Φανταστικές κρεμ μπρουλέ παγωμένες, με εσπρέσο μας προτείνει η Ντίνα Νικολάου

Οι παγωμένες αυτές κρεμ μπρουλέ με την καυτή, καραμελωμένη επιφάνεια να κάνει υπέροχη αντίθεση, σερβίρονται σκέτες αλλά ιδανικά συνοδεύονται  με καλής ποιότητας σοκολατάκια, κατά προτίμηση με γέμιση καφέ.
 

Υλικά   
λίγο λιωμένο βούτυρο, για τα φορμάκια
350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
125 ml γάλα πλήρες
50 ml δυνατός βρασμένος καφές εσπρέσο
1 κουτ. σούπας ποτό Kahlua (ή Tia Maria ή άλλο λικέρ της αρεσκείας μας)
6 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη, για την επιφάνεια

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 150ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς 6 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια (ή 6 μικρά μεταλλικά μπολάκια για κρέμα καραμελέ, ακόμα και μιας χρήσης) και τα βάζω σε ένα ταψάκι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε χαμηλή φωτιά και, πριν κάψουν, ρίχνω τον καφέ και το ποτό. Ανακατεύω καλά. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να φτιάξω ένα πηκτό και αρκετά ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό (όχι καυτό) μείγμα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και οι κρέμα που θα προκύψει να γίνει πιο ρευστή αλλά λεία. Τη σουρώνω από λεπτή σήτα και τη μοιράζω στα μπολάκια. Ψήνω για 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά της μόλις που να δείχνει στερεοποιημένη.
Βγάζω τις κρέμες και τις αφήνω να κρυώσουν τελείως σε θερμοκρασία δωματίου –όσο κρυώνουν θα πήζουν και θα στερεοποιούνται. Τις βάζω στην κατάψυξη για 1 ώρα, μέχρι να παγώσουν και να σφίξουν καλά.
Λίγο πριν σερβίρω, πασπαλίζω τις κρέμες με την καστανή ζάχαρη. Αν έχω το ειδικό φλόγιστρο για κρεμ μπρουλέ, καραμελώνω για ελάχιστα δευτερόλεπτα τη ζάχαρη. Διαφορετικά, προθερμαίνω το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία και βάζω τις κρέμες σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου για 1 – 2 λεπτά το πολύ, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Τις σερβίρω αμέσως.

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ