Good news: Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου μαγειρεύουν για τους φτωχούς του Ρίο ντε Τζανέιρο

O σεφ και ιδιοκτήτης του ιταλικού Osteria Fransescana, που φέτος βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα 50 καλύτερα του κόσμου, μαγειρεύει με μερικούς από τους καλύτερους σεφ απ’ όλο τον πλανήτη σε μια συλλογική-κοινωνική κουζίνα που πρόσφατα στήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα μείζονος σημασίας θέμα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πρόσφατα με νέους νόμους που θεσπίστηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να γίνουν κάποιες αποτελεσματικές προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Πολυβραβευμένοι σεφ, λοιπόν, όπως οι Alain Ducasse, Virgilio Martinez, Alex Atala, Mauro Colagreco, Joan Roca κ.ά ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Ρίο μαγειρεύοντας στο πλευρό του Ιταλού σεφ Massimo Bottura, στο πλαίσιο του κοινωφελούς project Food for Soul, με σύμμαχο την κοινωνική ομάδα Gastromotiva και τον εμπνευστή της σεφ David Hertz.

Στόχος του project είναι η μείωση της σπατάλης της τροφής και η αξιοποίησή της ενώ το RefettoRio Gastromotiva, όπως λέγεται η συλλογική κουζίνα που εγκαινιάστηκε στις αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων, ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της πρώτης συλλογικής κουζίνας που δημιούργησε ο σεφ στην Expo Milano τον Οκτώβριο του 2015.

 

Τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως υπολογίζεται ότι είναι αρκετά για να τραφούν ετησίως περίπου 7.2 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη και σε αυτό ακριβώς εστιάζουν οι δημιουργοί του RefettoRio Gastromotiva το οποίο δεν αντιμετωπίζουν ως ένα «ολυμπιακό pop up» αλλά έχουν σκοπό να το διατηρήσουν ανοιχτό και μετά τη λήξη των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων. Στο πλάνο επίσης περιλαμβάνονται και σχετικά σεμινάρια που θα πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο για τους τρόπους καλύτερης αξιοποίησης της τροφής.

«Δώσαμε αξιοπρέπεια στις άσχημες μελιτζάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός σεφ και συμπληρώνοντας είπε: «Το project θέλουμε να αποτελέσει παράδειγμα για την επόμενη γενιά των σεφ, τους ακτιβιστές, τους κριτικούς γεύσης και το γενικότερο κοινό που επιθυμεί να γεφυρώσει το κενό μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων, της υπερβολής και της πείνας, μέσω της τροφής.

Ο καθένας μπορεί να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Οι κοινωνικές κουζίνες είναι απαραίτητες σε κάθε πόλη. Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε μία στην γενέτειρά, μου, τη Μοδένα και το Παλέρμο. Αυτό που όμως που στην ουσία θέλω να αποδείξω είναι ότι τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα παντού».

H δράσεις της πρωτοβουλία «Food for Soul» αναμένεται να συνεχιστούν με τη δημιουργία μιας παρόμοιας κοινωνικής κουζίνας στο Bronx της Νέας Υόρκης το 2017.

 

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ