Blue Monday: Γιατί σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του 2017; Μην το βάζετε κάτω - Σε 14 ώρες έφυγε...

Θεωρητικά θα έπρεπε να αρκεί το γεγονός πως σήμερα έχουμε Δευτέρα. Αλλά όχι. Λέγεται πως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

 Γνωστή και ως Blue Monday -όχι των New Order- η Δευτέρα που ο πλανήτης τα βάφει “μαύρα” είναι σήμερα και η επιστημονική κοινότητα δείχνει μάλλον διχασμένη για την πραγματικότητα της φήμης της παρά σύσσωμη.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καταγεγραμμένη αξιόπιστη έρευνα η οποία να αποδεικνύει επιστημονικά ούτε στο ελάχιστο όλο αυτό που κουβαλάει μαζί της αυτή η Δευτέρα. Αν και στο τέλος πράγματι το κουβαλάει καθώς αυτός ο μύθος λειτουργεί ως μία μιντιακή, διαδεδομένη, “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”. Είναι η μελαγχολική Δευτέρα άρα μελαγχολώ.

 

Πώς ξεκίνησε όμως την φήμη της η Blue Monday; 

Όλα δείχνουν να ξεκίνησαν από το κόνσεπτ ταξιδιωτικής εταιρίας (Sky Travel) στο πλαίσιο της διαφημιστικής της καμπάνιας το 2005. Η ιδέα ήταν να βάλουν στην διαδικασία τυχαίους πελάτες να σκεφτούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να ξορκίσουν την γενικότερη μελαγχολία του Ιανουαρίου με απότερο στόχο την αύξηση κρατήσεων. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι αναλύοντας τις μαζικές κρατήσεις και άλλου είδους παράγοντες όπως τις καιρικές συνθήκες, την οικονομική κατάσταση αλλά και την μεθεόρτια τάση για μελαγχολία δημιούργησε με την βοήθεια επιστήμονα την εξίσωση που οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης Blue Monday στις 24 Ιανουαρίου του 2005.

 

Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Sky εξέδωσε και δελτίο Τύπου για να συνοδεύσει το αναπάντεχο αποτέλεσμα της περίεργης “εξίσωσής” της, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και επιστημονική έρευνα για να υποστηριχθούν οι ισχυρισμοί περί μαζικής μελαγχολίας. Ωστόσο, ανά διαστήματα έχουν υπάρξει αναφορές επιστημόνων οι οποίοι καταρρίπτουν πλήρως την εξίσωση χαρακτηρίζοντάς την ως “ανόητη ψευδοεπιστήμη”.

Ο Ιανουάριος πάντως έχει τάσεις μελαγχολικές 

Πέραν από την διάσταση της πραγματικής ή μιντιακής Blue Monday, ο Ιανουάριος γενικά αποτελεί έναν σχετικά καταθλιπτικό μήνα. Αυτό πράγματι εξηγείται επιστημονικά καθώς ψυχολόγοι επισημένουν πως το τέλος των Χριστουγέννων, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που θεωρητικά είναι η αμέσως επόμενη μαζική εορτή αλλά και η αίσθηση ότι δεν μεσολαβεί κάτι μεγάλο έως το καλοκαίρι, είναι παράγοντες που προκαλούν σε αρκετό κόσμο μία ελαφριά μελαγχολική διάθεση.

 

Ειδικοί συμβουλεύουν πως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η μελαγχολία του Ιανουαρίου είναι με απλά βήματα στην καθημερινότητα όπως περισσότερη ενεργητικότητα γύρω από νέα χόμπι και δραστηριότητες αλλά και η καλή επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα καλύτερα με νέους και διαφορετικούς ανθρώπους.

 

Αυξάνονται λόγω συνωνυμίας τα κλικ στο διαδικτυακό κανάλι των Flunk 

Ιδανική ευκαιρία για να ακούσουμε ξανά το Blue Monday των New Order ή το εξίσου δυνατό cover των Flunk. Γιατί άλλωστε μπορούμε να μελαγχολήσουμε ποιητικά χωρίς την βοήθεια ψευδοεπιστημών και εξισώσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ