Good news: Σήμερα είναι επίσημα η πρώτη μέρα της άνοιξης -Απολαύστε την με καλοκαιρία και ωραία διάθεση

Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. 

Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο. Εαρινή Ισημερία: Ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου, έτσι νύχτα και ημέρα έχουν ίση διάρκεια

 

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και το πρωί στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 07 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αραιές νεφώσεις που από τη νύχτα και από τα νοτιοδυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν.Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 09 ως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 07 έως 23 βαθμούς κελσίου.

 

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 10 έως 20 βαθμούς κελσίου.

 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ιδία ένταση.Θερμοκρασια: από 10 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.Θερμοκρασια: από 08 έως 22 βαθμούς κελσίου.

 

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αραιές νεφώσεις.Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.Θερμοκρασια: από 07 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ