6,5 δισεκατομμύρια κότες στον κόσμο γεννούν αυγά! 6 απίθανες συνταγές του Άκη & όλα όσα δεν ξέρετε για το αυγό

6,5 Δισεκατομμύρια κότες στον κόσμο γεννούν αυγά για τη δική μας κατανάλωση!!! 
 

 

 

 

Εκπληκτικό δεν είναι;Αυγά λοιπόν! Γιατί τόσος ντόρος;

Το αυγό είναι μια έτοιμη τροφή, καλά συσκευασμένη από τη φύση, έτοιμο για μαγείρεμα ή και ωμό.  

Οι άνθρωποι τρώνε αυγά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι κότες εξημερώθηκαν κάπου στην Ασία πριν από 10.000 χρόνια. Από τότε έφτασαν στα πέρατα του κόσμου σιγά σιγά και στην Ελλάδα έφτασαν κάπου το 800 π.Χ. Πριν από τις κότες οι αρχαίοι μας πρόγονοι έτρωγαν τα αυγά του ορτυκιού.

Αλλά πριν συνεχίσουμε να μιλάμε για τα αυγά από τα ιπτάμενα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τρώμε αυγά και από άλλα ζώα, όπως ας πούμε ψάρια! Η γνωστή μας ταραμοσαλάτα γίνεται από αυγά ψαριού, το αυγοτάραχο είναι τα αυγά της μπάφας (ένα είδος κέφαλου) και να μην ξεχνάμε και το χαβιάρι, που το ξεχάσαμε δηλαδή αλλά οκ! 

Ας πάμε ξανά πίσω στα αυγά των πουλιών. Εκτός από κοτόπουλα τρώμε τα αυγά από ορτύκια, από στρουθοκάμηλο, από πάπιες, χήνες, φασιανούς και γλάρους (οι Γάλλοι έχουν μανία με τα αυγά του γλάρου!!). 

Μέρη του αυγού
 
Τσόφλι.. Περατό από τον αέρα… έχει μια επικάλυψη που δεν επιτρέπει μικροοργανισμούς να περνάνε μέσα στο αυγό. Αν πλυθεί το αυγό, φεύγει η επικάλυψη, και το αυγό χαλάει πολύ πιο γρήγορα. Γι΄ αυτό αν πλύνουμε τα αυγά πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Στην Ελλάδα τα αυγά στο σούπερ μάρκετ είναι άπλυτα και γι΄ αυτό τα έχουμε εκτός ψυγείου. Στην Αμερική θα τα δείτε πάντα μέσα στο ψυγείο και με σημαντικά μικρότερη ημερομηνία λήξεως.

Το χρώμα του τσοφλιού εξαρτάται από την ποικιλία του κοτόπουλου. Αν είναι λευκό ή καστανό,  δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και δεν είναι δείγμα αν ένα αυγό είναι πιο θρεπτικό από άλλο. Μη νομίζετε λοιπόν ότι τα καφέ είναι καλύτερα, μόδα είναι...

Μέσα στο αυγό ανάμεσα στο ασπράδι και το τσόφλι υπάρχει ένας θύλακας με αέρα. 

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο μικρότερος είναι αυτός ο θύλακας. Θα το παρατηρήσουμε καλύτερα στα βρασμένα αυγά.. 

Το ασπράδι είναι 90% νερό και 10% πρωτείνες… σχεδόν καθόλου λίπος.. οπότε γι’ αυτό τρώμε ομελέτα με ασπράδια αν κάνουμε δίαιτα.

Κρόκος

Όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο μικρότερος και σφιχτότερος είναι.. όσο μεγαλώνει απορροφά νερό και μεγαλώνει. 
Το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας. Τροφή πλούσια σε ξανθοφύλλες δίνει πιο κίτρινους κρόκους. Μπορεί να έχουμε και κρόκους χωρίς καν χρώμα αν δεν ταΐσουμε με “κίτρινες” τροφές τα κοτόπουλα. 

Τρόποι χρήσης αυγών στη μαγειρική

Ωμά! Παλιά η μητέρα μου, μου έδινε ωμό το αυγό, πράγμα τελικά χωρίς νόημα γιατί οι πρωτεΐνες του αυγού απορροφώνται κατά 90% αν είναι μαγειρεμένο και κατά 50% αν είναι ωμό. 

Το αυγό είναι γαλακτοματοποιητής φυσικός.. ενώνει δηλαδή το νερό και το λάδι που κανονικά "ζουν" χωριστά


Για παράδειγμα στη σπιτική μαγιονέζα...

Επίσης το αυγό δένει υγρά, όπως το παγωτό


ή τις κρέμες

Τα ασπράδια δίνουν όγκο αν χτυπηθούν όπως στις μαρέγκες 

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ αυγού και χοληστερίνης ή του σακχάρου και καρδιαγγειακών παθήσεων τα ευρήματα είναι αμφιλεγόμενα. Το σίγουρο είναι ότι αν τρώμε έστω 6 αυγά την εβδομάδα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και σίγουρα τα αυγά πρέπει να είναι στη διατροφή μας!

Εγώ αγαπώ πολύ το αυγό και τα χρησιμοποιώ πολύ στις συνταγές μου!

Ρεβίθια με κάρυ και τηγανητό αυγό
Συστατικά
1 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. γιαούρτι
χυμό από ½ λεμόνι
2 Χ 400 γρ. κονσέρβες ρεβίθια ή 200 γρ ρεβύθια ξερά που τα έχουμε βράσει
500 γρ καυτό νερό ανακατεμένο μαζί με 1 κύβο ζωμό λαχανικών
150 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο
2-3 κ.σ. κάρυ
12 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
4 αυγά
μία χούφτα φύλλα μαϊντανού και έξτρα για γαρνίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβύθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό , ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείο για να μουλιάσουν.
Αφού λοιπόν μουλιάσουν τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με αρκετό κρύο νερό. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για μισή ώρα τουλάχιστον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς να ρίξουμε όμως καθόλου αλάτι.
Θέλουμε τα ρεβύθια να κρατάνε λίγο γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε ένα μπολ . Προσθέτουμε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το σπανάκι και το κάρυ.
Κόβουμε τις ελιές σε φέτες και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Παράλληλα τηγανίζουμε τα αυγά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και βάζουμε τα ¾ από αυτόν μέσα στο μείγμα με τα ρεβύθια. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 πιάτα και από πάνω βάζουμε από ένα τηγανιτό αυγό.
Αλατοπiπερώνουμε , γαρνίρουμε τον υπόλοιπο μαιντανό και σερβίρουμε με το γιαούρτι. 

Πατήστε εδώ για να δείτε την συνέχεια του άρθρου στο akispetretzikis.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ