Μόνο στο eirinika.gr: Top Woman η Δήμητρα Κουζή που θα παρουσιάσει σε όλη την Ευρώπη την Ελλάδα για 24 ώρες στο γαλλογερμανικό ARTE (15/8)

Για Δεκαπενταύγουστο «γεμάτο Ελλάδα» ετοιμάζεται το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, το οποίο παρουσιάζει ένα 24ωρο αφιέρωμα με ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το πρόγραμμα, παρουσιάζει στα γερμανικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή, η οποία μίλησε αποκλειστικά στο eirinika.gr:

Για Δεκαπενταύγουστο «γεμάτο Ελλάδα» ετοιμάζεται το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, το οποίο παρουσιάζει ένα 24ωρο αφιέρωμα με ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το πρόγραμμα, παρουσιάζει στα γερμανικά η Ελληνίδα δημοσιογράφος Δήμητρα Κουζή, η οποία μίλησε αποκλειστικά στο eirinika.gr:



Κυρία Κουζή πόσοι άνθρωποι στην Ευρώπη και για πόσες ώρες θα δούν Ελλάδα στις 15 Αυγούστου;

Η θεματική ημέρα του ARTE για την Ελλάδα που παρουσιάζω είναι ένα 24ωρο αφιέρωμα για τη χώρα μας που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί στις 15 Αυγούστου και θα τελειώσει τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού καναλιού που διοργανώνεται ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα σε κάποια χώρα. Το εξαιρετικό πρόγραμμα του ARTE το παρακολουθεί ένα πολύ υψηλού επιπέδου κοινό στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και σε όλες τις Γαλλόφωνες και Γερμανόφωνες χώρες (Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία κλπ.) και όπου αλλού θέλει κάποιος να δει ARTE μέσω δορυφόρου. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα θα προβληθεί σε Live Streaming στο internet www.arte.tv.

Πως έκλεισε η συμφωνία με το έγκριτο και πολύ ποιοτικό ARTE;

Τον Αύγουστο του 2004 συμπαρουσίασα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΟΑΚΑ απευθείας για το ZDF (το Γερμανικό Δεύτερο Πρόγραμμα). Στην συνέχεια λόγω της δουλειάς μου στο πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ είχα την ευκαιρία να εκπροσωπώ τη δημόσια τηλεόραση στη μηναία σύσκεψη προγράμματος του ARTE. Η σταθερή μου ενασχόληση με τα ντοκιμαντέρ, για παράδειγμα με το φεστιβάλ www.cinedoc.gr που διοργανώνω, τη ραδιοφωνική μου εκπομπή DocStories στον ΚΟΣΜΟΣ 93.6, και το blog μου με θέμα τα ντοκιμαντέρ www.dimitrakouzi.wordpress.com, η εμπειρία μου ως δημοσιογράφος καθώς και το γεγονός ότι μιλάω άπταιστα Γερμανικά βοήθησαν να μου γίνει πριν από 2 χρόνια η πρόταση να παρουσιάσω το αφιέρωμα του ARTE στην Ελλάδα, οπότε και ξεκίνησε η προετοιμασία της παρουσίασης.



Παρά το κλείσιμο της ΕΡΤ με την οποία είχε γινει η συμφωνία και το κενό που δημιουργήθηκε οι άνθρωποι του ARTE προχώρησαν το project; Δώστε μου παρασκήνιο για να καταλάβω πως σκέφτηκαν.

Η συμφωνία της ΕΡΤ με το ARTE αφορούσε τις συμπαραγωγές των δύο καναλιών κάθε χρόνο. Για τη θεματική ημέρα του ARTE είχαν ήδη δρομολογηθεί βάσει αυτής της συμφωνίας με την ΕΡΤ τρεις διεθνείς συμπαραγωγές οι οποίες ολοκληρώθηκαν και έκαναν πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2013. Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ Little Land του Νίκου Νταγιαντά, Ομορφιές και Δυσκολίες του Κίμωνα Τσακίρη και Ένα Βήμα Μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη, που είχαν ήδη προγραμματιστεί για τη θεματική μέρα του ARTE. Η απόφαση για τη θεματική ημέρα αφιερωμένη στην Ελλάδα είχε ληφθεί και ξεκινήσει ως παραγωγή πριν από 2 χρόνια (το 2010)!

Πώς και γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ;

Η δημιουργία και η παραγωγή της θεματικής ημέρας, καθώς και η σύνθεση του προγράμματος της είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα της δουλειάς των ανθρώπων του ARTE με επικεφαλής την commissioning editor και παραγωγό του αφιερώματος για την Ελλάδα Madeleine Avramoussis. Η δική μου δουλειά είναι η παρουσίαση του θεματικού αφιερώματος για τους τηλεθεατές του ARTE. Επίσης συμμετείχα στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ Little Land, για το οποίο είχα την αρχική ιδέα και έκανα την επιτόπια έρευνα για τους πρωταγωνιστές στην Ικαρία το φθινόπωρο 2011.

Ποιά Ελλάδα θα δείξουμε στις 15 Αυγούστου και γιατί επελέγη αυτή η ημέρα, λόγω της μεγάλης θρησκευτικής μας γιορτής ή τυχαία;

Τα γυρίσματα έγιναν ήδη στην Ύδρα και την Αθήνα, στις 2-5 Ιουνίου 2013, με συνεργείο 9 ατόμων και σκηνοθέτη τον Lothaire Burg του ARTE. Στην Ύδρα, τα γυρίσματα έγιναν στο λιμάνι, στην πόλη της Ύδρας, στο Καμίνι και στην Οικία Κουντουριώτη. Στην Αθήνα, τα γυρίσματα έγιναν στον Λόφο Φιλοπάππου, την Πλατεία Συντάγματος, τον Εθνικό Κήπο, την Πλάκα, το Μεταξουργείο, το Γκάζι, την Πλατεία Αγίας Ειρήνης και το λιμάνι του Πειραιά. Η ημερομηνία προβολής επελέγη βάσει του προγραμματισμού του καναλιού.



Το αφιέρωμα του ARTE θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα ελληνικά ντοκιμαντέρ και προγράμματα μυθοπλασίας:

* Food for Love της Μαριάννας Οικονόμου

* Μια σειρά θαυμάσια προσωποκεντρικά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων για τα ελληνικά νησιά (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος)

* Colossi of Love του Νίκου Μιστριώτη

* Μηχανισμός των Αντικυθήρων του Mike Beckham

* Point of no return της Αλκμήνης Μπούρα

* Little Land του Νίκου Νταγιαντά

* Ομορφιές και Δυσκολίες του Κίμωνα Τσακίρη

* Ένα Βήμα Μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη

* Καναρίνι μου Γλυκό του Roy Sher

Το 24ωρο αφιέρωμα του ARTE στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου και Στρέλλα του Πάνου Κούτρα.

Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες του αφιερώματος καταγράφουν την ελληνική πραγματικότητα μέσα από τη ματιά Ελλήνων δημιουργών έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό κοινό να αποκτήσει μια πληρέστερη και αμεσότερη εικόνα της Ελλάδας σήμερα.

Ποιό είναι για σας το σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας ;

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και ένας από τους ωραιότερους και πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Είναι μια χώρα γεμάτη πολιτισμό, ιστορία και παραδόσεις που διανύει μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Το 60% ανεργίας στους νέους είναι ένα τρομακτικό νούμερο, όπως τρομακτική είναι και η απαρχαιωμένη γραφειοκρατία και συχνά η νοοτροπία μας. Η Ελλάδα έχει και αυτή, όπως όλες οι χώρες, τους πολιτικούς που της αξίζουν και όπως πολλές δυτικές χώρες πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση του «εγώ». Το παρήγορο είναι ότι η χώρα μας και εμείς οι Έλληνες έχουμε τεράστια δυναμική, θάρρος και εφευρετικότητα, ειδικά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Σας ενοχλεί ο αντιγερμανισμός που αναπτύσσεται στη χώρα μας; Την στάση του Αντώνη Ρέμου πως την σχολιάζετε;

Είναι σχεδόν ανθρώπινο να ψάχνουμε αλλού το φταίξιμο και έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Σημασία δεν έχει να βρεις έναν φταίχτη αλλά να δεις τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση σου. Σχετικά με τον Αντώνη Ρέμο, δεν έχω κάποιο σχόλιο.

Πώς θα ονειρευόσαστε εσείς, μια νέα γυναίκα δημοσιογράφος, να παρουσιάσετε την Ελλάδα ; Ποια είναι τα ατου μας ακομη και τώρα;

Έχω την τύχη να παρουσιάζω την Ελλάδα σε αυτή τη θεματική ημέρα ακριβώς όπως θα επέλεγα, δηλαδή την Ελλάδα πέρα από τα πρωτοσέλιδα, τις ειδήσεις και τα debates. Η ραχοκοκαλιά του αφιερώματος είναι πολύ όμορφα γυρισμένες παρουσιάσεις σε σκηνοθεσία του Γάλλου Lothair Burg, όπου δίνω περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα αλλά και για την ίδια μας την χώρα. Τα κείμενα μου είναι γραμμένα με χιούμορ, το ύφος μου είναι θετικό και όπου χρειάζεται σοβαρό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι υπέροχα πλάνα γεμάτα χρώματα και κίνηση, μια και τα γυρίσματα είναι όλα εξωτερικά, στην Ύδρα και την Αθήνα, σε 30 διαφορετικά σημεία, και οι ημέρες ήταν λαμπερές γιατί είχαμε την τύχη να είναι Ιούνιος και να έχει ρίξει και λίγη βροχή μερικές ημέρες πριν. Η παρουσίαση μου ακολουθεί τον φυσικό κύκλο της ημέρας. Καλωσορίζω τους θεατές πρωί στην Ύδρα και τους αποχαιρετώ βράδυ στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης.

Το αφιέρωμα στη χώρα μας περιλαμβάνει 17 τηλεοπτικά προγράμματα, κυρίως ντοκιμαντέρ, και δύο ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας. Οι θεματικές που καλύπτουν τα προγράμματα αυτά είναι:

* η Ελλάδα ως αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός

* ο πολιτισμός της Ελλάδας, και

* η Ελλάδα και οι Έλληνες σήμερα, με όλη την δυναμική τους

Αυτά ακριβώς είναι τα ατού μας!

Για μένα ήταν μια φανταστική επαγγελματική εμπειρία και μια πολύ καλή ευρωπαϊκή συνεργασία. Μου έδωσε μεγάλη χαρά και υπήρξε εξαιρετική τιμή για μένα το ότι με επέλεξαν για να παρουσιάσω την χώρα μου σε ένα τόσο υψηλού επιπέδου κοινό όπως αυτό του ARTE, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Το αφιέρωμα καθώς και οι παρουσιάσεις προτείνουν ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας, και οι ταινίες του αφιερώματος παρουσιάζουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την κρίση με θάρρος, θέληση και εφευρετικότητα, και ιστορίες που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και το μέλλον της.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να επεξεργάζομαι δημοσιογραφικά τα κείμενα μου, ως την ώρα που κάναμε τα γυρίσματα, στην Ύδρα και την Αθήνα, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι οι καλές δουλειές θέλουν συστηματική οργάνωση, απόλυτη συνέπεια και καλή ομάδα από επαγγελματίες. Συνεργαστήκαμε 9 επαγγελματίες, Έλληνες και Γάλλοι, που μιλούσαμε μεταξύ μας Αγγλικά και Γερμανικά, και η γλώσσα που έγινε το γύρισμα είναι τα Γερμανικά! Πιστεύω ότι η ημέρα του ARTE αφιερωμένη στην Ελλάδα, κάτι που το κανάλι κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του, θα έχει πάρα πολύ θετικό αντίκτυπο στη κοινή γνώμη στην Ευρώπη.

Ποιό είναι το next step γιά εσάς και το ARTE σε σχέση με την Ελλάδα ;

Θα απαντήσω με αυτό που είπε η παραγωγός του ARTE Madeleine Avramoussis για τη δουλειά μου:

"Dimitra Kouzi is the wonderful presenter of the Special Greek Day. She is the 'face' of Greece in our Special Day and a great ambassadress of it. She has done a wonderful job of presentation, and comes across in a very fresh and sincere way." Σε αυτό το πνεύμα θα προσπαθήσω να είναι και τα επόμενα επαγγελματικά βήματα μου.

Τι αγαπάτε σε αυτή την φωτεινή χώρα με την ωραιότερη θάλασσα και τον πιο γαλάζιο ουρανό στον κόσμo;

Αγαπάω το φως, την θάλασσα, τα βουνά, τα νησιά και τον ανοιχτό ορίζοντα.

Γιατί αραγε κάποιοι άνθρωποι της έχουν τόσες σκοτεινές πλευρες ζώντας σε τόσο φως;

Δεν υπάρχει φως χωρίς σκοτάδι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ