Vintage Story: Όταν ο Ροσελίνι είπε ''βγάζω βόλτα τα σκυλιά'' & πήγε να βρει την Ίνγκριντ Μπέργκμαν εγκαταλείποντας τη Μανιάνι

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδία, στις 29 Αυγούστου του 1915. 

Στα 19 της ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες στην Ευρώπη. Στην Αμερική συστήθηκε στο κινηματογραφικό κοινό μ' ένα ρομαντικό ρόλο, στο "Ιντερμέτζο", ριμέικ της σουηδικής ταινίας στην οποία πρωταγωνιστούσε η ίδια. Μερικούς από τους κυριότερους πρωταγωνιστικούς της ρόλους εκείνη την περίοδο, ήταν στις ταινίες: "Για ποιον χτυπά η καμπάνα", "Εφιάλτης" (για το οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ), "Οι καμπάνες της Αγίας Μαρίας", "Ιωάννα της Λωραίνης" αλλά και στις ταινίες τουΧίτσκοκ "Υπόθεση Νοτόριους", "Νύχτα αγωνίας" και "Στον αστερισμό του Αιγόκερου".

Οταν η μητέρα μου έγραψε στον Ροσελίνι ήταν σαν να έγραφε ένα γράμμα σήμερα η Τζούλια Ρόμπερτς σε έναν ιρακινό σκηνοθέτη» έχει πει η κόρη της Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Η  Ιζαμπέλα είχε 2 αδερφές, την Πία (το πρώτο παιδί της σταρ) και την Ιζότα.

Ο ιταλός σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πρόκληση. Εγκατέλειψε την ερωμένη του, διάσημη σταρ της εποχής Αννα Μανιάνι, την οποία είχε κάνει σταρ ο ίδιος λέγοντάς της «Πάω τα σκυλιά μια βόλτα».

Στη δεκαετία του ’50, έχοντας απολαύσει μία περίοδο εκπληκτικής δραστηριότητας στο Χόλιγουντ, η Μπέργκμαν τους εκπλήσσει όλους πρωταγωνιστώντας στο Ιταλικό δράμα "Στρόμπολι" του Ρομπέρτο Ροσελίνι, με τον οποίο ξεκίνησε μια θυελλώδη σχέση (καρπός του έρωτα τους η επίσης πανέμορφη ηθοποιός, Ιζαμπέλα Ροσελίνι). 

Ο Ροσελίνι πρότεινε στην Μπέργκμαν το ρόλο στην ταινία που σχεδίαζε,  το Stromboli και θα γυρνούσαν πάνω στο ηφαίστειο της Σικελίας. Αυτός ο ρόλος όμως είχε γραφεί για την Αννα Μανιάνι.
Ροσελίνι και Μπέργκμαν επιστρέφουν στην Ιταλία. Τον Μάρτιο του 1949 βρίσκονται στο πλοίο  San Lorenzo που ο Ροσελίνι είχε νοικιάσει, με κάμερες, καλώδια, κουτιά με ντομάτες και σακιά με αλεύρι με κατεύθυνση το νησί Στρόμπολι, όπου το ομώνυμο ηφαίστειο σιγοκαίει από αιώνες.

Στο νησί δεν υπάρχουν ξενοδοχεία και τηλέφωνα. Μόνο σπιτάκια με μπουκαμβίλιες, νόστιμα αχλάδια, 370 μόνιμοι κάτοικοι και ένα ενεργό ηφαίστειο. Ο Ροσελίνι νοικιάζει ένα μικρό ροζ σπιτάκι, όπου μένει με την Μπέργκμαν, την αδελφη του και τη γραμματέα του. Δεν υπάρχει μπάνιο, ένας βοηθός ρίχνει νερό με τον κουβά για να πλυθούν. Ενας γάιδαρος χρησιμεύει για τις μετακινήσεις.

Η Μπέργκμαν, μαθημένη στις ανέσεις του Χόλιγουντ, αρχίζει να αγανακτεί.
«Κατάρα σ'αυτές τις νεορεαλιστικές ταινίες, σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι ο διάλογος και δεν ξέρουν να κινούνται μπροστά στην κάμερα. Ρομπέρτο, δεν αντέχω να δουλέψω για σένα ούτε για μια μέρα ακόμη!», γράφει στο ημερολόγιό της.

Ο Ρομπέρτο για να την καλμάρει της φτιάχνει σπαγγέτι και της αγοράζει ένα γαλλικό μπουλντόγκ.

Αρχίζουν τότε να καταφθάνουν γράμματα από τον σύζυγο της Μπέργκμαν, ο οποίος αργότερα πήρε διαζύγιο και την κόρη τους Πία μαζί του. Κραυγές άρχισαν να ακούγονται και από την προδομένη Αννα Μανιάνι, μαζί με βρισιές για «την Σουηδή απατεώνισσα». Οι κραυγές ακούγονται από το διπλανό νησί, το Lipari, όπου η διάσημη ιταλίδα ντίβα έχει αποφασίσει να γυρίσει μια παρόμοια ταινία, το Volcano. Την σκηνοθετεί ο William Dieterle, και είναι ένα μελόδραμα σαν αυτό που είχε στο μυαλό του ο Ροσελίνι.
Δημοσιογράφοι από κουτσομπολίστικα περιοδικά και εφημερίδες της εποχής αρχίζουν να καταφθάνουν κατά κοπάδια. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις ταινίες που γυρίζονται και όλοι ρωτούν να μάθουν με ποιόν κοιμάται η Μπέργκμαν. 

Παρέμεινε στην Ευρώπη και γύρισε μια σειρά ταινιών με τον Ροσελίνι, από τις οποίες ξεχώριζαν το "Ταξίδι στην Ιταλία", και "Ο φόβος" ενώ πρωταγωνίστησε και στο αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ, "Η Έλενα και οι άντρες της".

Επιστρέφει στο Χόλιγουντ με την ταινία "Αναστασία", όπου υποδύεται τη χαμένη κόρη των Ρομανόφ. Ερμηνεία για την οποία τιμήθηκε με το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της. Τη Μπέργκμαν τη θυμόμαστε επίσης από την κομψή κομεντί "Αδιακρισίες", δίπλα στον Κάρι Γκραντ, τη δεκαετία του ’50, "Το Αγκάθι", "Αντίο για Πάντα" και "Η Κίτρινη Ρολς-Ρόις" τη δεκαετία του ’60. Ακολουθούν δύο επίσης σημαντικοί ρόλοι τη δεκαετία του ’70, το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές, που της χάρισε το τρίτο της Όσκαρ και βέβαια η συγκλονιστική ερμηνεία της στην ταινία του συμπατριώτη της, Ίγκμαρ Μπέργκμαν, "Φθινοπωρινή Σονάτα".

Για την ιστορία, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, έχει ψηφιστεί 4η στη λίστα με τις μεγαλύτερες σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου όλων των εποχών. Το 1980 η Μπέργκμαν εξέδωσε την αυτοβιογραφία της, που έγινε μπεστ σέλερ και πέθανεδύο χρόνια μετά, στα 67α γενέθλιά της, στο Λονδίνο, στις 29 Αυγούστου του 1982...

*Αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο γενθλίων & θανάτου της ντίβας του Χόλιγουντ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ