Αυξήθηκαν κατά 33% τα περιστατικά καρκίνου την τελευταία δεκαετία - 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2015

Νέα έκθεση με λυπηρά στοιχεία αναφέρει ότι το 2015 υπήρχαν 17,5 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 33% την τελευταία δεκαετία.
 

Σύμφωνα με την έκθεση, 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι  πέθαναν λόγω καρκίνου το 2015.

Μεταξύ 2005 και 2015, τα περιστατικά καρκίνου αυξήθηκαν κατά 33%, κυρίως λόγω της γήρανσης και της αύξησης του πληθυσμού, καθώς και αλλαγών σε ποσοστά καρκίνου συνδεόμενα με την ηλικία.

Η έκθεση, της Christina Fitzmaurice, του University of Washington και των συνεργατών της, δείχνει ότι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως στους άντρες ήταν του προστάτη (1,6 εκατομμύρια) ενώ ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων ήταν η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες.

Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού ήταν η πιο κοινή μορφή με 2,4 εκατομμύρια περιστατικά. Είναι επίσης κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Στα παιδιά, οι πιο συνήθεις καρκίνοι ήταν η λευχαιμία, άλλα νεοπλάσματα, το λέμφωμα μη Hodgkin και καρκίνοι στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως  και υπολογισμοί για την επίπτωση στην υφήλιο είναι σημαντικές για τον σχεδιασμό του ελέγχου.

Παγκοσμίως, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν μια στις 3 στους άντρες και μια στις 4 στις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ