Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Κουνέλλης: Η Ελλάδα, η τέχνη και ο παγκόσμιος πολιτισμός θρηνούν διπλή απώλεια

Μέσα στο ίδιο βράδυ, της Τσικνοπέμπτης 16 Φεβρουαρίου, η ελληνική τέχνη έχασε δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της: τους εικαστικούς Γιάννη Κουνέλλη και Δημήτρη Μυταρά.

 

 

 

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, στην Ιταλία, ο διεθνούς φήμης εικαστικός και «μαέστρος» του κινήματος «arte povera», Γιάννης Κουνέλλης.

 

Ο  σπουδαίος ζωγράφος και γλύπτης γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1936 στον Πειραιά και από την δεκαετία του 1950 είχε επιλέξει ως τόπο παραμονής του την Ιταλία.

 

Αρχικά φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ στην δεκαετία του 1960 αφιερώθηκε κυρίως στη ζωγραφική, επεκτείνοντας στη συνέχεια το έργο του και στη γλυπτική.

Θεωρείτο απο τους κριτικούς τέχνης ως ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της λεγόμενης «arte povera», που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ.

 

Το 2005, τιμήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.

 

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μυταράς

 

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. 

Ο Δημήτρης Μυταράς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα με την όραση του την οποία και τελικώς απώλεσε. 

 

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην «École Supérieure des Arts Décoratifs» καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη «Métiers d'Art» στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ.

Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί «Ζυγός», «Άστορ», «Μέρλιν», αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά.. To Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ