Μια ακόμα συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, ό,τι πρέπει για το κρύο: Τι άλλο; Πεντανόστιμη, ζεστή κοτόσουπα! (βίντεο)

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει το πιο ταιριαστό φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα!

Συστατικά

Για την σούπα

    1 κοτόπουλο ολόκληρο
    1 κύβο κοτόπουλο
    1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
    λίγο θυμάρι ξερό
    1 φύλλο δάφνης
    2 λίτρα νερό
    1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
    2 καρότα καθαρισμένα
    1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά καθαρισμένα
    9 κ.σ. ρύζι για σούπα (150 γρ.)
    ψιλοκομμένο θυμάρι για πασπάλισμα

Για το αυγολέμονο

    3 αυγά
    2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα
    αλάτι
    πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

    Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και αφαιρούμε όλα τα κόκαλα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα πετάμε.
    Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.
    Με την άκρη της λαβής του μαχαιριού μας ή με ένα μπάτη χτυπάμε και σπάμε ελαφρά τα χοντρά κόκαλα. Έτσι θα δώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό μας
    Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα κόκαλα μαζί με τον κύβο, το πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και 2 λίτρα νερό.
    Σιγοβράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
    Ο ζωμός πρέπει μόλις να βγάζει μερικές μπουρμπουλήθρες.
    Από καιρό σε καιρό αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.
    Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες, τα καρότα, το κρεμμύδι σε κυβάκια.
    Κόβουμε και τη σάρκα του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες.
    Αφού περάσει η 1 ώρα, βγάζουμε την κατσαρόλα με το ζωμό από την φωτιά.
    Σουρώνουμε τον ζωμό μας σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα.
    Καθαρίζουμε την κατσαρόλα μας και επιστρέφουμε πίσω τον ζωμό μας.
    Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, το ψαχνό από το κοτόπουλο και το ρύζι.
    Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
    Λίγο πριν ετοιμαστεί φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
    Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και με ένα σύρμα χειρός τους χτυπάμε καλά.
    Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι οι κρόκοι να πήξουν και να γίνουν σαν κρέμα.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει  και συνεχίζουμε το χτύπημα.
    Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (6-7 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
    Προσθέτουμε πιπέρι και επιπλέον λεμόνι αν δούμε ότι χρειάζεται.
    Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο φρέσκο θυμάρι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ