Βίβιαν Λι: Η παθιασμένη και πανέμορφη πρωταγωνίστρια του "Οσα παίρνει ο Άνεμος" γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα

Μια από τις ομορφότερες και πιο σημαντικές ηθοποιούς του 20ου αιώνα, η Βίβιαν Λι, ήρθε στη ζωή μια μέρα σαν σήμερα. Αυτή είναι η ιστορία της....

Στις 5 Νοεμβρίου του 1913, στην Ινδία που τότε άνοικε ακόμα στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ernest Richard Hartley και η σύζυγός του Gertrude Mary Frances έφερναν στον κόσμο το πρώτο και μοναδικό τους παιδί, ένα πανέμορφο κοριτσάκι. Την μικρή 'Βίβιαν Μαίρη Χάρτλεϊ, που αργότερα θα γινόταν γνωστή με το όνομα Βίβιαν Λι αλλά και Λαίδη Ολίβιε. \

Η πρώτη της επαφή με τον κόσμο του θεάματος έγινε σε ηλικία μόλις 3 ετών, όταν συμμετείχε σε μια παράσταση που ανέβαζε η θεατρική ομάδα της μητέρας της. Η μητέρα της προσπάθησε να την κάνει να εκτιμήσει τη λογοτεχνία και την έφερε σε επαφή με τα έργα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του Λιούις Κάρολ, και του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, καθώς και με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους.

Οι γονείς της επέστρεψαν στην Αγγλία το 1919 και έστειλαν την μοναχοκόρη τους σε σχολείο που διοικείτο από καλόγριες. Παιδική της φίλη ήταν η ηθοποιός Μορίν Ο'Σάλιβαν, στην οποία η μικρή Βίβιαν εξομοόγήθηκε για πρώτη φορά το όνειρό της: Να γίνει μια μεγάλη ηθοποιός.

Και τα κατάφερε περίφημα! Βραβεύθηκε με δύο Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, το πρώτο για τον ρόλο της Σκάρλετ Ο'Χάρα στο "Όσα παίρνει ο άνεμος" (Gone With The Wind) το 1939 και το δεύτερο για τον ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά στο "Λεωφορείον ο Πόθος" (A Streetcar Named Desire) το 1951, υποδυόμενη δύο καλλονές του αμερικανικού Νότου.

Από την πρώτη της επαγγελματική δουλειά στον κινηματογράφο, για έναν μικρό ρόλο μιας μαθήτριας στην ταινία Things Are Looking Up, υιοθέτησε το όνομα Βίβιαν Λι, καθ΄ υπόδειξη του μάνατζέρ της.

 

Η πρώτη της επιτυχία όμως ήταν στο θέατρο, για την εμφάνισή της στο The Mask of Virtue, που απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τον Τύπο της εποχής. Στην παράσταση αυτή γνώρισε και τον μεγάλο της έρωτα, τον ηθοποιό Λόρενς Ολίβιε που εντυπωσιάστηκε από την ερμηνία της.

Το 1931, γνώρισε και παντρεύτηκε το δικηγόρο Χέρμπερτ Λι Χόλμαν. Ο Χόλμαν που ήταν δεκατρία χρόνια μεγαλύτερός της, δεν ενέκρινε τις καλλιτεχνικές της ενασχολήσεις και την ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία του δράματος. Το 1933 το ζεύγος απέκτησε μια κόρη, τη Σούζαν.

Η Βίβιαν Λι ήταν κυρίως θεατρική ηθοποιός και συνεργαζόταν συχνά με τον Λόρενς Ολίβιε, ο οποίος έγινε ο δέυτερος σύζυγός της . Για σχεδόν μια εικοσαετία τη σκηνοθέτησε σε αρκετές από τις θεατρικές εμφανίσεις της, ενώ σε πολλές συμπρωταγωνίστησαν. Κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς σταδιοδρομίας της στη σκηνή υποδύθηκε ποικίλους και διαφορετικούς ρόλους, σε έργα των δημοφιλέστερων θεατρικών συγγραφέων, όπως οι Νόελ Κάουαρντ, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η καριέρα της συνεχίσθηκε σποραδικά μετά το διαζύγιο της με τον Ολίβιε το 1960.

Θεωρούσε ότι η φυσική ομορφιά της δεν διευκόλυνε την αναγνώρισή των υποκριτικών της ικανοτήτων. Είχε προβλήματα υγείας από νεαρή ηλικία. Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της, η Λι έπασχε από διπολική διαταραχή. Στα μέσα της δεκαετίας του '40 διαγνώστηκε με φυματίωση, μια ασθένεια που την ταλαιπώρησε χρόνια και προκάλεσε τελικά το θάνατό της το 1967.

Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε 16η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών

Πληροφορίες: Βικιπαίδεια

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ