Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ: Ο θρύλος των πουέντ & μακράν ο ωραιότερος άνδρας του χορού σε απίθανα κλικς

Ο καλύτερος χορευτής του 20ου αιώνα…Ο ζωντανός θρύλος του χορού…Κλείνει σήμερα τα 64!

Ο μεγαλύτερος χορευτής παγκοσμίως…

Ο σπουδαιότερος εν ζωή χορευτής…

Ο άνθρωπος με το απαράμιλλο χορευτικό χάρισμα

Αυτοί είναι μόνο λίγοι τίτλοι που συνοδεύουν το όνομα του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

Και πράγματι, ο γοητευτικότατος σήμερα 64χρονος είναι αυτός που άνοιξε νέους ορίζοντες στο σύγχρονο μπαλέτο.

Με την παρότρυνση της μητέρας του, ξεκινάει σπουδές μπαλέτου σε ηλικία 9 ετών.

Στην ηλικία των 15 ετών μετακομίζει στο Λένινγκραντ, μεταγράφεται στη σχολή μπαλέτου «Βαγκάνοβα» και μαθητεύει δίπλα στον θρυλικό δάσκαλο Αλεξάντερ Πούσκιν. Μια πολλά υποσχόμενη καριέρα ξεκινάει…

Με το ταλέντο και την πειθαρχία του καταφέρνει να πάρει μια θέση στα μπαλέτα «Κίροφ» και μόλις στα 18 του χρόνια αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η τεχνική του, που μοιάζει να αψηφά το νόμο της βαρύτητας, οι ολοένα και σημαντικότεροι ρόλοι του, και οι άψογες ερμηνείες του τον κάνουν διάσημο σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Ένα τέτοιο αστέρι όμως δεν μπορεί να έχει περιορισμούς. Ασφυκτιά μέσα στους αυστηρούς κανόνες της πρώην ΕΣΣΔ. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ένας χορευτής του κλασικού μπαλέτου πρέπει να κινείται εντός ενός συγκεκριμένου κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου. Οι χορογραφία δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις κλασσικές φόρμες, αφού οι μπαλετικές παραδόσεις του 19ου αιώνα και τα έργα «σοσιαλιστικής» θεματολογίας είναι τα μόνα αποδεχτά στη ΕΣΣΔ.

Έτσι ο νεαρός Μπαρίσνικοφ δεν μπορεί να πάει με το νέο κύμα της εποχής, ούτε να πειραματιστεί και καθώς το μέτριο ανάστημά του δεν του επιτρέπει να σταθεί δίπλα σε μια μπαλαρίνα στις πουέντ της, γιατί θα έδειχνε πολύ πιο κοντός από αυτήν, αναγκάζεται να περιορίζεται σε δευτερεύοντες ρόλους. Η μόνη διέξοδος, λοιπόν, για να εισέλθει στον κόσμο του σύγχρονου χορού και της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, είναι η αυτομόληση.

Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στον Καναδά, το 1974, εξαφανίζεται για να επανεμφανιστεί, λίγες μέρες αργότερα στις καναδικές αρχές, όπου ζητά πολιτικό άσυλο.

Από εκεί περνάει στις ΗΠΑ. Η καριέρα του εκτοξεύεται στα ύψη.

Αρχικά εντάσσεται στο δυναμικό του American Ballet Theatre και στη συνέχεια στο New York City Ballet. Ακολουθούν οι εμφανίσεις του στο Μπρόντγουεϊ που θα αφήσουν εποχή και συμμετοχές σε ταινίες που σπάνε ταμεία. Η ταινία «Η Κρίσιμη Καμπή» του χαρίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του είναι στη δημοφιλή σειρά «Sex and the City» ως μνηστήρας της Κάρι.

 

Το σινεμά κι η τηλεόραση ίσως τον έκαναν ευρέως γνωστό, η σκηνή όμως ήταν που τον έκανε αυτό που είναι. Ο ίδιος σκηνοθέτησε ορισμένες σημαντικές παραγωγές, όπως ο «Καρυοθραύστης» και ο «Δον Κιχώτης», έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 100 χορευτικά έργα, κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά γι’ αυτόν, όπως αναφέρει το taxidistirosia.com

Χόρεψε για κάποιους από τους σημαντικότερους χορογράφους της αμερικανικής πρωτοπορίας, και κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων στην Αμερική, ο Μπαρίσνικοφ χόρεψε για 13 διαφορετικούς χορογράφους. Το 1980 επέστρεψε στο American Ballet Theatre, του οποίου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής ως το 1989. Την ίδια χρονιά απέσπασε ένα βραβείο Tony και ένα Drama Critics Award για τη θεατρική του ερμηνεία στην παράσταση «Metamorphosis», στο Μπρόντγουεϊ.

Το 1990, μαζί με τον Μαρκ Μόρις, ίδρυσε την ομάδα White Oak Dance Project, με την οποία περιόδευε έως το 2002.

Το 2005, στη Νέα Υόρκη εγκαινίασε το Κέντρο Τεχνών Μπαρίσνικοφ (BAC). Αποστολή του οργανισμού είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της τέχνης του χορού, καθώς και να ενθαρρύνει την εξέλιξη των ερμηνευτών, των χορογράφων, των σκηνοθετών, των συγγραφέων, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν δραστηριότητες του Κέντρου Τεχνών Μπαρίσνικοφ: www.bacnyc.org

 

Ο Μπαρίσνικοφ έχει αφήσει εποχή χορεύοντας από Τσαϊκόφσκι, έως και Φρανκ Σινάτρα. Έχει χορέψει σε σιωπή ή με τη συνοδεία του χτύπου της καρδιάς του. Έχει υπάρξει ηγετική μορφή του κλασικού μπαλέτου, του χορού τζαζ, του μοντέρνου και του μεταμοντέρνου χορού, ως ερμηνευτής, χορογράφος, δάσκαλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Έχει διανύσει πάνω από 40 χρόνια επί σκηνής και εξακολουθεί να πειραματίζεται και να αναζητά νέες συνεργασίες και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Στη προσωπική ζωή του είχε πολλές γυναίκες, ανάμεσα σ’ αυτές υπήρξε και η γνωστή ηθοποιός Jessica Lank με την οποία απέκτησε και μια κόρη. Σήμερα ζει με την Lisa Rinehart και έχουν 3 παιδιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ