Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έτσι θα κυβερνήσω - Μειώσεις φόρων, ακόμα και μονομερώς»

Καμία πρόθεση να δεχθεί τη νομιμοποίηση του «οργίου» διορισμών με παράνομο τρόπο στο Δημόσιο δεν έχει η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του ALPHA, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ..

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία θα ακυρώσει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων που προωθεί η κυβέρνηση με παράνομο τρόπο, χωρίς να δέχεται τις αρνητικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να προστεθούν νέα οικονομικά βάρη στο δημόσιο.

«Εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο κατά παράβαση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, εμείς δεν πρόκειται να το δεχθούμε» σημείωσε. «Θα αλλάξουμε τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και απαγορεύει στους δήμους να ασκούν ένδικα μέσα αν υπάρξει πρωτόδικη απόφαση σε βάρος τους».

Όπως ωστόσο διευκρίνισε, η Ν.Δ. θα δεχθεί τις προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες, όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στην Υγεία. «Αλλά ποιες προσλήψεις στην Υγεία;» αναρωτήθηκε. «Εγώ πήγα στον Ευαγγελισμό και διαπίστωσα τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και ανθρώπους που με περίσσευμα καρδιάς προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.»

Απαντώντας στην ερώτηση τι εννοεί, όταν λέει ότι «το κράτος έχει ακόμη λίπος», ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε:

«Οι δαπάνες του υπουργείου Μεταφορών για τις Αστικές συγκοινωνίες έχουν ξεφύγει κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί να έγιναν προσλήψεις που δεν χρειαζόταν, ενώ υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια. Αυτό είναι ο λίπος και θα το διορθώσουμε».

Φόροι

Αναλύοντας ταυτόχρονα την δέσμευσή του για μείωση των φόρων, ενώ η Τρόικα απαγορεύει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε οτι θα το πράξει, ακόμη κι αν χρειαστεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Αν η κυβέρνηση προτάξει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τότε είμαι βέβαιος ότι και οι θεσμοί θα δεχθούν να μειώσουν – έστω λίγο- τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά ακόμη κι αν δεν το δεχθούν, θα μειώσουμε δαπάνες του δημοσίου για να μειώσουμε και τους φόρους.

Και το κάνουμε έστω και μονομερώς. Πρέπει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στην χώρα. Κι αν χρειαστεί, ελεγχόμενα, θα εκπέμψουμε ένα μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας.»

Αναφερόμενος εξάλλου, στις νέες εισφορές που θεσπίστηκαν στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι «αυτό είναι μια τρέλα».

«Είναι λάθος η απ΄ευθείας σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα. Επεξεργαζόμαστε μια πρόταση κι όταν είμαστε έτοιμοι θα την παρουσιάσουμε».

Διορισμοί

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα αλλάξει το καθεστώς διορισμών μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων στην κυβέρνηση.

«Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε στην Βουλή, θα αλλάζει την οργάνωση της κυβέρνησης» είπε. «Γίνεται ένα πάρτι διορισμών ενώ η κυβέρνηση είναι το απόλυτο σκορποχώρι. Θα δημιουργήσουμε ένα πιο σφιχτό κυβερνητικό σχήμα και θα εμπιστευθούμε περισσότερο τους έμπειρους και καλούς δημοσίους υπαλλήλους, αντί να προσλαμβάνουμε μετακλητούς».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να στείλει κι ένα μήνυμα στα στελέχη του που αναμένουν κυβερνητικές θέσεις, τονίζοντας ότι η επιλογή των συντονιστών και των τομεαρχών, ήταν απλώς για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

«Δεν είμαστε σκιώδης κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα γίνουμε όταν θα κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα στελέχη του δεν πρέπει να αισθάνονται ως υπουργοί σε αναμονή.

Το κυβερνητικό μοντέλο της ΝΔ

«Η κυβέρνησή μας θα αποτελεί ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης» είπε. «Θα υπάρχουν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Θα πρέπει να πείσουμε τους άξιους να προσφέρουν και πάλι στην πολιτική» τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν σκοπεύει να ακολουθήσει και το “μοντέλο Τράμπ” που επιλέγει για υπουργούς του, προέδρους επιχειρήσεων σημείωσε:

«Γιατί όχι; Χρειαζόμαστε στελέχη από την ιδιωτική οικονομία, γειωμένους με την πραγματική οικονομία»

Πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διευκρίνισε ότι η συνάντηση του με τον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο, δεν ήταν μια συνάντηση για να “κλειδώσει” η υποψηφιότητα του καλλιτέχνη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.Α, αφού όπως είπε ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται. «Είχαμε απλώς μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και είχα την ευκαιρία να ακούσω μια άλλη οπτική ματιά από έναν επιτυχημένο καλλιτέχνη».

Αστυνομία

Ο κ, Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που είχε σήμερα από τον αρχηγό της Αστυνομίας, καθώς υπήρξε ένας από τους στόχους της Πόλας Ρούπα.

«Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στους πολιτικούς της προϊστάμενους» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή του οτι θα “καθαρίσει τα Εξάρχεια”.

«Στα Εξάρχεια εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών. Διακινείται πλέον βαρύς οπλισμός. Και η αστυνομία δεν επεμβαίνει, επειδή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Δεν έχει εντολές να επέμβει.

Εγώ θα καθαρίσω τα Εξάρχεια, γιατί εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε” είπε, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο όπως είπε “αποφυλακίζονται τρομοκράτες».

Αποδοκιμασία στον λαϊκισμό

Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό, τόνισε οτι η παράταξή του αρθρώνει πλέον έναν υπεύθυνο πολιτικό λόγο, αποδοκιμάζοντας τον λαϊκισμό, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει τις δομές της.

«Η Ν.Δ. ήταν ταυτισμένη με το παλαιό κομματικό κατεστημένο» τόνισε.

«Έχει κάνει πολλά, αλλά έκανε και λάθη. Είναι λάθος να υπόσχεσαι πολλά ως αντιπολίτευση και να μην μπορείς να τα κάνεις πράξη όταν γίνεσαι κυβέρνηση» σημείωσε.