Ένα εξαιρετικό γλυκό από την Ντίνα Νικολάου: Brownies με κανέλα και αμύγδαλα

Για τους λάτρεις της ευωδιάς της κανέλας, αυτά τα μπράουνις συνδυάζουν την αφράτη υφή με το άρωμα ου αγαπημένου μπαχαρικού. 

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
240 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) + 1 κουτ. γλυκού επιπλέον, για το ταψάκι
8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
180 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. αμυγδαλόσκονη (θα τη βρείτε σε σακουλάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
20 γρ. κακάο σε σκόνη
2 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
50 γρ. αμυγδαλόψιχα, χονδροκοπανισμένη
λίγο κακάο σε σκόνη ή λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνω ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.
Σε μπεν μαρί, δηλαδή σε μια μικρή κατσαρόλα στερεωμένη επάνω σε μια μεγαλύτερη στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ετοιμάσω ένα βελούδινο σοκολατένιο μείγμα.
Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με την άχνη, μέχρι να φτιάξω ένα κολλώδες και ανοιχτόχρωμο αφράτο μείγμα. Προσθέτω την αμυγδαλόσκονη, το κακάο, το αλεύρι και την κανέλα και χτυπάω λίγο ακόμα για να ενωθούν. Προσθέτω το μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Τέλος, ρίχνω και την κοπανισμένη αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύω με μια σπάτουλα με μεγάλες και κυκλικές κινήσεις, για να μην πέσει ο όγκος της.
Αδειάζω τα μείγμα στο ταψάκι και το ψήνω για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνω για άλλα 20 λεπτά.
Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει τελείως και το κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Τα σερβίρω πασπαλισμένα με σκόνη κακάο καλής ποιότητας ή με ζάχαρη άχνη.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ