Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον δέχεται να συμμετέχει στην ορκωμοσία του Τραμπ με ένα όρο: «Θα τραγουδήσω ΑΥΤΟ το τραγούδι...»

Το «Strange Fruit» είναι ένα τραγούδι που το έκανε διάσημο η Μπίλι Χολιντέι, το 1939. Είναι μια διαμαρτυρία κατά του αμερικανικού ρατσισμού.

Το δικαίωμα να τραγουδήσει «αυτό» το τραγούδι έθεσε ως όρο η Ρεμπέκα Φέργκιουσον για να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου. «Με ρώτησαν, κι αυτή είναι η απάντησή μου» έγραψε, στο TwitLonger, η Φέργκιουσον, η οποία, με το πρώτο της άλμπουμ, το «Heaven» έφτασε στο νούμερο 3, στα βρετανικά charts.

«Αν μου επιτρέψετε να τραγουδήσω το "Strange Fruit", ένα τραγούδι που έχει τεράστια ιστορική σημασία, ένα τραγούδι που μπήκε στη μαύρη λίστα στις ΗΠΑ επειδή ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Ένα τραγούδι που μιλάει σε όλους τους περιφρονημένους και καταπιεσμένους μαύρους στις ΗΠΑ. Ένα τραγούδι το οποίο είναι μια υπενθύμιση ότι η αγάπη είναι το μόνο που μπορεί να κατακτήσει όλο το μίσος του κόσμου, τότε ευχαρίστως θα αποδεχόμουν την πρόσκλησή σας και θα σας συναντούσα στην Ουάσινγκτον».

Τι είναι όμως αυτό το τραγούδι;

Αρχικά, γράφτηκε ως ποίημα, το 1937, από τον Abel Meeropol. Και εκδόθηκε με το ψευδώνυμό του, «Lewis Allan». Ο εβραϊκής καταγωγής και σοσιαλιστής νεοϋορκέζος κατατρυχόταν από φωτογραφίες με λυντσαρίσματα στις ΗΠΑ. Αυτή που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία λιντσαρίσματος στην ιστορία, αυτή του Thomas Shipp και του Abram Smith στο Μάριον της Ιντιάνα (την τράβηξε, στις 7 Αυγούστου του 1930, ο Lawrence Beitler).

Οι Αφροαμερικανοί είχαν συλληφθεί, μαζί με τον 16χρονο  James Cameron, για την ληστεία και τη δολοφονία του εργάτη Claude Deeter καθώς και κατηγορίες για βιασμό της φίλης του Mary Ball (η οποία αργότερα δήλωσε πως δεν είχε βιαστεί). Αμέσως μετά τη σύλληψη, το εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στην φυλακή και οδήγησε κρέμασε τους δύο άνδρες, ενώ ο Cameron διασώθηκε με τη βοήθεια μιας άγνωστης γυναίκας.

Ο Abel Meeropol στο ποίημα του έγραφε:
«Southern trees bear strange fruit
Blood on the leaves and blood in the root
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees.»

(σε ελεύθερη απόδοση:
Παράξενο καρπό βγάζουν τα δέντρα του Νότου
Αίμα στα φύλλα κι αίμα στη ρίζα
Μαύρα κορμιά αιωρούνται στ' αεράκι του Νότου
Παράξενα φρούτα κρέμονται απ' τις λεύκες»).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ