Αυτό είναι το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ: Οι παραστάσεις σε Επίδαυρο και Ηρώδειο

"Χρονιά εγκαινίων" το 2017 για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το οποίο φιλοξενεί περίπου 130 εκδηλώσεις από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 19 Αυγούστου.

«Κι αν πέρυσι πρόλαβε με πέντε εβδομάδες προετοιμασίας κι έδωσε το στίγμα του -νεανικό, εναλλακτικό, πολιτικό- εφέτος είναι η χρονιά της πραγματικής πρεμιέρας και των εγκαινίων» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Πειραιώς, παρουσία δημοσιογράφων, συνεργατών και καλλιτεχνών, με καθυστέρηση σχεδόν 50 λεπτών, έως ότου φτάσει και η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. 

Την παρουσίαση των εκδηλώσεων άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου: Το πρόγραμμα εφέτος "έχει τόσες πτυχές, τόσες κατευθύνσεις, τόσο ενδιαφέρουσες συνεργασίες,  με την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά, με έμφαση στους νεότερους, πολύ δημιουργικούς καλλιτέχνες που  σε αυτόν τον μικρό ευλογημένο τόπο ανθίζουν.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που στηρίζει με τόση γενναιοδωρία τόσο διαφορετικές προσπάθειες. Αλλά δεν είναι μόνο το καλλιτεχνικό έργο, είναι και το εκπαιδευτικό έργο που παίρνει μια πολύ μεγάλη θέση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δίνει ένα διεθνές προφίλ" ανέφερε. Η κα. Κονιόρδου αναφέρθηκε και στις καλλιτεχνικές δράσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ στην πόλη:

"Δράσεις με χαρακτήρα, δράσεις σε όλην την πόλη, σε γειτονιές που έχουμε απαξιώσει, περιοχές με μυρωδιές, με αρώματα που συνδέονται με μεγάλες προσωπικότητες. Πρέπει να θυμηθούμε αυτές τις γειτονιές, να θυμηθούμε ότι ζούμε σε μια πόλη που αξίζει".

Τον λόγο πήρε εκ νέου ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το 2017 ως "χρονιά εγκαινίων" για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς εγκαινιάζονται νέοι θεσμοί, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ, με την ελπίδα να μπολιάσουν την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα και να εδραιωθούν, προκειμένου να δώσουν τους καρπούς τους στο μέλλον.

"Πρώτον, εγκαινιάζουμε το Λύκειο Επιδαύρου, ένα πολύτιμο για όλους μας διεθνές θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα, το οποίο θα απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο. (..) Φέτος, με το μεταναστευτικό πρόβλημα να δοκιμάζει την ταυτότητα της δυτικής κοινωνίας, η θεματική που διατρέχει το πρόγραμμα της Επιδαύρου, αλλά και του Λυκείου είναι 'Η έλευση του ξένου', όπως αποτυπώνεται σε κείμενα της αρχαιότητας, αλλά και όπως καθρεφτίζεται στον διάλογο ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το ιστορικό παρόν" είπε χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος σημαντικός θεσμός εντός του Φεστιβάλ που εγκαινιάζεται εφέτος είναι το "Άνοιγμα στην πόλη" που, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, περιλαμβάνει δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους, δραματουργίες site specific, ποιητικές και μουσικές παραστάσεις, αλλά και ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές της πόλης, από τον Πειραιά και τις εργατικές κατοικίες έως την Ελευσίνα.

Ταυτόχρονα εφέτος, ενισχύεται το στίγμα του κάθε χώρου: Η Πειραιώς 260, όπως πάντα, ανήκει κατά κύριο λόγο στη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία, το Ηρώδειο θα έχει κυρίως μουσική ταυτότητα, καθώς θα φιλοξενεί παραστάσεις λυρικού θεάτρου, ορχήστρες και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης, βυζαντινής, παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί επίσης τον Σεπτέμβριο, τιμώντας τη μνήμη του, η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο "Αμύντας" του Γεωργίου Μόρμορη.

Να σημειωθεί επίσης πως με τη μετεγκατάσταση της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Φεστιβάλ Αθηνών μπαίνει για δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, μεταφέροντας εκεί σειρά μουσικών κυρίως εκδηλώσεων.

 

Η ταυτότητα του Ηρωδείου θα είναι μουσική, η Επίδαυρος θα φιλοξενήσει 7 παραστάσεις, στη Μικρή Επίδαυρο κυριαρχεί το εναλλακτικό βλέμμα πάνω στο αρχαίο δράμα, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με τον αιρετικό ηθοποιό, ποιητή και σκηνοθέτη Ολιβιέ Πυ, που επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικετίδων του Αισχύλου. 

Παράλληλα, οι δράσεις στην πόλη της Αθήνας, απλώνονται ως τον Πειραιά και φτάνουν στην Ελευσίνα.

Γιαν Τίρσεν και IMANY στο Ηρώδειο 

Το Ηρώδειο ξεκινά με δύο παραστάσεις της Λυρικής,  «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα και την «Τροβατόρε» του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί: Στέφανο Πόντα. 

Το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898-1948), αριστούργημα και ορόσημο στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, που θεωρείται ως το πληρέστερο δημιούργημα στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου, θα προβληθεί στο Ηρώδειο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττκού μια μουσική βραδιά με τη Μάρτα Άργκεριχ, έναν ζωντανό μύθο του πιάνου και ηγετική προσωπικότητα των τεχνών του 20ού και του 21ου αιώνα. 

Η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Γιούρι Τεμιρκάνοφ, προσκαλεί το κοινό σε δύο ξεχωριστές βραδιές κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. 6 και 7 Ιουλίου. 

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος, πιανίστας με σημαντική διεθνή καριέρα, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. 

Για μια ακόμη χρονιά, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια μεγάλη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Στις 21 Ιουνίου η βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

Στο Ηρώδειο θα παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Κρήτης, στον Μανώλη Ρασούλη, τις μουσικές της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, αλλά και συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Θάνου Μικρούτσικου. 

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ο συνθέτης της Amelie Γιαν Τίρσεν, αλλά και η Imany. 

Στο Ηρώδειο θα επαναληφθεί, τιμώντας τη μνήμη του, η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο Αμύντας του Γεωργίου Μόρμορη.

 

1η Ιουνίου ξεκινάνε οι παραστάσεις στο Πειραιώς 260 και αφορούν κυρίως σε ελληνική δραματουργία, χορό, εικαστικά, αλλά και μουσική.  

30 Ιουνίου αρχίζει η Επίδαυρος 

Επτά επί Θήβας του Αισχύλου [30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου]
Σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) κ.ά.

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή [7 - 8 Ιουλίου]
Στον ομώνυμο ρόλο ο Κώστας Καζάκος. Μετάφραση:Δημήτρης Δημητριάδης • Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης, Μουσική: Μίνως Μάτσας 
Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης (Ξένος), Κώστας Καζάκος (Οιδίπους), Κόρα Καρβούνη (Αντιγόνη), Τζένυ Κόλλια (Ισμήνη), Γιάννος Περλέγκας (Θησέας),Δημήτρης Ήμελλος (Κρέων), Δημήτρης Λάλος (Πολυνείκης), και 8μελής χορός ηθοποιών. 

Βάκχες του Ευριπίδη ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας [14 - 15 Ιουλίου]
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Διασκευή - Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος 
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου. Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας.

Ειρήνη του Αριστοφάνη [21- 22 Ιουλίου]
Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Κυπουργό τη μουσική σύνθεση και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο το λιμπρέτο για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη και τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε
απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Πέτρου, συνοδεύει ζωντανά την παράσταση στην Επίδαυρο. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης 
Παίζουν: Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Ερμής), Ειρήνη Καράγιαννη (Ειρήνη), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πόλεμος). 
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελίτα Κουνάδη, Ηλίας Κουνέλας, Ελένη Μπούκλη, Μαρία Νίκα, Μαρίνα Σάττι, Γιωργής Τσουρής, Αντιγόνη Φρυδά.

Άλκηστη του Ευριπίδη [28- 29 Ιουλίου]
Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη, αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ηρακλής), Μαρία Κίτσου (Άλκηστη), Γιάννης Φέρτης (Φέρης), Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων), Σωτήρης Τσακομίδης (Θάνατος), Δημήτρης Παπανικολάου (Δούλος). Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος. Συμμετέχουν πέντε μουσικοί επί σκηνής.

Μήδεια του Ευριπίδη [4- 5 Αυγούστου]
Η βαρβαρότητα του έρωτα
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη 
Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Πασσάς και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Συμμετέ-
χουν τέσσερις μουσικοί. Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Πέρσες του Αισχύλου [11-12 Αυγούστου]
Ο νεότατος Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια, προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. 
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονισήφορος Ονισηφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

Παραδοσιακό γλέντι στην Επίδαυρο

Το φεστιβάλ Επιδαύρου ρίχνει αυλαία 19 Αυγούστου με μια ξεχωριστή γιορτή, ένα παραδοσιακό γλέντι με τίτλο «Εδώ είν’ αλώνι για χορό!» με πάνω από 250 καλλιτέχνες επί σκηνής και αφιέρωμα στις μουσικές και τα τραγούδια της Πελοποννήσου. 
Καλλιτεχνική - Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, Σκηνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου 
Συνεργασία: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Αφήνουμε τα παιδιά μας να παίξουν την ώρα της παράστασης 
Συνεχίζεται και φέτος η δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο, που θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά πέρυσι, με μεγάλη επιτυχία. Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 12 ετών, που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, σε άμεση συνάρτηση με τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, δίνει τη δυνατότητα στους μεγάλους να παρακολουθούν τις παραστάσεις απερίσπαστοι, ενώ τα παιδιά απασχολούνται προσεγγίζοντας τις έννοιες και το περιεχόμενο των έργων μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

22 Μαΐου προ-φεστιβάλ 

Τη φετινή διοργάνωση θα ανοίξει μία προ-φεστιβαλική περίοδος από τις 22 έως και τις 28 Μαΐου με δύο φεστιβάλ. Το δημοφιλές Βοb Festival που προσφέρει βήμα πειραματισμού σε νεοσύστατες θεατρικές ομάδες, και την πλατφόρμα Sound Acts, που περιλαμβάνει ένα σύνολο από περφόρμανς σχετικά με την έμφυλη, φυλετική και σωματική ταυτότητα.

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και Ρομέο Καστελούτσι στο Ολύμπια 

Με τη μεταφορά της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ το Φεστιβάλ δραστηριοποιείται και στο θέατρο Ολύμπια εκεί όπου μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. 
Οι σπουδαίοι Ρόμπερτ Γουίλσον και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεισδύσουν στο διαλυμένο μυαλό ενός από τους διασημότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάσλαβ Νιζίνσκι. Η σόλο παράσταση βασίζεται στα ημερολόγια του εμβληματικού χορευτή. 

Το 1835 ο Γάλλος διπλωμάτης Αλεξίς ντε Τοκβίλ (1805-1859) έγραψε ένα δίτομο δοκίμιο για την ανθούσα δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών με τίτλο Η δημοκρατία στην Αμερική. Το δοκίμιο του Τοκβίλ, ένα από τα πρώτα θεμελιώδη κείμενα που ανέλυσαν το αναδυόμενο μοντέλο δημοκρατίας, υποδεικνύει ένα νέο πολιτικό όραμα για τη Δύση, ενώ συγχρόνως διαβλέπει την παρακμή της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας και την κόπωση της Ευρώπης. Εμπνευσμένος από το έργο του Τοκβίλ, ο Ρομέο Καστελλούτσι,  θα επιχειρήσει να αναδείξει τις σκοτεινές πλευρές της «δημοκρατικής τυραννίας», η οποία, εν ονόματι της πλειοψηφίας, αδρανοποιεί τον πολίτη και περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες του. Ο Ιταλός δημιουργός φωτίζει το φαινόμενο της δημοκρατίας στην εποχή μας. 

Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, 4 - 19 Ιουλίου 
Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές κέντρο για την εφαρμοσμένη μελέτη του αρχαίου δράματος, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στην περιοχή της Επιδαύρου. Το Λύκειο Επιδαύρου απευθύνεται σε σπουδαστές και σπουδάστριες ακαδημιών θεάτρου, δραματικών σχολών και τμημάτων θεατρικών σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, καθώς και σε αποφοίτους ανάλογων σχολών από όλον τον κόσμο.

Το φετινό ποσό για την λειτουργία και ολοκλήρωση του Φεστιβάλ είναι τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και μία προοπτική χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ