Eurogroup: Δεν έκλεισε η αξιολόγηση - Άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Το Eurogroup τελείωσε χωρίς να βγει λευκός καπνός. Εξάλλου, χωρίς αποτέλεσμα έληξε και το μίνι-Eurogroup που προηγήθηκε στις Βρυξέλλες.

 

 

Για μια ακόμη φορά, δεν υπήρξε γεφύρωμα του χάσματος Αθήνας-δανειστών με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη εφικτή η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα.

 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν επί... βελγικού εδάφους.

 

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Μας ενημέρωσαν οι θεσμοί. Εχει γίνει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη ζητήματα-κλειδιά σε εκκρεμότητα».

 

Οπως ανακοίνωσε δε, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούν στα εξέχοντα ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν.

Θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

 

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Ντάισελμπλουμ, «δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά».

Η μόνη συμφωνία που υπήρξε από όλους ήταν να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

 

Οι θεσμοί και οι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για ην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου και ιδίως ζητούν εγγυήσεις και υποχωρήσεις στο θέμα των συντάξεων για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις στο μίνι Eurogroup, στο οποίο συμμετείχαν οι έλληνες υπουργοί και οι επικεφαλείς των δανειστών. Παρέπεμψε στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αφού ενημερώσει πρώτα τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ΕΕ.

 

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ.Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

 

Η κυρίως συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος, θα είναι σύντομη, όπως προδιέγραψε και ο Βόλγκαγκ Σόιμπλε.

 

Υπενθυμίζεται πως τρία είναι τα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- που παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.

 

Δείτε live όσα έγιναν νωρίτερα

 

19:03  Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν ανοιχτά θέματα
Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί γι'αυτό θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την εργασία μας. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο από το τελευταίο Eurogroup. Πρέπει να διατηρήσουμε την ώθηση που υπάρχει.

 

 

18:59  Μοσκοβισί: Παραμένουν αγκάθια το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας
Όλοι υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε γιατί είναι αρνητικό για τις επενδύσεις αλλά και γενικά για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κλείσουμε αυτά τα θέματα και έτσι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας. Συνεχίζουμε από σήμερα την σκληρή δουλειά. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση. Η επιτυχία του προγράμματος είναι στο μέγιστο συμφέρον όλων. Το 2017 βελτιώνονται οι δείκτες της ΕΕ.  Ελπίζω σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες

 

18:55  Συνεχίζονται οι συζητήσεις στις... Βρυξέλλες
Οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες. Εχει γίνει πολύ δουλειά και πολύ πρόοδος στην Ελλάδα. Παραμένουν κάποια ζητήματα. Τα πράγματα σήμερα είναι αρκετά καλά

 

 

18:53  Ντάισελμπλουμ: Συμφωνούμε ότι... διαφωνούμε - Δεν θα έχουμε συμφωνία ούτε τον Απρίλιο 
Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πολιτικό πακέτο και μετά να έχουμε πολιτική συζήτηση στο Eurogroup. Το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 07 Απριλίου αλλά δύσκολα θα έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Ωστόσο, σήμερα είχαμε μία γερή συμφωνία από όλες τις πλευρές πως πρέπει να λύσουμε τα θέματα αυτά

 

16:38  Μοσκοβισί: Όσο αργούμε τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα 
Όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και τόνισε την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Σε ερώτηση αν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αρνήθηκε να μιλήσει για πολιτική, ωστόσο, είπε ότι «από το Eurogroup του 2015 έως σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει. Τώρα μιλάμε για ένα success story. Αυτό δίνει σήμα στους οικονομικούς παράγοντες ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει».

 

16:22  Ντάισελμπλουμ: Θα συζητήσουμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί 

Η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση όπως διαμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

O ίδιος εξήγησε χαρακτηριστικά, πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup, υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστεί λίγο χρόνο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος της εντολής μου, θα υπάρξει ένα κενό, για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup».

16:17  Συναντήσεις Τσακαλώτου 
   
Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
 
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

16:16  Σαπέν: Το δράμα είναι πίσω μας αλλά... 
   
Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.
 
«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.
 
Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ