ΥΠΕΞ Τουρκίας: Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος - Τι απαντά η Αθήνα

Αμετακίνητη στη θέση της ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος η Τουρκία καθώς σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε νέα απάντηση προς την ελληνική πλευρά.

Με έγγραφη απάντηση του σε ερώτηση για με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου δήλωσε: «Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (συγκεκριμένα αποκάλεσε τις βραχονησίδες). Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα».

Σε ότι έχει να κάνει με  την άμεση απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που τόνιζε ότι «με τις χθεσινές του δηλώσεις περί Ιμιών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών», ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιφύλασσε μία ειρωνική απάντηση καθώς ανέφερε: «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».

Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τα Ιμια
Την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

 

Σκληρή απάντηση στις ειρωνείες
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, σε υψηλούς τόνους, στην ειρωνική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, την κυριαρχία των οποίων αμφισβήτησε (ξανά) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούβογλου.

«Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας» δήλωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου. Αλλά οι ειρωνείες του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησαν εκεί. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά», είπε ο Μουφτούογλου.

Σε αυτές τις ειρωνείες απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου, που κάλεσε την Τουρκία να... αποφασίσει αν σέβεται ή όχι τις διεθνείς Συνθήκες και αν τις θεωρεί υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων. Διεμήνυσε δε ότι το ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει νομικά αβάσιμες θέσεις, δεν τις καθιστά λιγότερο σαθρές και η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια είναι αδιαμφισβήτητη!

«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ