Τσίπρας σε Κυριάκο: Δεν έχεις περάσει έξω από δημόσιο σχολείο - Μητσοτάκης: Εσύ στέλνεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό και μιλάς;

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη βουλή, όταν έκανε δεκτό το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να συζητηθεί το θέμα της διαπλοκής και της Διαφθοράς στη Βουλή και κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή.

 

Καρέ - καρέ όσα έγιναν στην Βουλή

 

17:43  Ο κ. Φίλης για το πτυχίο του 
Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε πως δεν έχει πτυχίο αλλά δεν ντρέπεται για αυτό. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως εκείνος βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία εναντίον του. Αναφέρθηκε και στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος με ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί τον αποκαλεί φίδι και πως είναι χοντρός, λέγοντας πως κάτι τέτοιο μόνο χριστιανικό δεν είναι. Όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με αυτά τα σχόλια, αλλά δεν είναι σωστό για όλους τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα και είναι υπέρβαροι. 

16:54  Φώφη Γεννηματά 
"Του έχει γίνει συνήθεια του πρωθυπουργού όταν ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποχωρεί από την αίθουσα επιδεικτικά". Καλωσόρισε την πρόταση του κ. Τσίπρα για συζήτηση για τη διαφθορά, λέγοντας πως αυτή τη φορά θα είναι κατηγορούμενος και απολογούμενος. 

16:52  Ο κ. Μητσοτάκης για τον Καμμένο 
Ρώτησε τον κ. Τσίπρα για το μάθημα των θρησκευτικών εάν πρέπει αυτή η αναμόρφωση να είναι σε συνεννόηση με την εκκλησία. 

 

16:46  Ο κ. Μητσοτάκης για τα πειραματικά σχολεία 
Καταργήσατε τις εξετάσεις και την αριστεία. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν χρειάζονται πρότυπα σχολεία, όπου ένας αριστούχος μαθητής αν και φτωχός θα μπορεί να φοιτησει, λέγοντας χαρακτηριστικά: εάν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του όπως εσεις και εγώ στο ιδιωτικό σχολείο, τότε θα μπορεί να πηγαίνει σε πρότυπο σχολείο. 

 

16:43 
Ο Κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις δηλώσεις της κας Φωτίου η οποία είχε δηλώσει πως μόνο το 15% με 20% των δημοσίων υπαλλήλων δουλεύουν πραγματικά, εγκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία. 

16:42 
"Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα προφανή γιατί μας χωρίζει μία ιδεολογική άβυσσος στα θέματα της αριστείας και της αξιολόγησης. Οι νόμοι που φέρνετε είναι πιστή αντιγραφή των νόμων για τη μεταρρύθμιση της παιδείας το 1982. Είναι απαραίτητη η σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να αναγνωριστεί το έργο των δασκάλων και των καθηγητών που κρατάνε σε δύσκολες εποχές το δημόσιο σχολείο ψηλα. "20 μήνες μετά δεν έχετε φέρει μία πρόταση για να αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι". 

 

16:39  Τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη 
Το όνομα της φοιτητικής παράταξης που συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας στα νιάτα του λεγόταν εγκέλαδος και αυτό έχετε προκαλέσει και στη χώρα. Ο Κ. Μητσοτάκης τον μάλωσε γιατί μιλάει με τους υπουργούς. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Με κατηγορήσατε πως σπούδασα σε ξένο πανεπιστήμιο και πως δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, την ώρα που εσείς κ. Τσίπρα στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Και εσείς είχατε τη δυνατότητα την οικονομική να σπουδάσετε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο αλλά δεν το επιλέξατε". 

 

16:36  Κ. Μητσοτάκης 
Με θράσος είχατε ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τότε είχατε βιώσει πανωλεθρία μέσα στη Βουλή. Αλλά χαιρόμαστε που δεχθήκατε το αίτημά μας για συζήτηση στη διαφθορά για να συζητηθούν τα θέματα όπως της Attica Bank αλλά και την offshore στην εφημερίδα Αυγή, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

16:34 
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Πράγματι είμαστε όλοι προϊόν των βιωμάτων μας. Της πορείας μας και της προσωπικής μας ιστορίας και καταγωγής. Είμαι περήφανος για την προσωπική μου πορεία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας μας. Συμμετείχα στους αγώνες του 90-91 στον αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας. Αλλά και στο φοιτητικό κίνημα. Είναι αγώνες που πηγαν την κοινωνία μπροστά. Διασφάλισαν την ίδια την δημοκρατία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι τα δικά σας βιώματα γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο.

 

16:31 
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στο αίτημα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά του κ. Μητσοτάκη απαντά ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ανεργίας σήμερα. Αυτό είναι το πρόβλημα που αναγκάζονται να κρύβουν τα πτυχία τους για να βρουν δουλειά; 

 

16:29 
Για τα θρησκευτικά είπε ότι είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε απόψεις και να γίνει σύνθεση απόψεων. Δεν σας άκουσα κύριε Μητσοτάκη να είστε ξεκάθαρος για την ταμπακιέρα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε να γίνει αλλαγή στα εκπαιδευτικά προγράμματα; Μας είπατε, ότι θέλετε Λύκεια που να συνεργάζονται με επιχειρήσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση. Εσείς ως κυβέρνηση διαλύσατε την επαγγελματική εκπαίδευση για να έχουν πελατεία τα ΙΕΚ.

16:27 
Για τα μεταπτυχιακά είπε ότι υπάρχουν των 10 και 15.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα όμως στις μέρες της κρίσης αποκλείεται. Οχι λοιπόν κύριε Μητσοτάκη δεν πρέπει να αποφασίζει η αγορά για το τι μεταπτυχιακά πρέπει να γίνουν. Μια χαρά μπορούν να αποφασίσουν τα ιδρύματα και τα τμήματα. Εμείς λέμε απλώς ότι το υπουργείο στο τέλος θα κάνει έλεγχο νομιμότητας. Τι προβλημα έχετε με αυτό; Είστε κατά της διαφάνειας ή ενοχλούνται μεγαλοκαθηγητάδες που ενοχλούνται γιατί χάνουν χρήματα και πλούτιζαν; 

16:25 
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το 15% υποχρεωτικά κατατάσσεται στην κατώτερη κλίμακα προφανώς για να απολύονται. Εσείς δεν θέλατε αξιολόγηση είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά πρέπει να δούμε με ποιούς όρους και ποιές προϋποθέσεις. 

16:22 
Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο λέτε ότι έγιναν χωρίς διάλογο αλλά πείτε μας για το περιεχόμενο. Διαφωνείτε με τις αλλαγές στο Γυμνάσιο; Πείτε καθαρά ότι είστε ικανοποιημένος με το εξεταστιοκεντρικό γυμνάσιο.


16:21 
Μειώσαμε τις ώρες γιατι ειναι επιστημονική άποψη ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορούν να αποδώσουν με τόσες πολλές ώρες. 

 

 Δευτερολογία πρωθυπουργού 
Μιλησα για την επικαιρότητα γιατί εδώ και 1 μήνα η χώρα είναι στο επίκεντρο ενός ανηλεούς βομβαρδισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ο κ. Τσίπρας. Ειπε ακόμα ότι έδωσε την ευκαιρία σοτν κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί αλλά προτίμησε να αποδράσει να σιωπήσει. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», είπε. Η εκτίμησε ότι δεν θέλησε να λερώσει τα χέρια του γιατί κάνουν άλλοι την βρώμικη δουλειά. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, κατά την πρωτολογία του είπε: 

«Μας κατηγορήσατε ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει άδεια ο Καλογρίτσας. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε από τον διαγωνισμό. Γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν οι πάντες  ότι ο νόμος ισχύει για όλους» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις για τα «βοσκοτόπια», την προβληματική έγκριση του «πόθεν έσχες» και την αθρόα δανειοδότηση του συγκεκριμένου εργολάβου.

Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή (πρωτολογία)

 

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι έχει κάνει την επανεμφάνισή του «το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των μέσων που το στηρίζουν» που επιχειρούν – όπως είπε – «να δείξουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε λίγο πιο μετά «όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες στο σκοτάδι» για να προσθέσει «φαίνονται, δεν είναι! Δεν θα επιτρέψουμε να καλύψουν την Ελλάδα στο σκοτάδι. Εμείς ήρθαμε στην κυβέρνηση για να βάλουμε οριστικό τέλος στις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ. Παθογένειες των οποίων ηθικοί αυτουργοί είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η καταστροφική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την οποία χάσαμε το 25 % ΑΕΠ».

«Ηρθαμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Αυτές τις ημέρες κλείνει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση» ανέφερε ο ίδιος για να συνεχίσει «θα εκταμιευτεί ποσό 2,8 δισ. ευρώ που στο μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει στην πραγματική οικονομία. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη μπήκαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

- Για το 2017 αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίσουν το 3%.

- Έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Μειώθηκε 4 μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε

- Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της

- Το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιος επίπεδο. Έως τέλος έτους περιμένουμε θετικές ειδήσεις. Ηδη χθές ο Μοσκοβισί με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι έως τέλος έτους αναμένουμε συνολική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα απομείωσης χρέους. Ο Ρέγκλινγκ με βεβαιότητα είπε ότι εντός 2017 η Ελλάδα θα καταφέρει αξιόπιστα να βγει στις αγορές».

Αναφορικά με τα μέτρα που απαιτήθηκαν για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση όλων των φορολογικών συντελεστών, αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση των συντάξεων, πώληση κόκκινων δανείων σε funds και μεταβίβαση όλης της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο είπε «Κλείσαμε την πρώτη και δυσκολότερη αξιολόγηση προστατεύοντας αποφασιστικά τα λαϊκά στρώματα. Με προστασία πρώτης κατοικίας, ανακατανομή βαρών, διαρκή μέριμνα στήριξης κοινωνικού κράτους».

Προανήγγειλε επίσης ότι «Το ίδιος θα κάνουμε και στην 2η αξιολόγηση. Θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά για σύγχρονο πλαίσιο εργασίας. Να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που οι κυβερνήσεις της καταστροφής κατήργησαν την προηγούμενη περίοδο. Γνωρίζουμε ότι και σε αυτή την μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο θα είναι απέναντι. Έχετε ήδη προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις. Θυμόμαστε την συνέντευξη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ΔΕΘ ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε για χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τι σημαίνει στην δική σας γλώσσα μεταρρυθμίσεις; Απολύσεις, απορύθμιση αγορά εργασίας, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Εκεί είναι η διαφορά μας.

Εμείς επιδιώκουμε απομείωση χρέους που άλλωστε δικαιούμαστε βάσει συμφωνίας χωρίς ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας. Σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν κρύβει ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση».
 
Αναφορικά με την διαπλοκή ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση πως «Είστε απέναντι στον μεγάλο αγώνα να σπάσουμε επιτέλους το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το σύστημα η τρίτη πράξη που βαρεθήκαμε να βλέπουμε. Η πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης. Παίξατε τα ρέστα σας στην περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας (πρώτη διακυβέρνηση) και νομίζατε ότι θα ξεμπερδέψετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απογοητευτήκατε. Ηρθε το δημοψήφισμα και οι εκλογές και ο λαός μας έδωσε εντολή για 4 χρόνια διακυβέρνηση. Παίξατε το ίδιο στοίχημα ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Αποτύχατε. Τώρα επιχειρείτε για άλλη μια φορά το ίδιο. Το κάνετε φυσικά στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους».

«Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Βγήκατε στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίχτυ εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε « Τολμάτε εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα. Τολμάνε να κουνάνε το δάχτυλο τα κόμματα που μοίρασαν ασυλία για να παίρνουν θαλασσοδάνεια οι ίδιοι αλλά και οι ημέτεροι. Τα κόμματα της Ζίμενς του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλων των άλλων. Τολμάτε εσείς να κουνάτε δάχτυλο. Από το πρώτο δευτερόλεπτο κάνατε ότι μπορούσατε για να ακυρώσετε τον διαγωνισμό. Σαμποτάρατε την συγκρότηση ΕΣΡ. Απειλείτε υπουργούς και δημόσιους υπαλλήλους. Επιχειρείτε χειραγώγηση δικαιοσύνης».

Και συνέχισε: «Τάξατε στους καναλάρχες – σε αυτούς που στον διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές και πληρώνουν, ότι θα τους γυρίσετε τα λεφτά. Τα 255 εκατ. στα δημόσια ταμεία που τα έχει ανάγκη ο λαός».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός και κάνετε ότι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε. Μας κατηγορούσατε για στημένο διαγωνισμό για να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου επειδή προβάλει αντικυβερνητικά προγράμματα ειδήσεων.
Ο αντιπρόεδρός σας σε κρεσέντο αυτογελοιοποίησης έλεγε ότι έχει στοιχεία που αναφέρουν ότι ο Αλαφούζος δεν θα πάρει άδεια. Πήρε όμως πρώτος. Μετά αλλάξατε τροπάρι και μας κατηγορείτε ότι ο διαγωνισμός έγινε όχι για τον ΣΚΑΙ αλλά για τον Καλογρίτσα. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε από τον διαγωνισμό. Γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι ο νόμος ισχύει για όλους».

«Τι έχετε να πείτε τώρα;» ανέφερε προς την αντιπολίτευση: «Για ποιο λόγο έγινε ο διαγωνισμός; Μήπως ο Κυριακού - Μαρινάκης - Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια; Κάποια στιγμή τελειώνουν τα επιχειρήματα και πρέπει να δοθούν απαντήσεις».
 
«Στην προσπάθεια σας να κάνετε το άσπρο -  μαύρο μιλήσατε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι κρεμασμένου μη μιλάτε για σκοινί» ανέφερε σχετικά με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και πρόσθεσε «Οσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κανένα δάνειο. Θα βρείτε τους εαυτούς σας που γονάτισαν το τραπεζικό σύστημα. Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις θα βρείτε στα δικά σας βιβλία. Θέλετε να πιστεύετε ότι αυτά είναι δανεικά και αγύριστα. Σύντομα έρχεται πόρισμα εξεταστικής για κόμματα και ΜΜΕ και θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος. Οτι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοι σας θα περάσουν από τα ταμεία και θα πληρώσουν. Είπα και ξαναλέω ότι αυτή για εμάς είναι μεγάλη τομή που ρυθμίζει με αδιάβλητο τρόπο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με δικλείδες ασφαλείας. Οποιος επίδοξος καναλάρχης δεν μπορεί να ανταποκριθεί θα εκπέσει όπως και έγινε».

Αναφορικά με τα έσοδα από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι « ήδη διοχετεύονται για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη» και εξειδίκευσε:

- Ήδη  15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς

- Ξεκινάει η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί έως τέλος έτους για 4000 νοσηλευτές

- Προχωρά η εκπόνηση προγράμματος στήριξης νέων διδακτόρων

«Αρκετά ασχολήθηκα με τις συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αντιπολίτευσης» σημείωσε κλείνοντας το κεφάλαιο με τα σκάνδαλα και επιχειρώντας να ανοίξει το κεφάλαιο για την Παιδεία.

Μητσοτάκης: Ο Φίλης επανέφερε τους αιώνιους φοιτητές για να... πάρει το πτυχίο του!

Με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα των αιώνιων φοιτητών.

Όλη η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ:

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αφού εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Επαναφέρετε τους αιώνιους φοιτητές. Γιατί το κάνετε;» διερωτήθηκε ρητορικά και έσπευσε να απαντήσει καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ: «Νομίζω ότι έχω μια εξήγηση: Ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής, αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του! Δεν έχω άλλη εξήγηση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ