Φορτέτζα Ρεθύνου: Tο μεγαλύτερο Βενετσιάνικο Φρούριο που κτίστηκε ποτέ - Επιβλητικό & πανέμορφο

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία που μπορούν να θαυμάσουν ακόμα και σήμερα, σε όλο του το μεγαλείο, επισκέπτες του Ρεθύμνου είναι το περίφημο Φρούριο της Φορτέτζα. 

 Το φρούριο κατασκευάστηκε από τους Βενετούς λόγω της ανάγκης για προστασία από τις επιδρομές των Οθωμανών πειρατών. 

Η Φορτέτζα δεσπόζει πάνω από τα απόκρημνα βράχια στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου. Το σημείο που είναι χτισμένη είναι ιδανικό για την επιτήρηση της πόλης, των λόφων και των ακτών. 

Η Φορτέτζα, φημίζεται ως το μεγαλύτερο βενετσιάνικο κάστρο που χτίστηκε ποτέ. Είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό και περιλαμβάνει στρατώνες, μία εκκλησία, ένα νοσοκομείο και αποθήκες.

Το φρούριο χτίστηκε το 1573 από τον ρετούρη (διοικητή) Λάντο.  Με μήκος 1307 μ., η Φορτέτζα περιλαμβάνει  τέσσερις προμαχώνες και τρεις αιχμές. Πρωτομάστορας του ήταν ο  Γ. Σκορδίλης ο οποίος εργάστηκε πάνω στα σχέδια του αρχιτέκτονα Σφόρτσα Παλαβιτσίνι.

Η κεντρική πύλη βρίσκεται ανατολικά του φρουρίου ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Παύλου και του Αγίου Νικολάου. Ανατολικά της υπήρχε η εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρινής.

Η πύλη αποτελείται από μια μεγάλη στοά μήκους 27 μέτρων και πλάτους 3,8 μέτρων, ενώ στη βόρεια πλευρά της στοάς υπάρχουν τρία φυλάκια. Πάνω από το κλειδί του τόξου σχηματίζεται εσοχή, μέσα στην οποία υπήρχε το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, έμβλημα της Βενετίας.

Εσωτερικά οι επισκέπτες μπορούν να συναντήσουν την Κατοικία των Συμβούλων, τον παλιό καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου που αργότερα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, πυριτιδαποθήκες και δεξαμενές νερού, καθώς και αρκετά άλλα κτήρια κατοικιών.

Φυσικά, εκεί μπορείτε να συναντήσετε και το μικρό υπαίθριο θέατρο Ερωφίλη, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης τα τελευταία χρόνια

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ