Ζείτε σε θερμό κλίμα ή κρύο; Τότε η μύτη σας είναι μικρή & πλατιά ή μεγάλη & στενή

Ποιος θα το σκεφτόταν ότι το μέγεθος και το σχήμα της μύτης διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων ανάλογα το μέρος που ζει κανείς και το κλίμα που επικρατεί σε αυτό.

 

Η θεωρία αυτή βασίζεται σε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics και ανατρέπει την παγιωμένη αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου επηρεάζονται κυρίως από την κληρονομικότητα. 

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Μαρκ Σρίβερ, υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο.

Ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά κλίματα έχουν πιο πλατιές και κοντές μύτες, ενώ όσοι ζουν σε κρύο και ξηρό κλίμα έχουν μύτες πιο λεπτές και μακριές. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν τρισδιάστατες εικόνες και συνέκριναν πάνω από 2.600 μύτες ανθρώπων από την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσαν ότι οι διαφορές στο μέγεθος και στο σχήμα της μύτης δεν είναι τυχαίες, αλλά συνδέονται με τις διαφορές στις κλιματικές συνθήκες. 

Τονίζουν, πάντως, ότι η μύτη έχει πολύπλοκη ιστορία και στη διαμόρφωσή της πρέπει να έχουν παίξει ρόλο τόσο τυχαίοι γενετικοί παράγοντες, όσο και οι προτιμήσεις για την εύρεση συντρόφου.

Οπότε τώρα, ανάλογα το σχήμα της μύτης σας και πως θέλετε να φαίνετε, μπορείτε να σκεφτείτε που είναι προτιμότερο για εσάς να μετακομίσετε, στις Μπαχάμες ή στο Βόρειο Πόλο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ