Κυκλάμινο το Ελληνικό: Ανακαλύψτε το ομορφότερο αγριολούλουδο του φθινοπώρου

Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, ξεπροβάλουν σιγά σιγά από παντού τα πρώτα κυκλάμινα, τα πιο χαρακτηριστικά αγριολούλουδα της Ελληνικής φύσης.

Το Κυκλάμινο το Γραικό (cyclamen graecum), γνωστό και με το όνομα λαγουδάκι ή σκυλάκι, είναι το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα. Την ονομασία του άλλωστε την οφείλει στο γεγονός ότι συναντάται κυρίως στην Ελλάδα καθώς και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου.

Συνήθως τα άνθη του είναι ρόδινα και εντονότερα κόκκινα στην κάτω πλευρά τους. Τα φύλλα του είναι καρδιοειδή σκούρα πράσινα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις σε συμμετρικούς σχηματισμούς. Το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο. 

Οι αρχαίοι Ελληνες το ονόμαζαν χελώνιο αφού ο κόνδυλος σφαιρικός ή πεπλατυσμένος,μοιάζει πολύ με χελώνα.

Το φυτό είναι τοξικό για τους περισσότερους οργανισμούς, εκτός των χοίρων που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στους βολβούς του.   

Για να φιλοξενήσει ο κήπος σας αυτό το λουλούδι, θα πρέπει να παρουσιάζει τις ίδιες συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον. Έτσι, η καλλιέργεια του είναι μάλλον δύσκολη. Χρειάζεται δροσιά, σκιά και υγρασία. Αν διασφαλιστούν τα τρία προηγούμενα στοιχεία, το συγκεκριμένο φυτό θα ευημερήσει μέσα στον κήπο.

Για να μην κινδυνέψει από σάπισμα, την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου του δηλαδή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καλή αποστράγγιση του εδάφους. Το έδαφος λοιπόν, απαιτείται να είναι ελαφρύ και όχι βαρύ. Με τη φύτευση στον κήπο να είναι ασφαλέστερη και ιδανικότερη επιλογή, η σκιά ενός δένδρου, το λίγο ελαφρύ χώμα πλάι σε έναν βράχο. Σπάνια, ο πολλαπλασιασμός του συγκεκριμένου φυτού γίνεται με σπόρο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού λοιπόν, παραμένει η διαίρεση του κονδύλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ