Η οικογένεια Δαυίδ της Coca Cola αγόρασε από την Παλόμα Πικάσο τους Πεταλιούς - Οι ελληνικές Μαλδίβες ξανά σε ελληνικά χέρια

Οικοδόμοι, υδραυλικοί και ελαιοχρωματιστές, οι οποίοι έχουν υπογράψει έγγραφο απόλυτης εχεμύθειας, έχουν ήδη ταμπουρωθεί προκειμένου να δουλέψουν αποκλειστικά στο άλλοτε νησί των Πικάσο. 

Οι νέοι ιδιοκτήτες, που δεν είναι άλλοι από την κόρη του ισχυρού άνδρα της Coca-Cola Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα Δαυίδ, και τον Ισπανό σύζυγό της Κλεμέντε Πινέδο, είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν εκεί τον δικό τους επίγειο παράδεισο. 

Εχοντας ξοδέψει ήδη μια περιουσία για την αγορά του, σκοπεύουν απ’ ό,τι λέγεται να προβούν σε μια μεγαλεπήβολη επένδυση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι εκεί πρόκειται να στηθούν τα γραφεία των επιχειρήσεων Δαυίδ, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για πολυτελείς κατοικίες που θα φτιαχτούν προκειμένου να πουληθούν σε κραταιούς jet jetters, δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και celebrities απ’ όλο τον κόσμο. 

Ωστόσο, αν και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα στην τοπική κοινωνία της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Στύρων φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν λόγω αυστηρών ρητρών εχεμύθειας που δεσμεύουν όλους τους εμπλεκόμενους, γράφει η Μαρία Λεμονιά στο Πρώτο Θέμα.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στη νότια Εύβοια δεν υπάρχει διαθέσιμος εργάτης και όποιος αναζητά άτομο οποιασδήποτε ειδικότητας εισπράττει την αποστομωτική απάντηση: «Από του χρόνου. Τον χειμώνα θα δουλέψουμε αποκλειστικά στους Πεταλιούς!»

  
 
Πεταλιοί: ο προορισμός των jet setters

 
Θαλάσσιο σύμπλεγμα δέκα νησιών με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, αμμουδερές ακρογιαλιές και εντυπωσιακές βίλες, οι ιδιόκτητες «ελληνικές Μαλδίβες», όπως αποκαλούνται οι Πεταλιοί, είναι ο αγαπημένος τόπος καλοκαιρινών αποδράσεων μεγαλοεφοπλιστών, billionaires και Χολιγουντιανών σταρ.

Ηδη από τη δεκαετία του ’60, οι Πεταλιοί άρχισαν να γράφουν τη δική τους κοσμοπολίτικη ιστορία, όταν η αφρόκρεμα της εποχής κατέφθανε στην εξωτική αυτή γωνιά που βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα, με σκοπό να απολαύσει τα μπάνια της στα διάφανα νερά της.

Η Μαρία Κάλλας διέθετε στο μεγαλύτερο από τα νησιά, γνωστό ως Μεγάλο Πετάλι, το δικό της καλοκαιρινό κατάλυμα, ενώ σταρ της εποχής όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο αλλά και πολιτικοί όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πέρασαν εκεί κάποια από τα καλοκαίρια της ζωής τους. Οι Πεταλιοί (το Μεγάλο και το Μικρό Πετάλι, η Πλαταρούδα, το Αυγό, η Λουλούδα, ο Φούντας, το Τραγονήσι, το Μακρύ και η Λεμπερούσα), δέκα διαφορετικής έκτασης νησάκια που βρίσκονται στον νότιο Ευβοϊκό, λίγα ναυτικά μίλια έξω από το Μαρμάρι, από τα οποία μόνο τρία κατοικούνται, προσφέρουν, εκτός από ομορφιά, και απόλυτο privacy, ένας λόγος ικανός για να προσελκύει την παγκόσμια creme de la creme..

Η ιστορία των VIP επισκεπτών στις Μαλδίβες του νότιου Ευβοϊκού είναι μεγάλη και ξεκινά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στα χρόνια αυτά οι Πεταλιοί ήταν ιδιοκτησία του Ομέρ Μπέη, ο οποίος έστελνε εκεί το χαρέμι του για διακοπές. 

Οταν το 1830 οι Τούρκοι έφυγαν, τα νησάκια πουλήθηκαν στον γενικό πρόξενο της Ρωσίας Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, ενώ την επόμενη κιόλας χρονιά, το 1831, πέρασαν στην ιδιοκτησία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ ως προίκα από την πριγκίπισσα Ολγα. Στις ήδη υπάρχουσες βίλες στεγάστηκαν τα θερινά ανάκτορα προσδίδοντας μοναδική αίγλη στην περιοχή, καθώς εστεμμένοι από ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να επισκέπτονται την ονειρεμένη αυτή γωνιά της Ελλάδας. 

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές της εποχής, ο Μαρής Εμπειρίκος, εξέχουσα προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, κουμπάρος του Ωνάση και φίλος του Νιάρχου, εξέφρασε το ενδιαφέρον να αγοράσει τμήμα των Πεταλιών. 

.
Ομάδα φτιαγμένη να αντέχει την πίεση

«Μεγάλα ονόματα της διεθνούς μόδας όπως ο Ιβ Σεν Λοράν εντυπωσιάστηκαν από την έμπνευση και τις δημιουργίες της μελαχρινής γυναίκας με το σέξι βλέμμα και τα έντονα βαμμένα χείλη, η οποία σύντομα θα κατάφερνε να επιβάλει το προσωπικό της στυλ ανά την υφήλιο»

Ο Μαρής Εμπειρίκος ήταν σε προχωρημένη ηλικία όταν μοίρασε τους Πεταλιούς στα δυο του παιδιά. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος κράτησε το νησί Μικρό Πετάλι ενώ στην ιδιοκτησία του αδελφού του Πέρη περιήλθε το μικρότερο Τραγονήσι. 

Οι Εμπειρίκοι, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες με παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία και μετοχές σε σημαντικές εταιρείες της Ευρώπης, όπως οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι, μεταβίβασαν τελικά το σύνολο της ιδιοκτησίας των Πεταλιών σε μια εταιρεία που φέρει το όνομα Πεταλιοί Α.Ε. και στη συνέχεια πούλησαν μέρος της σε επιφανείς Ελληνες αλλά και ξένους. 

Σήμερα, μεγάλο μέρος του συμπλέγματος ανήκει στον Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα και εγγονό του αρχικού ιδιοκτήτη Μαρή, και την ανιψιά του, κόρη της αδικοχαμένης Κορνηλίας Εμπειρίκου, αλλά και στον εφοπλιστή Ηλία Καρνέση. Τη δεκαετία του ’80 η κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα, αγόρασε μαζί με τον αδελφό της Κλοντ μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στο μεγαλύτερο νησί των Πεταλιών, εκεί που η βασίλισσα Ολγα διατηρούσε παλαιότερα την εξοχική της κατοικία αλλά και τους στάβλους της. 

Η Παλόμα Πικάσο, κόρη του μεγάλου ζωγράφου και της συγγραφέως Φρανσουάζ Ζιλό, γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του ’49 στη Γαλλική Ριβιέρα και αποτελούσε πάντα την αδυναμία του πατέρα της, τον οποίο θυμίζει και εμφανισιακά. Τα χρόνια που ακολούθησαν την πρώτη νιότη της, η Παλόμα -αποζητώντας ηρεμία στη ζωή της- επέλεξε να ζήσει δίπλα στη λίμνη της Γενεύης. Εκείνη την εποχή μάλιστα ξεκίνησε να σχεδιάζει, κάνοντας καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου να υποκλιθούν στο ταλέντο της. 

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς μόδας όπως ο Ιβ Σεν Λοράν εντυπωσιάστηκαν από την έμπνευση και τις δημιουργίες της μελαχρινής γυναίκας με το σέξι βλέμμα και τα έντονα βαμμένα χείλη, η οποία σύντομα θα κατάφερνε να επιβάλει το προσωπικό της στυλ ανά την υφήλιο. Της πρότεινε να σχεδιάσει ρούχα και αξεσουάρ γι’ αυτόν και το όνομα Πικάσο έγινε και πάλι της μόδας. 

Για να τιμήσει μάλιστα τη συνεργασία τους φόρεσε στον γάμο της με τον Αργεντινό επιχειρηματία Ραφαέλ Λόπεζ Καμπίλ νυφικό του οίκου Yves Saint Laurent στις αποχρώσεις του άσπρου, του κόκκινου και του μαύρου. Ακολούθησε η συνεργασία της με τους οίκους κοσμημάτων Zolotas και Τifanny & Co., που οδήγησε στη δημιουργία του δικού της brand βάζοντας την υπογραφή της σε ρούχα, αξεσουάρ και αρώματα, ενώ το κατακόκκινο κραγιόν της έγινε παγκόσμιο trend. Σήμερα, η λιλιπούτεια -το ύψος της δεν ξεπερνά το 1,55- πλην δαιμόνια καλλιτέχνις ζει μια ιδιαίτερα κοσμική ζωή μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της Γάλλο γιατρό Ερίκ Τεβενέ, διοργανώνοντας εκθέσεις με τα κοσμήματά της ανά τον κόσμο. Η τελευταία έκθεση που πραγματοποίησε ήταν στη Νέα Υόρκη μαζί με την Ελληνίδα γλύπτρια και φίλη της Μάρα Καρέτσου.

Η εκκεντρική γόνος εννοείται ότι χάρισε στους Πεταλιούς επιπρόσθετη λάμψη. Μετέτρεψε τους παλιούς βασιλικούς στάβλους σε ένα μοναδικό κατάλυμα που παραπέμπει στην Τοσκάνη, δημιουργώντας μακρόστενα δωμάτια με έντονα χρώματα στους τοίχους, τα οποία διακόσμησε με παλιά έπιπλα και φυσικά σπάνιους πίνακες του Πικάσο. Ο αδελφός της Κλοντ, ο οποίος χειρίζεται μέρος της συλλογής του πατέρα του, ήταν εκείνος που επιμελήθηκε τους εξωτερικούς χώρους, όπως την prive παραλία και τους κήπους. Ακόμα και τα φυτά που επιλέχθηκαν παρέπεμπαν στη φύση της ιταλικής εξοχής γύρω από τη Σάντα Μαργκερίτα.

Την απόφαση να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους στους Πεταλιούς οι Πικάσο την πήραν πριν από αρκετά χρόνια. Κι αυτό γιατί λόγω υποχρεώσεων είχαν μειώσει σταδιακά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα κι έτσι η περιουσία τους στον μαγευτικό αυτό παράδεισο έμενε αναξιοποίητη. 

Μεγάλα μεσιτικά γραφεία είχαν λοιπόν αναλάβει να βρουν αγοραστή για το παραθαλάσσιο αυτό φιλέτο, η τιμή του οποίου είχε τιμή εκκίνησης περί τα 20 εκατ. ευρώ. Λέγεται ότι τόσα είχε προσφέρει μέλος βασιλικής οικογένειας από τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά λίγο πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές έκανε πίσω, φοβούμενος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αποδεικνύοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί για πολλούς ξένους έναν απροσπέλαστο σκόπελο.
.

 
Η νέα εποχή των Πεταλιών και οι Κροίσοι Δαυίδ
Η ιδιοκτησία των Πικάσο στους Πεταλιούς πουλήθηκε πριν από κάποιους μήνες αντί άγνωστου τελικά ποσού, καθώς όλοι όσοι εμπλέκονται στην αγοραπωλησία τηρούν σιγήν ιχθύος. Ουδείς γνωρίζει αν η μεταβίβαση έγινε σε κάποια εταιρεία ή σε φυσικό πρόσωπο, όμως -όπως αναφέρουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες- πίσω από τη νέα ιδιοκτησία βρίσκεται η Νίκολα Πινέδο-Δαυίδ και ο σύζυγός της Κλεμέντε Πινέδο.

Η Νίκολα Δαυίδ είναι η μοναχοκόρη του επιτυχημένου επιχειρηματία Γιώργου Δαυίδ, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Coca-Cola 3Ε. Είναι αδελφή του Αναστάση και του Χάρη Δαυίδ και η μοναδική από την οικογένεια Δαυίδ που δεν ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς έχει χαράξει από νωρίς τη δική της ανεξάρτητη πορεία σπουδάζοντας και ζώντας στο εξωτερικό.
 
  
Ο Ισπανός αστός Κλεμέντε Πινέδο, γόνος καλής οικογένειας με υψηλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό ήταν ο άνθρωπος που της άλλαξε τη ζωή: μετά τον γάμο τους επέλεξαν για βάση τους τη Μαδρίτη, όπου έζησαν για μεγάλο διάστημα και απέκτησαν τρεις γιους.

Πριν από κάποια χρόνια πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην Ελλάδα σε ένα υπέροχο σπίτι στην περιοχή της Φιλοθέης. Η Νίκολα, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την πατρική της οικογένεια, αφοσιώθηκε στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών της, ενώ ο Κλεμέντε, που έχει κάνει ιατρικές σπουδές, αρχικά συνεργάστηκε με την οικογένεια Σπανού, ιδιοκτήτρια της Βιοϊατρικής και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα media παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα επιχειρηματία μεταξύ ισπανόφωνων σειρών και ελληνικών καναλιών. 

Οπως όλα δείχνουν, οι Πεταλιοί είναι το νέο project του ζεύγους Πινέδο. Αν και σύμφωνα με όσα λέγονται η Νίκολα είναι ο ιθύνων νους της όλης προσπάθειας, ο Κλεμέντε είναι εκείνος που βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και φυσικά τους εργάτες. 

Το σκάφος τους που συχνά βρίσκεται δεμένο στα λιμάνια του Μαρμαρίου και της Καρύστου αποδεικνύει ότι η έναρξη των εργασιών είναι ζήτημα χρόνου. Στους Πεταλιούς θα στεγαστούν τελικά τα νέα γραφεία των Δαυίδ, θα φτιαχτούν πολυτελείς βίλες ή μήπως ένα boutique hotel; 

Κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι μέλη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας θα γειτονεύουν με τους εφοπλιστές Εμπειρίκο και Καρνέση, φέρνοντας στον νότιο Ευβοϊκό τον κοσμοπολίτικο αέρα περασμένων δεκαετιών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ