Η Κατρίν Ντενέβ έγινε 72! Παραμένει για πάντα η αιώνια "Ωραία της ημέρας"!

Ο ζωντανός θρύλος του γαλλικού σινεμά κλείνει σήμερα τα 72 του χρόνια

Το όνομά της είναι συνώνυμο της διαχρονικής γαλλικής κομψότητας. Οι συνεργασίες της εκτείνονται από τον Λουίς Μπουνιουέλ έως τον Λαρς φον Τρίερ, ενώ τα βραβεία και οι διακρίσεις της είναι αμέτρητες. Όπως δηλώνει και η ίδια η Κατρίν Ντενέβ,  «ο κόσμος πάντα με θεωρούσε πολύ “κλασική”, ενώ στην πραγματικότητα έχω ζήσει μια μάλλον αντισυμβατική ζωή».

Η Κατρίν Φαμπιέν Ντορλεάκ γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1943 και ήταν η δεύτερη από τις τρεις κόρες των ηθοποιών Μορίς Ντορλεάκ και Ρενέ Ντενέβ

Το κινηματογραφικό  της ντεμπούτο έγινε σε ηλικία 11 χρονών, ως Κατρίν Ντορλεάκ,  με την ταινία «Les collégiennes». Λίγο μετά υιοθέτησε το επώνυμο της μητέρας της, ώστε να ξεχωρίζει από την μεγάλη  αδελφή της, Φρανσουάζ Ντορλεάκ.

Στα 20 της η συμμετοχή της στο αξεπέραστο μουσικό δράμα του Ζακ Ντεμί, «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» απογείωσαν την καριέρα της. Πριν από λίγα χρόνια, στις Κάννες, δήλωσε πως «Οι ομπρέλες» εξακολουθούν να είναι η αγαπημένη δική της ταινία.

Θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιτυχίες με  σκηνοθέτη τον Ρομάν Πολάνσκι, στην "Αποστροφή" (Repulsion -1965) και τον Μπουνιουέλ στις ταινίες "Η Ωραία της Ημέρας" (Belle de Jour - 1967) και "Τριστάνα" (Tristana - 1970).

Κέρδισε δύο Βραβεία Σεζάρ για την Καλύτερη Ηθοποιό για την ερμηνεία της στην ταινία του Φρανσουά Τρυφώ "Το Τελευταίο Μετρό" (Le Dernier Métro - 1980) και του Ρεζί Βαργκνιέ "Ινδοκίνα" (Indochine - 1992). 

Στις αρχές του 1980 ο Άλφρεντ Χίτσκοκ σκόπευε να σκηνοθετήσει την Ντενέβ στην κινηματογραφική εκδοχή του κατασκοπικού μυθιστορήματος του Ρόναλντ Κερκμπράιντ, «The Short Night». Στις 29 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, όμως, ο Χιτς πέθανε…


Mε τον Ροζέ Βαντίμ

Προτάθηκε μια φορά για Όσκαρ: Το 1993 για την (γαλλόφωνη) ερμηνεία της στην «Ινδοκίνα» του Ρεζί Βαρνιέ και για το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία "Belle de Jour".


Με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Η δραμεντί «Χριστουγεννιάτικο παραμύθι» του 2008, σε σκηνοθεσία Αρνό Ντεσπλεσάν, σήμανε την 100ή ταινία στην οποία εμφανίστηκε.

«Στη σκιά του εαυτού μου» ονομάζεται το εξομολογητικό βιβλίο-ημερολόγιο που εξέδωσε η γαλλίδα σταρ το 2005. Οι εντός του εξομολογήσεις, πάντως, δεν αποκάλυψαν τίποτα το συνταρακτικό…

Όταν, στα μέσα του ’80, το πρόσωπό της επιλέχθηκε ως «πρόπλασμα» για την Μαριάν, το σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Ντενέβ ζήτησε η αμοιβή της να δοθεί στη Διεθνή Αμνηστία.

Οι (επίσημοι) άντρες της ζωής της είναι: ο γάλλος σκηνοθέτης-Πυγμαλίων Ροζέ Βαντίμ (ο γιος τους, Κριστιάν, γεννήθηκε το 1963, ένα μήνα πριν το χωρισμό τους), ο άγγλος φωτογράφος Ντέιβιντ Μπέιλι (ο μόνος με τον οποίον παντρεύτηκε, παραμένουν φίλοι), ο ιταλός ηθοποιός-θρύλος Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (η κόρη τους, Κιάρα, γεννήθηκε το 1972, και η Κατρίν ήταν στο νεκροκρέβατό του, όταν ο Μαστέλο πέθανε από καρκίνο το 1996), ο  Κλιντ Ιστγουντ, ο Φρανσουά Τριφό, ο μεγαλοκαναλάρχης Πιέρ Λεσκίρ. Σε συνέντευξή της το 2007 δήλωσε πως έχει μια σχέση, αλλά δεν κατονόμασε τον κύριο.

Η Κατρίν Ντενέβ έχει τέσσερα εγγόνια και ασχολείται με την κηπουρική, τη φωτογραφία, τη μόδα, τις αντίκες, την ανάγνωση και τη διακόσμηση.

Χρόνια της πολλά, λοιπόν!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ