Ελληνίδες στο τιμόνι επιχειρήσεων: 3.757 εταιρείες έχουν επικεφαλής γυναίκες σε σύνολο 16.773 - νέα έρευνα

Αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ως επικεφαλής γυναίκα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ICAP.

Συγκεκριμένα, 3.757 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (ποσοστό 22,4% επί συνόλου 16.773 εταιρειών που δημοσίευσαν ισολογισμό), μερίδιο αυξημένο σε σχέση με πέρσι (21,1% του συνόλου).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ICAP, βασικό χαρακτηριστικό της γυναικείας παρουσίας στο τιμόνι των επιχειρήσεων είναι ότι αυτή εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Έτσι, συναντάμε γυναίκες επικεφαλής στο 25% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών < 2 εκατ.), ενώ στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (> 50 εκατ.) το ποσοστό των γυναικών που διοικούν περιορίζεται σε 11%.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι το 2015, οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν πολύ καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2015 εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση (80%) καθαρών κερδών, με συνέπεια τα κέρδη τους να καλύψουν μερίδιο σχεδόν 26% στα αντίστοιχα κέρδη που αντιστοιχούν στο σύνολο των εταιρειών. Επίσης, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 10,3%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 8,8% του συνόλου των εταιρειών.

Σύμφωνα με έτερη έρευνα της ICAP, στην οποία συμμετείχαν οι 680 μεγαλύτερες εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής, οι τελευταίες είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού πάνω από το ένα τρίτο διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Δείχνουν επιμονή και εργατικότητα, ενώ θεωρούν ως τη σημαντικότερη ανταμοιβή τους την προσωπική ανάπτυξη, την καταξίωσή και αναγνώρισή τους στο επαγγελματικό περιβάλλον. Παράλληλα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην καταξίωση είναι η ισχυρή επιθυμία για επιτυχία και πραγματοποίηση καριέρας (82%) και η αξιοποίηση ευκαιριών (81%).

Επιπλέον, οι γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 50% εξ αυτών εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Επίσης χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία και εργατικότητα, ενώ θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στον τομέα της καλύτερης κατανόησης συναδέλφων, στις επικοινωνιακές δεξιότητες και στο επίπεδο της διορατικότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ