγού

«Καλό κορίτσι, μεγάλη Αγάπη, τα πάθη μας χώρισαν... Έζησα καλά με την Αλέκα, ήταν από τους νεανικούς έρωτες αυτούς που ξυπνάς και πιστεύεις πώς όλα είναι αγνά, όμορφα και μεθαύριο θα καλυτερεύσουν κι άλλο. Ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερή μου. Την λάτρεψα την Αλέκα! Μετά την ταινία "Η χαρτοπαίχτρα" άρχισε να μοιάζει με την καθημερινότητά μας. Η Αλέκα έπαιζε μερόνυχτα κι εγώ βολτάριζα με γκομενίτσες, αθώα φλερτ, χωρίς να επιδιώκω το σεξ, μήπως και την ταρακουνήσω.... 'Ενα βράδυ το τελευταίο μας, την προσκάλεσα για φαγητό, της ανακοίνωσα πώς δεν αντέχω άλλο να αναμετριέμαι με την τράπουλα κι έφυγα...» αναφέρεται στην βιογραφία του για την Αλέκα Στρατηγού!

Το άδοξο τέλος της σχέσης του με την Γκρέη

Όσο για την Καίτη Γκρέη, σύμφωνα με το περιοδικό CIAO έζησαν μαζί ένα χρόνο και την ζήτησε από την μαμά της την ώρα που τηγάνιζε ψάρια. «Ο αρραβώνας μας αποτέλεσε μεγάλο γεγονός της εποχής... Μέχρι που οι επόμενες ασωτίες μου μας απομάκρυναν πλέον οριστικά. Πριν οριστικοποιηθεί αυτή μου η απόφαση το ναι της Καίτης και το διαζύγιό μου, με συνέλαβαν με την γνωστή κατηγορία του χασίς...».

Η Καίτη Γκρέυ στην αυτοβιογραφία της «Αυτή είναι η ζωή μου», που κυκλοφόρησε το 1983, αποκαλύπτει τον δεσμό της με τον Ανδρέα Μπάρκουληκαι όπως φαίνεται, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν τότε για το… μακρύ χέρι του, της φέρθηκε τρυφερά! Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το ειδύλλιό τους άρχισε με το… κυνηγητό του δημοφιλούς πρωταγωνιστή.

Συγκεκριμένα, η λαϊκή τραγουδίστρια αναφέρει ότι ο Μπάρκουλης διέδιδε στο καλλιτεχνικό περιβάλλον πως τα είχε μαζί της, γεγονός που μόλις το πληροφορήθηκε την έβγαλε από τα ρούχα της και του παρήγγειλε μέσω του κοινού τους φίλου Κώστα Κακκαβά πως δεν είναι άντρας… Μια βραδιά, την εποχή που η Γκρέυ τραγουδούσε στο κέντρο «Καλαμίτσα» της Θεσσαλονίκης, μπήκε ξαφνικά στη σάλα ο Μπάρκουλης και της ζήτησε να βγουν έξω να μιλήσουν.

«Μόλις είχα τελειώσει την παράσταση με πλησίασε ένας σερβιτόρος και μου είπε πως ο Μπάρκουλης με περίμενε στο αμάξι του να μου μιλήσει» αναφέρει η τραγουδίστρια. «Βγήκα έξω από το κέντρο και πήγα κοντά στο αμάξι του. Εσκυψα πάνω από το παράθυρο και του ζήτησα να μου εξηγήσει γιατί είπε αυτό το πράγμα στον Κακκαβά. “Δεν είμαι ανθρωποφάγος” είπε εκείνος “έλα μέσα στο αυτοκίνητο να καθίσεις και τα λέμε”. Μόλις άνοιξα την πόρτα και δεν είχα καθίσει καλά-καλά, έβαλε μπρος -είχε ένα MG- και έφυγε από το μαγαζί. Επειδή είχα ακούσει πολλά για τον Μπάρκουλη, ότι δέρνει γυναίκες και άλλα τέτοια, φοβήθηκα… Είδα ότι με έβγαζε έξω απ’ τη Θεσσαλονίκη. Σταμάτησε σε μια ερημιά κι εκεί μιλήσαμε. Τον ρώτησα γιατί διαδίδει τέτοια πράγματα για εμένα και μου είπε ότι είναι ερωτευμένος

Η Καρέζη, η Βουγιουκλάκη, η Ματούλα

Από την ζωή του όμως πέρασαν και πολλές άλλες, επώνυμες γυναίκες ανάμεσά τους η Ματούλα, η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην αυτοβιογραφία του αναφέρεται και στο χαστούκι που του είχε δώσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Έρωτας στους αμμόλοφους». Το χαστούκι ήταν τόσο φυσικό, που ο ηθοποιός έφυγε από το πλάνο -όπως έπρεπε- από την δύναμη της Αλίκης.

Η σχέση του με την Τζένη Καρέζη δημιουργήθηκε στην ταινία «Τζένη- Τζένη».Ο έρωτας τους τελείωσε όταν η ηθοποιός πήγε στην Γαλλία για σπουδές και απομακρύνθηκαν. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει για την Τζένη Καρέζη: «Το 1966 έπαιξα στην ταινία «Τζένη Τζένη». Η ταινία είχε εκπληκτική επιτυχία εισπρακτικά κόβοντας πάνω από 560.000 εισιτήρια κατά τις πρώτες προβολές της. Στην ταινία ερωτεύθηκα και ενώθηκα με την Τζένη στην σπηλιά του Μπεκίρη. Το κινηματογραφικό της όνομα είναι σπηλιά της νεράιδας. Κούκλα μου, κούκλα μου… Τρύπωνα στο σκάφος και έλιωνα στα χείλη της και στις ματάρες της, πέρασαν έτσι κάποιοι μήνες και κυκλοφορούσαμε σαν ζευγάρι και το παραμύθι ζωντάνευε. Όταν έφυγε στην Γαλλία για σπουδές ηθοποιίας απομακρυνθήκαμε».

 Με την Ματούλα γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 13 χρονών και ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε γυρίσματα κοντά στο σπίτι της. Ήταν ο πρώτος άντρας που μπήκε στην ζωή της.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε ακόμη δυο γάμους. Εναν με άδοξο τέλος και έναν ακόμη το 2001 (παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο πέρυσι) με την Μαρία, τη γυναίκα που τον στήριξε τα τελευταία χρόνια. Με την Μαρία έχουν αποκτήσει και ένα γιο, ενώ ο ηθοποιός έχει και δυο ακόμη παιδιά εκτός γάμου. 

Η περιπέτειά του με τα ναρκωτικά

«Ο καθρέπτης μου πότε πότε συνομιλούσε με το χάος... Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά με συντηρούσαν στην άγνοια... Εκείνη την χρονιά (σ.σ. το 1973)έκανα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου στο θέατρο. Τον "Έρωτα των Τεσσάρων συνταγματαρχών" του Ουστίνοφ. Ο επιχειρηματίας μου έλεγε θα μας έκλειναν μέσα... Είχα πολλά χρωστούμενα ως αντιστασιακός. Πέραν τούτο η υπογραφή μου το 71 για την αμνηστία των εξοριζομένων, κάτι τα γκομενικά που τα είχα κάνει μπάχαλο, μία που είχαν πα΄ρει φόρα και με τις κατηγορίες στο στρατό που είχαν αποδώσει την πάτησα. Μου την έστησαν. Βρέθηκε πάνω μκροποσότητα χασίς. Η πρώην ιερόδουλος Ελένη Καραγιαννίδου -Ντρέβις... ομολόγησε εμπόριο ναρκωτικών, τους οδήγησε σε εμένα. Η αστυνομία ήρθε στο θέατρο την ώρα που έμπαινα στο αυτοκίνητό μου, με συνέλαβαν. Βρήκαν πάνω μου δυο τσιγαριλίκια κι ένα μικρό κομμάτι χασίς στο καμαρίνι μου. Παρόλο που μετέπειτα (Καραγιαννίδου -Ντρέβις) είπε πως εν αγνοία μου άφησε τα ναρκωτικά δεν μέτρησε. Όσο άφησε η τύπισσα, τόσο παρέδωσα στους αστυνομικούς, οπότε καμία απόδειξη χρήσης.

Με τον γιο του

Ήμουν όμως ο Μπάρκουλης ήταν επιτυχία να με βάλλουν στο εδώλιο. Ο επίλογος αυτής της ιστορίας ήταν πώς προφυλακίστηκα στα κρατητήρια της Αίγινας, βγήκε με εγγύηση 50.000 δραχμών και στις 16-041974 έφυγα στο εξωτερικό», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος. 

«Έφτασα στον πάτο»

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης αναφέρεται για πρώτη φορά στη βιογραφία του στην περιπέτεια που είχε με τα ναρκωτικά και στη σύλληψή του. Με τίτλο: «Έφτασα εντελώς στον πάτο» και με υστερόγραφό: «Βγήκα καθαρός, ευπρεπής και μάγκας», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εγώ αυτά τα 3,17 γραμμάρια τα πλήρωσα. Κι αν έφτασα εντελώς στον πάτο, να μην ξεχνάτε, πως στο τέλος μονάχα τα σ... και οι φελλοί επιπλέουν...».

Η περούκα

Σε άλλο σημείο του βιβλίου ο ηθοποιός αναφέρεται στην εμπειρία του στην Αμερική και αποκαλύπτει «γιατί δεν ξαναφόρεσα ποτέ την περούκα. Εκεί μόνο αισθάνθηκα άντρας. Έμπαινα στη μαυράδικη ντισκοτέκ και δεν γύριζε κανένας να δει τον "Κορίτσια ο Μπάρκουλης". Γύριζαν να δουν αυτόν που ήμουνα, και είχα, δόξα τω Θεώ, πολύ νταλαβέρι εκεί.

Όταν ζούσα στην Αμερική έκανα παρέα σχεδόν αποκλειστικά με έγχρωμους. Τότε φορούσα ακόμα περούκα και όλοι με αποκαλούσαν "silver man". Ένα βράδυ, λοιπόν, που έπινα σε ένα μαγαζί, βλέπω ένα υπέροχο θηλυκό με ξυρισμένο κεφάλι να με... παίζει.

Δεν τολμούσα να πλησιάσω μη βρεθώ ξαφνικά με κανένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη μου. Στο τέλος μού κάνει νόημα και πάμε στην τουαλέτα. Της είπα πως ήταν κούκλα και πως θέλω να της κάνω έκπληξη. Τράβηξα την περούκα και τα έχασε. Την έβαλα στην τσέπη και από τότε δεν την ξαναφόρεσα ποτέ. Άρχισα να βρίσκω κάτι βαθύτερο μέσα μου, μάλλον έναν εαυτό που μόλις μου συστηνόταν. Γεια σου μάγκα μου. Είσαι πιο πολλά από όσα νόμιζες...».

Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ