Αλίσα Σεφτσένκο: Η αυτοδίδακτη Ρωσίδα που οι ΗΠΑ κατηγορούν πως "χάκαρε" τις Αμερικανικές Εκλογές

H  Αλίσα Σεφτσένκο είναι  μια προγραμματιστής με ιδιαίτερα προσόντα. Τέτοια, ώστε να βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των ατόμων που κατηγορεί ο  Λευκός Οικος πως "χάκαραν" τις Αμερικανικές Εκλογές.

Η εταιρεία της νεαρής Ρωσίδας περιλαμβάνεται στη λίστα με τα πρόσωπα που επέβαλε κυρώσεις ο Λευκός Οίκος καθώς θεωρείται ότι βοήθησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.

Η ZOR παρέχει υπηρεσίες σε  μεγάλες επιχειρήσεις για  τον εντοπισμό κενών ασφαλείας στα online συστήματά τους. Στη λίστα του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι η εταιρία της νεαρής Ρωσίδας βοηθούσε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού παρέχοντάς τους υπηρεσίες τεχνικής έρευνας και ανάπτυξης.

Η Σεφτσένκο αντέδρασε στην κίνηση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν παρείχε ποτέ υπηρεσίες στη ρωσική κυβέρνηση.

Σε mail που έστειλε στον Guardian, από μια τοποθεσία την οποία περιέγραψε «μια άγρια περιοχή της υπαίθρου, λίγες ώρες μακριά από την Μπανγκόκ», η χάκερ υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να προχώρησε στην κίνηση αυτή με σκοπό να βλάψει την επιχείρησή της ή γιατί παρασύρθηκε.

«Μια νεαρή γυναίκα χάκερ και η αβοήθητη εταιρεία της μοιάζουν τέλεια επιλογή για αυτό το στόχο. Δεν προσπαθώ να κρύψω κάτι, ταξιδεύω πολύ, είμαι φιλική και επικοινωνιακή. Και το πιο σημαντικό, δεν έχω πολλά χρήματα, εξουσία ή διασυνδέσεις. Πραγματικά στη θέση μου θα μπορούσε να είναι ο καθένας», είπε η Σεφτσένκο, ενώ έκανε λόγο για μια «τρελή υστερία γύρω από την ιστορία του ρωσικού χάκινγκ».

Η Αλίσα περνά  τους χειμώνες της στην Ασία, κάνει διαλογισμό και Thai kickboxing, περιέγραψε τον εαυτό της ως αυτοδίδακτη και εσωστρεφή, αρνήθηκε να πει πόσο χρονών είναι χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αγενή» την ερώτηση και παρέπεμψε τον Guardian να στηριχτεί στις... φωτογραφίες της. Υποστήριξε ότι έχει περάσει από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια, καθώς είναι παθιασμένη με τη γνώση αλλά δεν της αρέσει και ιδιαίτερα η διαδικασία μάθησης μέσω των πανεπιστημιακών αιθουσών

Ερωτώμενη ευθέως αν έχει δουλέψει με κάποιο τρόπο για κάποια κυβέρνηση απάντησε «όχι από όσο ξέρω... Δουλεύω μόνο με ειλικρινείς και ανοιχτούς ανθρώπους με τους οποίους νιώθω καλά».

Οπως εξήγησε η Σεφτσένκο, έκλεισε την εταιρεία της ZOR πριν ένα χρόνο γιατί ήταν δύσκολο και ακριβό να τη στηρίξει. Η ίδια ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να ταξιδέψει τώρα στις ΗΠΑ. «Είμαι de facto μπλοκαρισμένη από τη μεγαλύτερη ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων στον κόσμο», προσέθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ