Ξανά ρίχνει «βόμβα» ο Σόιμπλε: Δεν στηρίζουμε καινούργιο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

«Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του το 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

 Ισχυρίστηκε δε, ότι εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους και το «πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει θα έχει καταστραφεί ο όρος ύπαρξής του, η βάση του». 

Πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Σόιμπλε είχε εξαπολύσει μια άλλη «τορπίλη» για τη χώρα μας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως είχε τονίσει, μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα συνεπάγεται νέα διαπραγμάτευση και νέο σχέδιο. 

Συγκεκριμένα, ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε υπογραμμίσει ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ.

 

Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» είχε αναφέρει ο Σόιμπλε, συμπληρώνοντας: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά». 

Σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά στην εφημερίδα Wall Street Journal, είχε αναφέρει ότι «δεν θα συνιστούσε στην Ελλάδα να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ