Όσοι δεν νηστεύουν: Πεντανόστιμη πανεύκολη τάρτα με τυριά και chutney ντομάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

Μια υπέροχη τάρτα τυριών που θα σας ξετρελάνει. 

Συστατικά
Για τη ζύμη

1 πακέτο φρέσκο φύλο χωριάτικο κρούστας
Για τη γέμιση

200-350 γρ. ντομάτες ώριμες κομμένες σε ροδέλες
1 κ.σ αλεύρι και έξτρα για πασπάλισμα
250 γρ. μασκαρπόνε
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
2 αυγά και έξτρα 2 κρόκους
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
φρέσκο βασιλικό για γαρνίρισμα
Για το chutney ντομάτας

700 γρ. ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
250ml καστανή ζάχαρη
100 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
150 ml νερό
2 σκ. σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά chilli

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το chutney

Παίρνουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια μαζί με τους σπόρους και τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Καθαρίζουμε και ρίχνουμε τις 2 σκ. σκόρδο μέσα στην κατσαρόλα ολόκληρες.
Ψιλοκόβουμε την πιπεριά αφαιρώντας όλους τους σπόρους και την προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Τέλος προσθέτουμε και τη ζάχαρη με το νερό και το ξύδι .
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά και με το που πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό και να γίνει κολλώδες το μείγμα, σαν μία μαρμελάδα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε από μέσα το σκόρδο. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει
Παίρνουμε το πακέτο με το φύλλο, το ανοίγουμε όλο πάνω στον πάγκο και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως. Θα πρέπει να πάρουμε 2 ίσα κομμάτια. Κρατάμε το ένα τμήμα για να το χρησιμοποιήσουμε για τη συνταγή μας και το άλλο το τοποθετούμε στο ψυγείο, τυλιγμένο με μεμβράνη όπου διατηρείται μέχρι και 2-3 ημέρες. Αλλιώς το βάζουμε στην κατάψυξη.
Χρησιμοποιούμε μία στρογγυλή ταρτιέρα 28 εκ. Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το σκεύος καλά. Παίρνουμε το ένα φύλλο, το τοποθετούμε στη ταρτιέρα με τη μία άκρη του να προεξέχει από το πλάι και ραντίζουμε με το πινέλο με ελαιόλαδο το κομμάτι που εξέχει.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα περιμετρικά φτιάχνοντας μία φωλιά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις άκρες.
Παίρνουμε τα φύλλα που προεξέχουν και τα γυρνάμε διπλώνοντάς τα μέσα στη ταρτιέρα όρθια μέχρι το ύψος της ταρτιέρας. Αυτό θα το καταφέρουμε βάζοντας μέσα στη ταρτιέρα ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλα όρθιο περιμετρικά για να μας κρατήσει την ώρα του ψησίματος τα τοιχώματα του φύλλου όρθια.
Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε 1 κ.σ αλεύρι με μία μικρή ποσότητα μασκαρπόνε σε ένα μπολ.
Βάζουμε και το υπόλοιπο μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα, την παρμεζάνα, τη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Πάνω από την ψημένη ζύμη βάζουμε μία στρώση από το chutney ντομάτας περίπου 6 κ.σ. και από πάνω προσθέτουμε τη γέμιση.
Από πάνω από το μείγμα της γέμισης στολίζουμε την τάρτα με τις ροδέλες ντομάτας. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά . Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και μετά ρίχνουμε λίγο βασιλικό και πιπέρι και σερβίρουμε.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ