Πρέπει ή όχι τα παιδιά να πιστεύουν στον μύθο του Άι Βασίλη; Πώς τους λέμε ότι τελικά... δεν υπάρχει;

Τα παιδιά έχουν ανάγκη έως κάποια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φάση και ηλικία που μπορεί να διαφέρει για κάθε παιδί (ανάλογα με το φύλο και το οικογενειακό τους υπόβαθρο), να μπορούν ή και να ενθαρρύνονται να πιστεύουν σε σύμβολα και μύθους, όπως ο μύθος του Αι Βασίλη.

Τα σύμβολα και οι μύθοι, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος εξοικείωσης των παιδιών με αρχές και νοήματα.

Σύμφωνα, με την ελληνική παράδοση και γνώση, ο Αι Βασίλης συμβολίζει τη γενναιοδωρία, την ειρήνη, την αγάπη και τη ζεστασιά, οπότε λοιπόν τα παιδιά είναι καλό όσο το έχουν ανάγκη και τους είναι χρήσιμο, να πιστεύουν στον Αι Βασίλη.

Ωστόσο, οι γονείς θα ήταν καλό να παρακολουθήσουν την φαντασία των παιδιών τους, την ελευθερία της σκέψης τους, την αθωότητα, τον αυθορμητισμό τους και την υπέρμετρη καλοσύνη τους.

Κάποιες φορές όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Εάν παρατηρήσουν το παιδί τους να μην έχει διάθεση ή ενδιαφέρον να εμπλακεί σε κάποιο επίπεδο με μύθους και συμβολισμούς όπως ο Αι Βασίλης, καθώς πίσω από τέτοιου είδους καταστάσεις μπορεί να κρύβεται μια παιδική κατάθλιψη ή κάποια μελαγχολία.

Να αποφεύγουν τις έντονες περιγραφές μύθων και συμβολισμών σε παιδιά τα οποία έχουν διάγνωση διαταραχής η οποία μπορεί να έχει σχέση με αδυναμία διάκρισης της πραγματικότητας από την φαντασία.

Ας απολαύσουμε τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μαζί με τα παιδιά μας και ας μοιραστούμε μαζί τους δικές μας παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ