Ο Ομπάμα βγάζει από την φυλακή την τρανσέξουαλ Τσέλσι Μάνινγκ - Είχε παραδώσει 700.000 έγγραφα σε Wikileaks

Δύο μόλις 24ωρα πριν τον επίσημο τερματισμό της θητείας του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα αιφνιδίασε σήμερα με την απόφασή του να μειώσει κατά πολύ την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.   

Με την απόφαση αυτή, η transgender στρατιωτικός, που ήταν στο παρελθόν γνωστή ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, θα αποφυλακιστεί την 17η Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών διότι παρέδωσε στον WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Η ίδια είχε αναλάβει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση των εγγράφων και έχει περάσει ήδη επτά χρόνια στη φυλακή.  

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Μάνινγκ φέρεται να είχε ζητήσει η ίδια από τον Αμερικανό πρόεδρο να μειώσει την ποινή της προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Η Μάνινγκ εξήγησε ότι δεν ζητά να της δοθεί χάρη, σύμφωνα με μια επιστολή που συνόδευε το αίτημά της για μείωση της ποινής της και η οποία δημοσιεύθηκε τότε από τους New York Times.

 

«Η μόνη ελάφρυνση που ζητώ είναι να βγω από τη στρατιωτική φυλακή, αφού έχω περάσει έξι χρόνια στην απομόνωση», υποστήριξε η Μάνινγκ, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν είχε «την πρόθεση να πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή των μελών των ενόπλων δυνάμεων». Η 28χρονη είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τον Οκτώβριο για δεύτερη φορά, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα τον Ιούλιο.

  Πριν λίγες ημέρες, ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε πως θα δεχόταν να εκδοθεί στις ΗΠΑ εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απένειμε χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ. «Αν ο Ομπάμα απονείμει χάρη στη Μάνινγκ, ο Ασάνζ δέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ παρά το ότι (σ.σ. η υπόθεση για την οποία απειλεί πάντοτε να τον δικάσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης) παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα», ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks μέσω Twitter.

 

  Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «ΝΙΚΗ: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. O Τζούλιαν Ασάνζ ευχαρίστησε με μήνυμά τους όσους στάθηκαν συμπαραστάτες στην εκστρατεία του.   
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ομπάμα μείωσε τις ποινές ακόμη 208 κρατουμένων και απένειμε χάρη σε 64 πρόσωπα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Συνολικά, καθώς η θητεία του φθάνει στην ολοκλήρωσή της την Παρασκευή, ο Ομπάμα έχει μειώσει τις ποινές 1.385 ανθρώπων και έχει απονείμει χάρη σε άλλους 212. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ