Μια νέα θεραπεία εξαφάνισε τον επιθετικό καρκίνο του μαστού σε 11 μέρες

Τελικά οι κλινικές δοκιμές μπορούν να αποβούν σωτήριες για τους συμμετέχοντες αλλά και βοηθούν στον μεγάλο αγώνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία του καρκίνου.

Συγκεκριμένα ο συνδυασμός των ουσιών Lapatinib και Trastuzumab αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός απέναντι στην επιθετική μορφή HER2 του καρκίνου του μαστού σε μια περίοδο μόλις 11 ημερών.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Institute of Cancer Research στο Λονδίνο, το πανεπιστήμιο του Manchester και το University Hospital of South Manchester και συμπεριέλαβε 257 γυναίκες με καρκίνο του μαστού HER2 οι οποίες χωρίστηκαν σε ομάδες και έλαβαν θεραπεία για 11 εβδομάδες πριν το χειρουργείο.

 

Πάρθηκαν δείγματα του προβληματικού ιστού πριν τη θεραπεία και φυσικά μετά από 11 ημέρες, στο χειρουργείο απ΄ όλες τις ομάδες.

 

Στην ομάδα που είχε πάρει τον συνδυασμό των δύο ουσιών το 11% δεν είχε καρκινικά κύτταρα και υπήρχε χαμηλή πρωτεΐνη Ki67 (η οποία δείχνει ταχεία ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων), ενώ στο 17% υπήρχαν ελάχιστα καρκινικά κύτταρα! Και όλα τα παραπάνω χωρίς να γίνει η κλασική χημειοθεραπεία.

 

Συνήθως οι εναλλακτικές θεραπείες και οι έρευνες γινόντουσαν για μήνες ενώ για πρώτη φορά η κλινική δοκιμή έγινε για μόνο 11 μέρες με τα αποτελέσματα να είναι ελπιδοφόρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού, που παρουσιάζεται στο 1/5 των περιπτώσεων, χωρίς τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

 

Οι ουσίες  Lapatinib και Trastuzumab δρουν στοχευμένα και ταχύτατα όλα δείχνουν ενώ φυσικά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν και άλλες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα.

 

Σε πρώτη φάση ο ασθενής μπορεί να αποφεύγει την μεγάλη καταπόνηση της χημειοθεραπείας μετά το χειρουργείο ενώ σε δεύτερο χρόνο αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην θεραπεία του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ