Επική απάτη με δόλωμα διαμάντια: Συλλήψεις στη Βούλα - Ξεγέλασαν Βέλγο επιχειρηματία & πήραν προκαταβολή 8 εκ. €

Αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εντόπισαν χθες τον νούμερο ένα καταζητούμενο της Γαλλίας και εκτέλεσαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του. 

Πρόκειται για τον Ali Kassem Soobhe, μετρ της εξαπάτησης, με δύο ονόματα και διαβατήρια, που κατάφερε να αποσπάσει από επιχειρηματία βελγικής καταγωγής το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων ως προμήθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου.

Η ιστορία, που θυμίζει περισσότερο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, ξεκινά με τον Βέλγο επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως trader (διαχειριστής επενδυτικών fund) σε χρηματιστηριακή εταιρεία στη Γουόλ Στριτ. Καταφέρνει και δημιουργεί μια περιουσία και αποσύρεται για να υλοποιήσει το όνειρο της ζωής του. Το 2008 βάζει μπρος τα σχέδιά του, που περιλαμβάνουν την αγορά του τεχνητού νησιού «Ελλάδα», το οποίο είναι υπό κατασκευήν στο νέο, τεχνητό σύμπλεγμα νησιών με την ονομασία «Κόσμος», στο Ντουμπάι. Το πλάνο του Βέλγου περιλαμβάνει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αποτελούμενου από 18 βίλες και 42 διαμερίσματα.

Πώς του πήραν 10 εκατ. $
Ο επιχειρηματίας αναζητά εναγωνίως χρηματοδότηση και χτυπά όλες τις πόρτες των τραπεζικών ιδρυμάτων της Γαλλίας.
Εχει μόλις ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση και καμία τράπεζα δεν δεχόταν να δανειοδοτήσει την επένδυση. Η μία απόρριψη έρχεται μετά την άλλη και τα επενδυτικά πλάνα αρχίζουν να βουλιάζουν. Ομως, στελέχη ελβετικής τράπεζας συστήνουν στον Βέλγο δύο επιχειρηματίες νιγηριανής καταγωγής. Ο ένας είναι ο Ali Kassem Soobhe ή Karrim Lakkis, με διαβατήρια Λιβάνου και Γουινέας, και ο άλλος είναι ο Hussein Ali Sulaiman, απατεώνες παγκοσμίου κλάσεως ? όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Προθυμοποιούνται να δώσουν διέξοδο στον Βέλγο επιχειρηματία με την καταβολή 125 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα προέρχονταν από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νιγηρίας και θα μεταφέρονταν στον επιχειρηματία από τις ίδιες τις νιγηριανές Αρχές. Ως αντάλλαγμα ζητούν προμήθεια ύψους 8%, ήτοι 10 εκατ. δολάρια.

Πλαστές αποδείξεις
Ο Βέλγος εμφανίζεται διστακτικός, ωστόσο κάμπτονται γρήγορα οι αντιρρήσεις του μετά τη συνεχή παροχή αποδείξεων
εκ μέρους των δύο Νιγηριανών, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων, φυσικά πλαστούς. Οι δύο απατεώνες κατασκευάζουν επί τέσσερις μήνες διάφορα στοιχεία με στόχο να αποδείξουν ότι υπάρχουν τα χρήματα και ότι προσπαθούν να μεταφερθούν στους λογαριασμούς του Βέλγου. Μάλιστα, ο Kassem για να πείσει τον Βέλγο για τη σοβαρότητα των προθέσεών του του δείχνει ψεύτικους λογαριασμούς που υποτίθεται ότι κατείχε στην Τράπεζα Fortis.
Οσα θα ακολουθήσουν μετά μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη δημοφιλή σειρά ταινιών «Τζέιμς Μποντ»...

Ο σωσίας υπουργός και τα ψεύτικα διαμάντια
Ο Βέλγος επιχειρηματίας παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στους υποτιθέμενους χρηματοδότες του και φέρνει αντιρρήσεις.
Συναντιούνται όλοι στο Aμστερνταμ προκειμένου να προχωρήσει το ντιλ και να δοθεί στον Βέλγο επιταγή ύψους 100 εκατ. δολαρίων, πράγμα που τελικά δεν συνέβη, καθώς με διάφορες προφάσεις αλλάζουν εκ νέου τα σχέδια και αποφασίζεται τελικά να γίνει μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό. Ομως οι μέρες περνούσαν και τα λεφτά δεν εμφανίζονταν... Το πρόσχημα των απατεώνων ήταν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας μπλόκαρε τη μεταφορά.
Για να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις του Βέλγου, οι Νιγηριανοί του ζητούν να πάει στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας, ο οποίος θα αναλάμβανε προσωπικά ο ίδιος τη μεταφορά των 125 εκατ. δολαρίων στους λογαριασμούς του. Το ραντεβού κλείνεται σε χλιδάτο ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου ο Βέλγος συναντιέται με τους χρηματοδότες του και τον Νιγηριανό υπουργό.

Στη συνάντηση επιδεικνύονται στον επιχειρηματία ως εγγύηση κάποια διαμάντια που φυλάσσονται σε θυρίδα λονδρέζικης τράπεζας. Μάλιστα τα δίνουν στον επιχειρηματία ως ενέχυρο και ως δείγμα των προθέσεών τους. Ο Βέλγος είναι πλέον πανευτυχής και όταν οι απατεώνες του ζητούν να δείξει με τη σειρά του καλή θέληση και να τους καταβάλει την προμήθειά τους, δεν φέρνει καμία αντίρρηση. Μεταφέρει στους λογαριασμούς τους το ποσό των 8,3 εκατ. δολαρίων και αφού συμφωνούνται όλες οι λεπτομέρειες του χρυσού ντιλ, οι τέσσερις άνδρες αποχωρίζονται σαν πραγματικοί φίλοι.

Αφαντοι οι «χρηματοδότες»
Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Νιγηριανός υπουργός Οικονομικών ήταν... σωσίας του, τα διαμάντια ήταν ψεύτικα και οι «χρηματοδότες» άφαντοι.
Ο επιχειρηματίας απευθύνεται στην Εισαγγελία Παρισιού και συλλαμβάνονται ο Sulaiman και ο Kassem. Ο δεύτερος επιστρέφει κεφάλαια ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται και ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του. Ομως, όταν ξεκινά η δίκη έχει γίνει... καπνός. «Κάθε φορά που είχα αμφιβολίες κατάφερναν να με χειραγωγήσουν παρουσιάζοντας πολύ πειστικά σενάρια» δηλώνει στη δίκη ο Βέλγος επιχειρηματίας. Ολοι οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται και εκδίδεται σε βάρος του Kassem ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε χθες στην Ελλάδα, όπου κρυβόταν τόσο καιρό ο απατεώνας.
Οσον αφορά το τεχνητό σύμπλεγμα νησιών στο Ντουμπάι, λόγω της κρίσης έχουν «παγώσει» τα επενδυτικά πλάνα για κατασκευή 300 κατοικήσιμων νησιών.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ

Το θύμα της «Νιγηριανής απάτης» είναι επιχειρηματίας γαλλοβελγικής καταγωγής, που δημιούργησε την περιουσία του ως διαχειριστής επενδυτικών funds στη Γουόλ Στριτ.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Ονειρο του επιχειρηματία είναι να επενδύσει στο σύμπλεγμα τεχνητών νησιών «Κόσμος» στο Ντουμπάι και να κατασκευάσει πολυτελές ξενοδοχείο και βίλες στο νησί «Ελλάδα».

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ 125 ΕΚΑΤ.$
Στο Παρίσι αναζητά χρηματοδότηση από τις τράπεζες, αλλά όλες τον απορρίπτουν. Στελέχη ελβετικής τράπεζας τον συστήσουν σε δύο επιχειρηματίες νιγηριανής καταγωγής, τον Hussein Ali Sulaiman και τον Ali Kassem Soobhe. Υπόσχονται ότι θα του δώσουν 125 εκατ. δολάρια, προερχόμενα από πετρελαϊκά έσοδα και θα μεταφέρονταν στον επιχειρηματία από τις ίδιες τις νιγηριανές Αρχές. Ζητούν ως αντάλλαγμα, προμήθεια 8% για τους ίδιους.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Λίγες μέρες αργότερα οι Νιγηριανοί συναντιούνται με τον επιχειρηματία στο Αμστερνταμ για να του δώσουν επιταγή 100 εκατ. δολαρίων, η οποία όμως ποτέ δεν προχωρά και συμφωνείται η καταβολή των χρημάτων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι μέρες όμως περνούσαν και η μεταφορά αργούσε. Το πρόσχημα ήταν ότι την μπλόκαρε ο υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο Βέλγος επιχειρηματίας ταξιδεύει στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας που θα χρηματοδοτούσε τα επενδυτικά πλάνα του στο Ντουμπάι. Αργότερα θα αποδειχθεί ότι είχε συναντηθεί με... σωσία του υπουργού.

ΠΑΡΙΣΙ
Οι μέρες περνούν και τα χρήματα δεν εμφανίζονται. Τότε, οι Νιγηριανοί απατεώνες δίνουν στον επιχειρηματία ένα διαμάντι ως εγγύηση και ζητούν ως αντάλλαγμα την καταβολή της προμήθειάς τους, ήτοι 8 εκατ. δολάρια. Ο Βέλγος επιχειρηματίας πείθεται και τους δίνει τα χρήματα. Οι απατεώνες εξαφανίζονται και ο επιχειρηματίας καταγγέλλει την απάτη στην Εισαγγελία Παρισιού, γράφει το Έθνος

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Οι Hussein Ali Sulaiman και Ali Kassem Soobhe συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε δίκη στη Γαλλία. Ο δεύτερος καταφέρνει να εξαφανιστεί πριν την απόφαση του δικαστηρίου και εκδίδεται ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

ΒΟΥΛΑ
Στις 25 Αυγούστου 2016, ο καταζητούμενος απατεώνας συλλαμβάνεται από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής σε διαμέρισμα στη Βούλα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ