Μπουτάρης στη «Hürriyet»: Δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ ήταν φονιάς ή όχι – Καλοδεχούμενοι οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη «Hürriyet Daily News» έδωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την Αγκυρα όπου βρέθηκε για συνομιλίες σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017.

Στη συνέντευξή του ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη πέρσι στις 10 Νοεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Κεμάλ.

«Η Θεσσαλονίκη ήταν μία συντηρητική πόλη και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι'αυτό. Έχουμε τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έχουμε τον τουρκικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι παρεξηγημένα. Όταν δημιουργείς έναν εχθρό, αποσπάς την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:

«Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Έχουμε δημιουργήσει μία ιστορία για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι ήταν φονιάς. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες είναι ότι δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει αν ήταν καλός ή όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι όπως οι Έλληνες επισκέπτονται την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα και αποτίουμε σεβασμό στη γη των προγόνων μας. Έτσι και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο συναίσθημα για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Θέλουν να έρθουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Επομένως, θα σας δώσω την ευκαιρία να έρθετε και να επισκεφτείτε. Όσο οι Τούρκοι έρχονται εδώ, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν θέλουν πόλεμο. Νιώθουν ότι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και ότι τα πράγματα αμβλύνονται».

«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να ζήσουμε μαζί για πάντα. Πρέπει να ζούμε ως γείτονες, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον», είπε ακόμη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ