Νέα μελέτη: Απολαύστε τις χαρές της ζωής και ζήστε περισσότερο κατά 25%

Βρετανοί επιστήμονες από το «University College London» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να διασκεδάζουμε και γενικά να ασχολούμαστε με πράγματα και δραστηριότητες που μας δίνουν ικανοποίηση μας χαρίζει παραπάνω χρόνια ζωής.

 Για την ακρίβεια οι απολαύσεις της ζωής μειώνουν κατά 24% τον κίνδυνο θανάτου σε βάθος 7ετίας. 

 

Οι ειδικοί υποψιάζονται πως η εξήγηση κρύβεται στο γεγονός ότι οι απολαύσεις της ζωής βελτιώνουν τη διάθεση και αυτό έχει ως συνέπεια την αυξημένη έκκριση ευεργετικών ορμονών στο σώμα.

 Όταν είμαστε χαρούμενοι οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) είναι σε χαμηλά επίπεδα και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό. Επιπλέον, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανότερο να καπνίζουν και να πίνουν, κοιμούνται καλύτερα (ο ύπνος είναι ευεργετικός για την άμυνα και τον μεταβολισμό) και γενικότερα φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους, συγκριτικά με όσους βιώνουν στρεσογόνες συνθήκες.

 

Παλαιότερες μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι εκείνοι οι οποίοι ζουν με λιγότερο άγχος έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, δεν είναι επιρρεπείς σε φλεγμονές, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους.

 

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 9.000 βρετανούς συμπολίτες τους, ηλικίας 50 ετών και πάνω. Κάθε δύο χρόνια, την τετραετία 2002-2006, τους ρωτούσαν σχετικά με τρία ζητήματα: τις απολαύσεις της ζωής τους, το πόσο απολάμβαναν τη συντροφιά των άλλων καθώς και το πόσο ευχαριστημένοι ένιωθαν με τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Σχεδόν το 24% των εθελοντών δήλωνε δυσαρεστημένο με τη ζωή του, το 20% ανέφερε απόλαυση σε μία από τις τρεις περιπτώσεις, το 22% σε δύο περιπτώσεις και μόνο το 34% εξέφραζε την άποψη ότι απολάμβανε τη ζωή ολοκληρωτικά. Κατά τα επόμενα 7 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2006 ως το 2013, οι 1.310 από τους συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν υψηλά ποσοστά απόλαυσης και στις τρεις περιπτώσεις είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 7 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία απόλαυση, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ευχαριστημένοι σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 17%. 

 

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Medical Journal», επιβεβαιώνει τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης που δημοσιεύθηκε πριν μια εβδομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που βλέπουν τη ζωή με πιο αισιόδοξη ματιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από καρκίνο, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και φλεγμονές και επομένως ζουν περισσότερο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ