O Θάνος Ασκητής απαντά: Γάμος χωρίς σεξ, ναι η όχι;

"Μπορεί ένας γάμος να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς σεξ;"

Στις ημέρες όλο και πιο συχνά ακούμε για περιπτώσεις παντρεμένων ζευγαριών που δεν έχουν πλέον σεξουαλική ζωή. Είναι γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών δεν κάνουν σεξ για ποικίλους λόγους.

Συχνά μέσα στο γάμο, με την πάροδο του χρόνου, χάνεται το ερωτικό ενδιαφέρον μεταξύ των συντρόφων. Η ρουτίνα και η συνήθεια αποτελούν παράγοντες που απειλούν τη σεξουαλική ζωή. Η καθημερινότητα μπαίνει για τα καλά στα δεδομένα της πραγματικότητας του ζευγαριού και σταματούν να υπάρχουν εκπλήξεις και πρωτοτυπίες που προσφέρουν «αλάτι και πιπέρι» στη σχέση. Αντίθετα, κυριαρχεί η μονοτονία και η απουσία ενδιαφερόντων και διάθεσης για αλλαγή.

Αρκετά συχνά, βλέπουμε τον άνδρα και τη γυναίκα να μην περιποιούνται πλέον την εξωτερική τους εμφάνιση, να παίρνουν παραπάνω κιλά, να αμελούν την προσωπική τους υγιεινή, να μην προσέχουν το ντύσιμό τους. Όλες αυτές οι συμπεριφορές σβήνουν τη «φλόγα» της ερωτικής διάθεσης και συμβάλλουν στην απομάκρυνση του ζευγαριού. Οι δύο σύντροφοι, που στο παρελθόν ήταν εραστές και απολάμβαναν τον έρωτά τους, τώρα λειτουργούν ως σύζυγοι και το σεξ μοιάζει να παίρνει τη μορφή μιας διαδικαστικής πράξης.

Η γυναίκα, η οποία στην αρχή της σχέσης ήταν η ερωμένη, τώρα στα μάτια του άνδρα της έχει το ρόλο της συζύγου, της μητέρας και της νοικοκυράς


Ο άνδρας δεν είναι πλέον ο εραστής αλλά ο σύζυγος και πατέρας των παιδιών.

Βέβαια, υπάρχουν φορές όπου η έλλειψη σεξουαλικής ζωής στο γάμο μπορεί να οφείλεται σε οργανικά προβλήματα. Για παράδειγμα, στον άνδρα διάφορες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές και νευρολογικές παθήσεις, ασθένειες του προστάτη κ.ά. είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τη στυτική λειτουργία και να παρεμποδίζεται η σεξουαλική επαφή. Αντίστοιχα στη γυναίκα, παθήσεις που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, ασθένειες του θυρεοειδή αλλά και ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος προκαλούν διαταραχές στην επιθυμία και στον οργασμό της. Στις περιπτώσεις αυτές είναι ωφέλιμο οι δύο σύζυγοι να δραστηριοποιηθούν και να απευθυνθούν σε επιστήμονες, γιατρούς και ψυχολόγους, εξειδικευμένους στη σεξουαλική υγεία για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως γράφει ο Θάνος Ασκητής.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το ερώτημα: "μπορεί ένας γάμος να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς σεξ;" Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τις συγκεκριμένες παραμέτρους που διαμορφώνουν την από κοινού ζωή ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σεξουαλική ζωή εμποδίζεται από μια σωματική ασθένεια, μια αναπηρία ή μια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Άλλες φορές, το ζευγάρι, που έχει περάσει το κατώφλι της τρίτης ηλικίας, επιλέγει να εκφράσει την αγάπη του με τρόπους που δεν περιλαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτές τις καταστάσεις η διακοπή της σεξουαλικής επαφής δεν ισοδυναμεί με το τέλος της σχέσης. Ένας γάμος που έχει χτιστεί πάνω σε γερές βάσεις δεν κινδυνεύει από την απουσία της σεξουαλικής ζωής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ