Τραγωδία της Αίγινας: Βαρόνη Nina, η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού «El Duende» - Φιλέλλην και λάτρης του νησιού

Νέα στοιχεία έφερε στο φως τς δημοσιότητας η κατάθεση του χειριστή της θαλαμηγού «Ντουέντε» Νεκτάριου Λεούση στην ανακρίτρια Πειραιά.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ο Νεκτάριος Λεούσης, ο  Θρ. Λυκουρέζο ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα  με το ταχύπλοο, χωρίς να τους έχει αποκαλύψει το  τραγικό δυστύχημα. «Τότε αποφασίσαμε με την κυρία Νίνα να πάμε και εμείς στο σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος του κ. Λυκουρέζου». 

Η ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού, η "κυρία Νίνα" που αναφέρεται στην κατάθεση, οπως αποκαλύπτει το «Βήμα», είναι η  βαρόνη Νίνα φον Μάλτζαν, η οποία λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι μάρτυρες, έφυγε από το νησί. Στη θαλαμηγό της, που φέρει το ίδιο όνομα με το μοιραίο ταχύπλοο, φιλοξενούσε 3 γυναίκες, οι οποίες αναχώρησαν αργότερα από το νησί.

Ποια είναι η βαρόνη Νίνα

Η βαρόνη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν παλιά φίλη του Θρασύβουλου Λυκουρέζου, από τις σπουδές του στην Ευρώπη. Κοινός τους φίλος είναι ένας Έλληνας έμπορος τροφίμων στην Αφρική που έχει την έδρα του στη Βρετανία. Παράλληλα ήταν αυτή που χρηματοδοτούσε τη ΜΚΟ την οποία είχε συστήσει η οικογένεια του 77χρονου, μετά τον θάνατο του γιου το 2006 από πτώση από κτίριο στο Κολωνάκι.

Η μητέρα της Νίνα φον Μάλτζαν ήταν δημοσιογράφος και η ίδια είχε σπουδάσει διερμηνεία στην Ελβετία. Υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια πολλών γερμανικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας του Βερολίνου, ένα ερευνητικό και πολιτιστικό ίδρυμα αφιερωμένο στην «τόνωση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας», και στο Ίδρυμα «James Simon» αφιερωμένο στην «προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού».

Λίγο πριν από την άφιξή της στην Ελλάδα είχε κάνει δωρεές της τάξης των 65 εκατ. δολαρίων σε μουσικό ινστιτούτο και στην προαναφερόμενη ακαδημία, προκαλώντας πάντως και ορισμένα δημοσιεύματα για τη «σκοπιμότητα αυτής της χρηματοδότησης». Φέρεται ακόμη να χρηματοδοτεί ίδρυμα για την προστασία 400 παιδιών στην Ουρουγουάη. 

Στη θαλαμηγό «Ντουέντε», σύμφωνα με τις καταθέσεις, ήταν τέσσερις κυρίες άνω των 70 ετών από τη Γερμανία και την Ελβετία, ορισμένες από τις οποίες είχαν παρόμοιες δραστηριότητες με τη βαρόνη. Η γόνος των τραπεζιτών με την τεράστια οικονομική άνεση είχε μοναδικό καλοκαιρινό προορισμό τα τελευταία χρόνια την Αίγινα, όπου έμενε για τουλάχιστον δύο μήνες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ