Eraser Challenge: Η νέα μόδα των παιδιών στα social media είναι επικίνδυνη - Γονείς προσέξτε

Μία νέα και επικίνδυνη πρόκληση έχει ξεκινήσει να διαδίδεται μέσω των social media.

Πρόκειται για την πρόκληση της γόμας.

Τα παιδιά καλούν τους φίλους τους να τρίψουν γόμες με δύναμη πάνω στο δέρμα τους, ενώ συχνά λένε και την αλφάβητο, ή άλλες φράσεις.

Στο τέλος, συγκρίνουν τις πληγές από το κάψιμο του δέρματος που δημιουργείται με την τριβή της γόμας και ο πιο τραυματισμένος παίκτης είναι ο «νικητής»!

Η νέα «μόδα» ξεκίνησε περίπου πριν ένα χρόνο, αλλά δεν έχει υποχωρήσει ακόμα και οι γιατροί προειδοποιούν ότι δεν είναι καθόλου αστείο.

«Η πρόκληση της γόμας μπορεί να προκαλέσει πόνο, εγκαύματα στο δέρμα, ουλές και τοπικές λοιμώξεις», δήλωσε ο δρ Michael Cooper, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Εγκαυμάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Staten Island, στη Νέα Υόρκη.

Και πρόσθεσε: «Σε σοβαρές όμως -σπάνιες- περιπτώσεις, είναι πιθανό να επέλθει απειλητική για τη ζωή του παιδιού σήψη, γάγγραινα και απώλεια των άκρων».

Ο δρ Robert Glatter, παθολόγος στα Επείγοντα Περιστατικά στο Νοσοκομείο Lenox Hill, επίσης, στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε ότι ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων από την πρόκληση της γόμας είναι πραγματικός:

«Τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να αποικίσουν επάνω στις γόμες που τρίβονται στο δέρμα.

Οι γόμες κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά, όπως βινύλιο, πλαστικά και συνθετικές ύλες και έχουν μικροσκοπικές ρωγμές που παρέχουν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Πολλά παιδιά βάζουν μετά τις γόμες στο στόμα τους, γεγονός που τις καθιστά άμεσα επικίνδυνη πηγή για πολυμικροβιακές λοιμώξεις που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν».

Σύμφωνα με το consumer.healthday.com, ο Glatter εφιστά την προσοχή στους γονείς: «Αν βρείτε ανεξήγητες εκδορές ή πληγές στα χέρια ή τα πόδια του παιδιού σας, είναι ζωτικής σημασίας να το ρωτήσετε αν έχει εμπλακεί σε αυτή την πρόκληση».

Τέλος, αναφορικά με την χρήση των social media τονίζει: «Η έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ατελείωτη αναζήτηση για αναγνώριση και προσοχή έχει κάνει την ανάρτηση βίντεο κατά την εκτέλεση επικίνδυνων και παράλογων πράξεων πολύ σύνηθες και ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ