Vintage Story: Ραμανούτζαν- Η συναρπαστική ιστορία του Ινδού που έγινε ο μεγαλύτερος μαθηματικός του κόσμου

Ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν ήταν για πολλούς το "παιδί- θαύμα" των ινδικών επιστημών.
 

Ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της Ινδίας, έλαμψε στο Κέιμπριτζ και κατέληξε στην πνευματική μοναξιά της αγαπημένης του "πατρίδας", των μαθηματικών.

Το ταλέντο του στα μαθηματικά ήταν τεράστιο και ευδιάκριτο. Το ίδιο και το μυαλό του.

Η επαφή του με το σχολείο σταμάτησε κατά την εφηβική ηλικία. 

Από εκεί και πέρα, ο Ραμανούτζαν μελετούσε μόνος του την αγαπημένη του επιστήμη και απείχε από παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης.

Οι ενστικτώδεις μέθοδοι επίλυσης των μαθηματικών προβλημάτων που χρησιμοποιούσε, μπορεί αρκετές φορές να παρουσίαζαν δυσκολίες, όμως έκρυβαν μέσα τους έναν εκπληκτικό, υπερβολικά αναλυτικό τρόπο σκέψης.

Με μια επιστολή του στον καθηγητή του Κέιμπριτζ, Γκόντφρεϊ Χάρντι, ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αγγλία.

Οι δύο προσωπικότητες διέφεραν έντονα. Η συνεργασία τους ήταν ένα κράμα διαφορετικής κουλτούρας, απόψεων και τρόπου εργασίας.

Ο Χάρντι ήταν άθεος και ένθερμος υποστηρικτής της μαθηματικής απόδειξης και της μαθητικής αυστηρότητας, εν αντιθέσει με τον Ραμανούτζαν, ο οποίος ήταν ένας βαθιά θρησκευόμενος άνδρας και στηριζόταν έντονα στη διαίσθησή του.

Ωστόσο, ο καθηγητής δεν δυσκολεύτηκε να αντιληφθεί πως ο άνθρωπος που του έστειλε τις σημειώσεις του, ήταν μια πραγματική ιδιοφυΐα.

Όταν μάλιστα, αργότερα ρωτήθηκε για το ποιά είναι η σημαντικότερη του συνεισφορά στα μαθηματικά απάντησε: «Η ανακάλυψη του Ραμανούτζαν».

Ωστόσο, η προσαρμογή του Ινδού στην Αγγλία μόνο εύκολη δεν ήταν.

 Ένας άνθρωπος που δεν είχε φορέσει ποτέ στη ζωή του παπούτσια και δεν είχε φάει ποτέ κρέας, ξαφνικά κλήθηκε να ενταχθεί στον αγγλικό τρόπο ζωής.

Η ισχυρή σχέση του με τις ινδικές θεότητες και οι περίεργες συνήθειές του, αντιμετωπίστηκαν με χλευασμό από την πλειοψηφία των επιστημόνων, αλλά και από σύσσωμη την κοινωνία.

Λίγα χρόνια μετά την άφιξη του στην Αγγλία, ο Ραμανούτζαν οδηγήθηκε σε κατάθλιψη.

Η ψυχική υγεία του Ινδού μαθηματικού χειροτέρευε κάθε μέρα που βρισκόταν μακριά από την πατρίδα του.

Μετά από μια ανεπιτυχή απόπειρα αυτοκτονίας, επιχείρησε να επιστρέψει στην Ινδία, με στόχο να αναρρώσει από τα ψυχικά του προβλήματα. Η προσπάθεια του, όμως, ήταν ανεπιτυχής.

Επέστρεψε στην Αγγλία, όπου και απεβίωσε το 1920 σε ηλικία 33 ετών, από μια ασθένεια του παχέος εντέρου.

Στα λίγα χρόνια που έζησε πρόλαβε να αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο χαρισματικούς επιστήμονες της ιστορίας, ενώ στην Ινδία η ημέρα των γενεθλίων του -22 Δεκεμβρίου- έχει καθιερωθεί ως «Εθνική Ημέρα των Μαθηματικών».

"Ό,τι ήταν ο Μότσαρτ για τη μουσική και ο Αϊνστάιν για τη φυσική, ήταν ο Ραμανουτζάν για τα μαθηματικά. 

Αν είναι να τον παρομοιάσεις με κάποιον, αυτός θα πρέπει να είναι ο Νεύτων". 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ