Μέχρι και οι μπακαλιάροι έχουν διαφορετικές διαλέκτους! - Άλλιως οι Αμερικάνοι, αλλιώς οι Ευρωπαίοι

Ποιός είπε πως τα ψάρια δεν έχουν τις δικές τους "διαλέκτους"; 

Ένας μπακαλιάρος των αμερικανικών υδάτων μάλλον δύσκολα θα καταλάβαινε ένα μπακαλιάρο που ζει στα νερά της Βρετανίας. Και αυτό καθώς οι ήχοι που βγάζουν είναι αρκετά διαφορετικοί.

Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Στιβ Σίμπσον του Πανεπιστημίου του Exeter, πραγματοποίησαν υποθαλάσσιες ηχογραφήσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών μπακαλιάρων,

Όπως αναφέρουν η «Telegraph» και η «Financial Times», οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ενώ πρόκειται για τα ίδια ψάρια, οι ήχοι τους είναι αρκετά διακριτοί. Πιο «στακάτοι» και ρυθμικοί στην αμερικανική πλευρά, πιο βαθιοί και σαν γρύλισμα στην ευρωπαϊκή.

Ο Σίμπσον υποστηρίζει ότι, με τον τρόπο τους, τα ψάρια αναπτύσσουν τη δική τους «προφορά», όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές περιοχές. Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει παρόμοιες διαφορές -σαν τοπικές διαλέκτους- σε πουλιά.

Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον πληθυσμό των ψαριών, καθώς οι μπακαλιάροι αναγκάζονται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να μεταναστεύσουν σε πιο βόρεια και κρύα μέρη. Η διαφορετική «διάλεκτος» είναι πιθανό να δυσκολέψει την εύρεση συντρόφων για αναπαραγωγή, προκαλώντας μείωση στον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ