Made In Greece το πρώτο βιβλίο για την άνοια: 16 συγγραφείς με επικεφαλής την δική μας Όλγα Λυμπεροπούλου αναλύουν τον εγκέφαλο

Οι ‘’Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους’’ είναι ένα βιβλίο που έχει  ως στόχο να ξαναδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου στους αναγνώστες με άνοια.

Το κίνητρο για την έκδοση  αυτής τη συλλογή διηγημάτων ήταν το να φτάσει στα χέρια των ηλικιωμένων με άνοια αρχικού και μεσαίου σταδίου ένα λογοτεχνικό βιβλίο που να λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, να είναι προσαρμοσμένο στις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους και να τους επιτρέπει να απολαύσουν την ανάγνωσή του οι ίδιοι, χωρίς να βασίζονται στη βοήθεια ενός φροντιστή.

Είναι ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα και παγκοσμίως λογοτεχνικά βιβλία που είναι προσαρμοσμένα τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς το περιεχόμενο στις ανάγκες των αναγνωστών με άνοια.

Στο βιβλίο έχουν συνεισφέρει με κείμενά τους δεκαέξι καταξιωμένοι και νέοι συγγραφείς: η Χριστίνα Αβδίκου, η οποία έχει κάνει και την εικονογράφηση του βιβλίου, η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη, η ΛιλήΓάτη, η Εύη Γεροκώστα, η Στέλλα Γουλτίδου, η Πηγή Γρύλλη, η Αναστασία Καρανάσιου, η Δήμητρα Κίτσου, η Αλεξία Κονδυλίδου, η Έλενα Λιάτου, η ΈρηΠαπαμιχαλοπούλου, η Δάφνη Ποντικού, η Ναταλία Ρεντίνα, η Ελένη Ρουφάνη, η Ελένη Σβορώνου και η Βασιλική Στρατάκη. Η συγγραφή του τελευταίου κειμένου, η προσαρμογή όλων των ιστοριών ώστε να είναι κατάλληλες για ηλικιωμένους και ανθρώπους με άνοια και η επιμέλεια της εικονογράφησης έχει γίνει από την Όλγα Λυμπεροπούλου.

 

Ε.Ν: Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την άνοια; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο;
Ο.Λ: Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί ανήκω στους ανθρώπους που ανακάλυψαν πολύ νωρίς στην πορεία της ζωής τουςτο πάθος τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σήμερα έχω ήδη 16 πολύτιμα χρόνια κλινικής εμπειρίας. Ο λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ με την άνοια είναι ότι εκτέθηκα στην εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κανείς αυτή τη διάγνωση πολύ νωρίς. Δεν θα ξεχάσω την προγιαγιά μου να κάθεται μαζεμένη στην άκρη του ντιβανιού και να κοιτάζει με αγριεμένο βλέμμα τα δισέγγονα που έπαιζαν γύρω της. Τότε, στα 5 μου, πίστευα ότι δεν ήταν παρά μια κακιασμένη γιαγιά που αγαπούσε μόνο τα λουλούδια της. Στην πραγματικότητα, ήταν απλά ένας άνθρωπος με νόσο Αλτσχάιμερ. Μεγαλώνοντας θέλησα να κατανοήσω τι αλλάζει στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων με άνοια και προκαλεί τέτοιες δραματικές αλλαγές στις νοητικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά.

Ε.Ν: Άνοια και Αλτσχάιμερ: σε τι διαφέρουν μεταξύ τους οι δύο όροι;
Ο.Λ: Η λέξη "άνοια" προέρχεται από το στερητικό –α και τη λέξη νους, σημαίνει δηλαδή απώλεια του νου και αναφέρεται στα συμπτώματα που παρουσιάζουν άνθρωποι με παθήσεις που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου τους. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι συχνότερη μορφή άνοιας, με την οποία ζουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Πρόκειται για μία εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Το αρχικό σύμπτωμα της Αλτσχάιμερ είναι συνήθως οι διαταραχές μνήμης, καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και άλλες νοητικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, ο λόγος και η κρίση, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αντίστοιχα και η ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Ε.Ν: Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να προληφθεί;
Ο.Λ: Η πρόληψη της Αλτσχάιμερ είναι εφικτή. Η Παγκόσμια Εταιρεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ προτρέπει τον καθένα από εμάς να ακολουθήσουμε 5 βασικά βήματα για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας μορφής άνοιας: Φρόντισε την καρδιά σου. Γυμνάσου. Υιοθέτησε μία ισορροπημένη διατροφή. Κράτησε το μυαλό σου σε φόρμα. Μη μένεις μόνος. Oι οδηγίες αυτές δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ασχοληθεί κανείς με τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου του! Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα της ομιλίας μου στο πρώτο TEDxChalkidaτον περασμένο Μάιο (https://www.youtube.com/watch?v=f1vlAubI9Cg).

Ε.Ν: Μίλησέ μας για το βιβλίο "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις Εντύποις και το οποίο έχεις επιμεληθεί επιστημονικά. Σε ποιους απευθύνεται;
Ο.Λ: Οι "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" είναι μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκε για να ξαναδώσει τη χαρά της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου στους ηλικιωμένους αναγνώστες και κυρίως, στους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή άνοιας. Σε αυτή την έκδοση έχουμε μεριμνήσει προκειμένου ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια να εξυπηρετεί το στόχο μας. Τα διηγήματα είναι σύντομα, έχουνευθύγραμμη πλοκή, είναι γραμμένα με απλήγλώσσα και συνοδεύονται από λιτή, επεξηγηματικήεικονογράφηση. Αντίστοιχα, ειδικήφροντίδα έχειδοθείκαι στημορφοποίησητωνκειμένων. Η μεγάληγραμματοσειρά, τα φαρδιά περιθώρια, τα μεγάλα διαστήματα μεταξύτωνγραμμών, όλα συντελούνστο να ξαναγίνει η ανάγνωσηγια τουςηλικιωμένουςμε αρχικού και μεσαίουσταδίουάνοια μία απολαυστικήδιαδικασία.

Ε.Ν: Έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου;
Ο.Λ: Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αθήνα σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου, ενώ η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσει λίγεςημέρες αργότερα, τοΣάββατο 8 Οκτωβρίουστις 19:30 στο Coffee Bar Il Posto στην Πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου.

Ε.Ν: Τα επαγγελματικά σου νέα δεν σταματούν στο βιβλίο.Πριν λίγο καιρό αποφάσισες να δημιουργήσεις το Κέντρο Διαταραχών Μνήμης στο Χολαργό.
Ο.Λ: Η δημιουργία του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης ήταν μία ιδέα που είχα στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα χώρο που λειτουργεί στα πρότυπα των CognitiveWellnessCenters του εξωτερικού, προσφέροντας υψηλού επιστημονικού επιπέδου, αλλά προσιτές οικονομικά υπηρεσίες τόσο σε ανθρώπους που θέλουν να κρατήσουν το μυαλό τους σε φόρμα, όσο και σε άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Μεταξύ των υπηρεσιών περιλαμβάνονται η προληπτική συμβουλευτική, η αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών ηλικιωμένων που έχουν αρχίσει να ξεχνούν, η συμβουλευτική ατόμων που φροντίζουν ηλικιωμένους με άνοια και η υλοποίηση προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης για ανθρώπους με άνοια. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο Διαταραχών Μνήμης, αλλά και εκείνες που είναι διαθέσιμες διαδικτυακά, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα μου www.trainyourbrain.gr.

Ε.Ν: Τι θα πρότεινες σε κάποιον που έχει μόλις αρχίσει να ξεχνά;
Ο.Λ: Να μην αφήσει το χρόνο να περνά και να απευθυνθεί σε έναν ειδικό προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει οφείλονται σε παθολογικά αίτια.Τα νοσήματα που προκαλούν άνοια δεν απειλούν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων που τα εμφανίζουν, όσο νωρίτερα όμως διαγνωστούν, τόσο αποτελεσματικότερη είναι η αντιμετώπισή τους.

Who is Who

Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες. Από το 2002 εργάζεται με ηλικιωμένους, ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και επί μία δεκαετία εργάστηκε στο Ιατρείο Μνήμης του Νοσοκομείου "Υγεία". Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης όπου ασχολείται με την αξιολόγηση των μνημονικών διαταραχών ηλικιωμένων ατόμων, την εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης για ανθρώπους με άνοια και τη συμβουλευτική φροντιστών. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και από το 2015 διατηρεί το δικό της blog στην ελληνική έκδοση της "The Huffington Post". Η ιστοσελίδα της trainyourbrain.gr έχει ως στόχο να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις σχετικά με τις άνοιες, αλλά και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ