Τώρα η Γαλλία "τα βάζει" με τις... Χριστουγεννιάτικες φάτνες: Πρέπει να στολίζουν τα δημόσια κτήρια στις γιορτές;

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας θα κληθεί να απαντήσει σε μια κρίσημη ερώτηση για τις επόμενες γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι νόμιμος ο στολισμός των δημοσίων κτηρίων με χριστουγεννιάτικες φάτνες;

Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύον στη χώρα, τα θρησκευτικά σύμβολα απαγορεύονται από όλους τους δημόσιους χώρους. Έτσι μετά το σάλο που ξεσίκωσε η απόφαση για την απαγόρευση του μπουρκίνι στις παραλίες, οι Γαλλικές Αρχές καλλούνται να αποφασίσουν για την τύχη της Χριστουγεννιάτικης φάτνης, η οποία συνηθίζεται να συνοδεύει την διακόσμηση των δημοσίων κτηρίων την περίοδο των γιορτών.

Σχεδόν δύο μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, η ειδική εισηγήτρια του θέματος υπογράμμισε ότι ο νόμος του 1905 δεν απαγορεύει τις φάτνες στα δημόσια κτίρια παρά μόνο αν πρόκειται για "ένδειξη αναγνώρισης μιας λατρείας". Σύμφωνα με την Ορελί Μπρετονό, οι φάτνες επιτρέπεται να τοποθετηθούν εφόσον αποτελούν τμήμα του εορταστικού στολισμού για τα Χριστούγεννα. Δεν πρέπει όμως να συνοδεύονται από καμία "υπόνοια θρησκευτικού προσηλυτισμού" αλλά να διατηρούν "τον χαρακτήρα μιας πολιτισμικής εκδήλωσης".

Οι δικαστές αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους εντός των επόμενων εβδομάδων, ωστόσο συνήθως δεν παρεκκλίνουν από την πρόταση των εισηγητών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ