Δηλητηριώδης αράχνη προκαλεί το θάνατο σε 15' αλλά...: διορθώνει τη ζημιά μετά από εγκεφαλικό

Γιατροί  έπεσαν πάνω σε μια απίστευτη πηγή φαρμάκου για την προστασία του ανθρώπινου εγκεφάλου μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύφμωνα με τις βρετανικές Telegraph και Guardian, η ουσία Hila που εμπεριέχεται στην αυστραλιανή αράχνη Ηadronyche ifensa ή Darling Downs, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αν εισαχθεί στον ανθρωπινο οργανισμό λίγες ώρες μετά το εγκεφαλικό.
Το παράδοξο είναι ότι ενώ το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά,η ίδια ουσία όχι μόνο είναι αβλαβής αλλά αναμένεται να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών κακώσεων. 
Όπως έδειξαν και τα πειράματα που έγιναν σε αρουραίους, η χορήγηση της ουσίας δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό περιόρισε τη ζημιά του εγκεφάλου κατά 80%. Όταν η χορήγηση έγινε μετά από οκτώ ώρες, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%.
"Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε ένα τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης μετά από ένα εγκεφαλικό",  δηλώνει ο καθηγητής Glenn King, από το UQ Institute της Μοριακής Βιοεπιστήμης. 
Μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να γίνουν και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. 
Τα εγκεφαλικά επεισόδια, μετά τα εμφράγματα, αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθέι φάρμακα για την  προστασία του εγκεφάλου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ