Ελένη Κουναλάκη - Τσακοπούλου η δυνατή Ελληνίδα λέει: «Η Χίλαρι θα γίνει καλά και θα κερδίσει τις εκλογές»

Η Χίλαρι Κλίντον απλά πάσχει από πνευμονία, σύντομα θα είναι καλά στην υγεία της, και θα κερδίσει τις εκλογές γιατί είναι η πιο έμπειρη και ικανή υποψήφια για την προεδρία στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Αμερικής, τονίζει η Ελένη Κουναλάκη - Τσακοπούλου, μία από τις πιο ηχηρές ελληνικές παρουσίες στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος και σθεναρή υποστηρίκτρια της κ. Κλίντον. 

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ έναν αστέρα ριάλιτι σόου που δεν γνωρίζει και δεν έχει ποτέ χειρισθεί κανένα ζήτημα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής, και ο οποίος απευθύνεται στα χειρότερα ένστικτα των ανθρώπων. Όλα αυτά σε μια συγκλονιστική συνέντευξη του Αθανάσιου Έλλις για την Καθημερινή.

– Κάποιοι εκτιμούν ότι η κ. Κλίντον δεν θα μπορέσει να συνεχίσει λόγω προβλημάτων υγείας.

– Η Χίλαρι έχει πνευμονία και σύντομα θα είναι πολύ καλά στην υγεία της. Θα συνεχίσει να είναι δυναμική και θα κερδίσει τις εκλογές.

– Μήπως θα έπρεπε να ήταν πιο ανοικτή σχετικά με την υγεία της;

– Υπήρξε πολύ ανοικτή σε ό,τι αφορά την κατάστασή της και δεν έχει κανένα σημαντικό πρόβλημα υγείας.

– Αν ένας προεδρικός υποψήφιος αποσυρθεί, τι συμβαίνει; Επιλέγει το κόμμα αντικαταστάτη;

– Για μένα αυτό είναι τόσο απίθανο να συμβεί που ούτε καν γνωρίζω την απάντηση. Πάντως, σε κάποιες πολιτείες οι επιστολικές ψήφοι αρχίζουν να αποστέλλονται σε λίγες εβδομάδες.

– Πολλοί περίμεναν άνετη νίκη της Κλίντον, και έχουν εκπλαγεί που η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη.

– Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι δικομματικό και οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι σχετικά πιστοί στο κόμμα τους. Γι’ αυτό πάντα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η διαφορά τείνει να είναι μικρή ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι υποψήφιοι του κάθε κόμματος. Ακόμη και στις περιπτώσεις σαρωτικής επικράτησης στους εκλέκτορες, όπως συνέβη στις εκλογές του 2012 με τη νίκη του Ομπάμα επί του Ρόμνεϊ, η διαφορά στις ψήφους είναι μερικές ποσοστιαίες μονάδες.

– Υπάρχει ζήτημα διαφάνειας με την υγεία της Κλίντον, αλλά και τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ;

– Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λιγότερη διαφάνεια σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο θεωρώ ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ και την άρνησή του να τις δημοσιοποιήσει, θα πρέπει να προβληματίσει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται να συμβαίνει.

– Ποιος θα είναι ο κύριος παράγοντας που θα κρίνει τις εκλογές;

– Η Χίλαρι είναι η πιο έμπειρη και ικανή υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λιγότερο έμπειρος. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει δαιμονοποιηθεί από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται να αντιμετωπίζουν πιο ήπια πάρα πολλές από τις εξωφρενικές ιδέες του Τραμπ. Αλλά επειδή το σύστημα είναι δικομματικό, και για να απαντήσω στο ερώτημά σας, ο πιο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η συμμετοχή του κόσμου.

– Γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί ο Τραμπ;

– Είναι ένας αστέρας ριάλιτι σόου που δεν έχει καθόλου εμπειρία σε κανένα επίπεδο διακυβέρνησης, που δεν γνωρίζει και δεν έχει ποτέ χειρισθεί κανένα ζήτημα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος απευθύνεται στα χειρότερα ένστικτα των ανθρώπων, όχι στα καλύτερα. Δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε τον ίδιο ή την υποψηφιότητά του με τους συμβατικούς όρους που το κάναμε για κάθε άλλον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο στο παρελθόν. Ειλικρινά, μου προκαλεί φόβο ακόμη και το να σκέφτομαι πώς θα είναι η χώρα μου εάν αυτός ο άνθρωπος εκλεγεί πρόεδρος. Θα σας έδινα μια πολύ διαφορετική απάντηση εάν ο υποψήφιος του άλλου κόμματος ήταν ο Ρόμνεϊ, ο Μακέιν, ή κάποιος άλλος. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Με κάτι εξωφρενικό. Γι’ αυτό όλοι εμείς που υποστηρίζουμε τη Χίλαρι, το κάνουμε γιατί θέλουμε πρωτίστως να κερδίσει, αλλά αγωνιζόμαστε με πάθος και για να μην εκλεγεί αυτός ο άνθρωπος που δεν εκφράζει τις αξίες της Αμερικής και δεν έχει ιδέα πώς να κυβερνήσει τη σημαντικότερη χώρα του κόσμου.

– Εχει, όμως, μια απήχηση σε τμήματα της κοινωνίας.

– Στην αρχή είχε απήχηση σε ένα πολύ μικρό τμήμα των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, σε ρατσιστές, σε ανθρώπους που ήταν απογοητευμένοι και νευριασμένοι με το σύστημα. Πέρασε από τις προκριματικές χωρίς κάποιος από τους ανθυποψηφίους του να καταφέρει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, και όταν άρχισαν να το κάνουν ήταν πλέον πολύ αργά. Είχε ήδη αποκτήσει μια δυναμική νίκης. Από τη στιγμή, δε, που έλαβε το χρίσμα, μπήκαμε σε ένα άλλο περιβάλλον.

– Αρκετοί μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

– Φυσικά. Ακόμη και ο Τεντ Κρουζ είναι αντίθετος στην υποψηφιότητα του Τραμπ. Αλλά από τη στιγμή που έλαβε το χρίσμα εκφράζει πλέον όλο το κόμμα, και δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι φέρνει στο προσκήνιο, με την εκ των πραγμάτων πλέον στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θέσεις κατά των μειονοτήτων, κατά των γυναικών, κ.λπ. Δυστυχώς, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική κοινωνία, ακόμη και αν χάσει στις εκλογές, όπως ελπίζω και πιστεύω ότι θα γίνει.

Οικογενειακή σχέση από τη δεκαετία του ’90

Η σχέση της οικογένειας Τσακόπουλου με τους Κλίντον χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘90. Ο πατέρας της κ. Κουναλάκη, Αντζελο Τσακόπουλος, χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος και υποστηρικτής του Μπιλ Κλίντον, παρενέβη προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ σε δύσκολες περιόδους για την Ελλάδα. Η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου ανέπτυξε στενή σχέση με τη Χίλαρι και ήταν συμπρόεδρος των Ελληνοαμερικανών υποστηρικτών της και το 2008 όταν διεκδίκησε το δημοκρατικό χρίσμα, αλλά έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Οταν η κ. Κλίντον ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, τη διόρισε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, από το 2010 έως το 2013. Με τον σύζυγό της έχουν ιδρύσει δύο έδρες ελληνικών σπουδών, στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Τζόρτζταουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ