To must της εβδομάδας: 30 γευστικές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα - Θα καεί το πελεκούδι...

Γιατί ένα από τα έθιμα που κάνουν το Πάσχα ξεχωριστή γιορτή είναι το καλό φαγητό.

Σε λίγες μέρες πλησιάζει το Πάσχα και ήδη έχουμε ξεκινήσει ο ργανώνουμε το τραπέζι της Κυριακής.

Όσοι όμως είστε της τελευταίας στιγμής και μένετε στην Αθήνα, δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις για να γιορτάσετε και μαζί με την παρέα σας.

 

Αν κάνετε Ανάσταση στα βόρεια προάστια, μπορείτε να φάτε την αχνιστή μαγειρίτσα σας με άρωμα γειτονιάς, στη νοσταλγική Μπεμπέκα στο Χαλάνδρι, συμπληρώνοντάς τη με εκείνο το τυροπιτάρι που φτιάχνουν με γραβιέρα Ρούμελης, μια σαλάτα με πλιγούρι λουίζα, βασιλικό και ξύσμα λεμονιού ή κάποιο από τα ψητά, είτε μέσα είτε στην αυλή με τις πορτοκαλιές.

Ή να κατευθυνθείτε προς το πιο σύγχρονο σε στιλ Μαύρο πρόβατο του Press Cafe στα Μελίσσια: θα έχει κι εκείνο μαγειρίτσα, ενώ το αρνί και παϊδάκια θα πρωταγωνιστούν, αναμενόμενα, στο πασχαλινό του τραπέζι, πλαισιωμένα από τα ποικίλα πιάτα που προτείνει η κουζίνα του.

Αν πάλι επιλέξετε την οδό του αναστάσιμου μενού, το Tier et tout στο Νέο Ψυχικό θα σας περιμένει με μαγειρίτσα με σπανάκι και καυκαλήθρες, ανάμεικτη σαλάτα (ανά δύο ), σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κότσι με πουρέ πατάτας και λαχανικά ή, εναλλακτικά, οσομπούκο με πουρέ πατάτας και φρικασέ μανιταριών με φινάλε σουφλέ «τσουρέκι» με παγωτό βανίλιας (κι αυτό ανά δύο ) με € 35 το άτομο.

Η αυλή της μπεμπέκας

 

Το δε Εν Ελλάδι στην Κηφισιά μια σειρά πιάτων που ξεκινά με την πατροπαράδοτη σούπα, για να συνεχίσει με ανάμεικτη σαλάτα, επιλογή ανάμεσα σε αρνάκι ψητό στο φούρνο με πατάτες και Τ-bοne, καρυδόπιτα με σοκολάτα και κόκκινα αβγά (€ 25 το άτομο με κρασί ).

Ο ζεστός χώρος με τη νεο-παραδοσιακή ατμόσφαιρα θα είναι ανοιχτή και την Κυριακή του Πάσχα, με όλο της τον κατάλογο αλλά και αρνί, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια και μια έξτρα δόση μαγειρίτσας για τους φανατικούς.

Σε κοντινή απόσταση, στην Κάτω Κηφισιά, το Καλωσόρισμα του Αντώνη του Αντώνη Ρούσσου στήνει κι εκείνο ένα πλούσιο πασχαλιάτικο τραπέζι στη σάλα του και –καιρού επιτρέποντος– άτω από τις φυλλωσιές των μουριών στην αυλή με αρνί και κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, κατσικάκι λαδορίγανη, κατσικάκι με χόρτα, σπιτικούς ντολμάδες, τζατζίκι με κανονικό γιαούρτι, τυροπιτάκια, πατάτες Νάξου τηγανητές και άλλα πολλά.

Αν πάρετε το άγιο φως σε κάποια από τις εκκλησίες του κέντρου, αφού κάνετε μια νυχτερινή βόλτα κάτω από την Ακρόπολη, μπορείτε κάλλιστα να καταλήξετε για μαγειρίτσα με μανιτάρια και σαφράν στο εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι και να δοκιμάσετε επ’ ευκαιρία και το φρυγαδέλι με λαδολέμονο θυμαριού ή το ψητό αρνί με αγουρίδα, μέλι και πατατού Άνδρου – θα επανεμφανιστούν τη επομένη, παρέα με τζιγεροσαρμάδες και καρδιά μοσχαρίσια στη σχάρα.

Ή ακόμη να καθίσετε σ’ ένα από τα τραπέζια της Αρκαδίας, απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης, που θα φτιάξει τη δική της αχνιστή μαγειρίτσα και θα σουβλίσει και αρνί.

Έχετε υπόψη σας ότι ο Κούβελος θα έχει ετοιμάσει τη μαγειρίτσα του και θα σας περιμένει.

Η ζεστή ταβέρνα στο Κουκάκι θα είναι ανοιχτή και ανήμερα το Πάσχα με κοκορέτσι, αρνάκι στο λαδόχαρτο, κρεατότουρτα Χανίων και κατσικάκι στη γάστρα, τα οποία αν είναι καλός ο καιρός θα τα χαρείτε στη στρωμένη με χαλικάκι, βγαλμένη θαρρείς από ελληνική ταινία αυλή.

Το καλωσόρισμα του Αντώνη

 

Κι ο Τηλέμαχος Athens ετοιμάζεται για το πρώτο του Πάσχα στην καρδιά της Αθήνας.

Θα σας περιμένει το Μ. Σάββατο το βράδυ με τη δική του συνταγή μαγειρίτσας, στην ουσία κάτι μεταξύ μαγειρίτσας και φρικασέ, που την έχει μόνιμη στον κατάλογο (χωρίς συκωτάκια, με αρνάκι γάλακτος ξεκοκαλισμένο με μυρωδικά ) και ανήμερα με αρνιά, κοκορέτσια, κοντοσούβλι σε αστική ατμόσφαιρα.

Αν πάλι θέλετε να φάτε ατενίζοντας τη νυχτερινή ή τη μεσημεριανή πόλη από ψηλά, έχετε υπόψη ότι οι Ορίζοντες Λυκαβηττού θα τηρήσουν τα γευστικά έθιμα με ένα μενού που θα σερβίρεται και μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα (€ 45 το άτομο ).

Ξεκινά με μαγειρίτσα με μαρούλι, άνηθο και μυρώνια, συνεχίζει με κοκορέτσι με κρητικό γαμοπίλαφο και σάλτσα Μαυροδάφνης, πασχαλινή σαλάτα και αρνάκι αντικριστό και κλείνει ντουέτο σοκολάτας σε τραγανό κραμπλ από τσουρέκι με φράουλες και σάλτσα ελληνικού καφέ.

Είναι κι η νοσταλγική Βουρλιωτίνα στην Καισαριανή.

Εκεί η κυρία Τριανταφυλλιά θα φτιάξει τη μαγειρίτσα της και για την επομένη έχει στα πλάνα αρνί και κοκορέτσι, κοκκινιστά και σμυρνέικα σουτζουκάκια, χουνκιάρ μπεγιεντί και τηγανιά.

Όσο για το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe στο Παγκράτι, θα είναι ανοικτό την Κυριακή του Πάσχα με το αρνί του, τα σαρμαδάκια του, τα παϊδάκια του κι άλλα πολλά, με άρωμα γειτονιάς.

Η αυλή του Κούβελου

 

Αν βρεθείτε στα νότια, να σας πούμε ότι οι Μαγικές Κατσαρόλες στο Παλαιό Φάληρο ρίχνουν κι εκείνες στη μαρμίτα τους ψιλοκομμένη συκωταριά, κρεμμυδάκι κι άνηθο (μπορείτε μάλιστα να παραγγείλετε μαγειρίτσα για το σπίτι μέχρι το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ).

Φέτος, μάλιστα, έπειτα από απαίτηση του κοινού, το Μεγάλο Σάββατο θα στρώσουν δύο φορές τραπέζι: οι βιαστικοί μπορούν να ξεκινήσουν από τις οκτώ, αρκεί να δώσουν τη θέση τους στις 11.45 μ.μ. στους πιο «τυπικούς» που θα έρθουν για τη σούπα τους μετά την Ανάσταση.

Στην ειδική κάρτα που έχουν διαμορφώσει για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα (επιλέγετε ελεύθερα, με ελάχιστη κατανάλωση και στις δύο περιπτώσεις € 30 χωρίς το κρασί ) θα πρωταγωνιστεί το σουβλιστό αρνάκι Βόνιτσας αλλά και θρακιώτικοι τζιγεροσαρμάδες, γαρδούμπα με γλυκάδια λεμονάτη στο φούρνο, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, κατσικάκι Ανωγείων φρικασέ με μαρούλια και αντίδια, αρνάκι Νάξου με πατατούλες στη γάστρα κ.ά.

Αν θέλετε να δείτε και λίγη θάλασσα, μπορείτε να πάτε μέχρι το Καστελόριζο της Βάρκιζας, το οποίο θα κινηθεί το Πάσχα στη λογική του μενού (€ 29 το άτομο ) με σαλάτα και ηπειρώτικη χορτόπιτα, κριθαρότο με απάκι, βασιλομανίταρα και λιαστή ντομάτα, αρνίσιο κότσι με κρασί, θυμάρι και λεμονάτες πατατούλες και σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό.

Το καστελόριζο της Βάρκιζας

 

Με λίγη παραπάνω αυτοκινητάδα, κι έχοντας βάλει την αγαπημένη σας μουσική στο CD player, άνετα πάτε για Λαμπρή μέχρι το βασίλειο της κρεατοφαγίας ονόματι Καλύβια, όπου προφανώς θα έχουν πάρει φωτιά οι σούβλες.

Το Τρίγωνο, ο Μουρούζης κι ο Κόλλιας υπόσχονται παραδοσιακή κρεατοφαγία με όλα τα κομφόρ: αρνί σουβλιστό και κοκορέτσι, παϊδάκια, μπριζόλες, χωριάτικη, πατάτες...

Άλλη εκδρομική ιδέα; Ένα ακόμη στέκι για μερακλήδες κρεατοφάγους, ο ρουστίκ Άγιος Μερκούριος απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη που ατενίζει τους Θρακομακεδόνες και τις νότιες πλαγιές της Πάρνηθας.

Θα ψήνει κι εκείνος τα αρνιά και τα κοκορέτσια του, βάζοντας πλάι τους καταπληκτικές τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και πολλά ακόμη.

Σκεφτείτε και τη Μάνδρα, που φημίζεται για τα κρεατικά της, όπως αναφέρει το athinorama.gr.

Αφού κάνετε τη βόλτα σας στην πλατεία με το Δημαρχείο και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, καταλήξτε στην Ελιά για να τιμήσετε το έθιμο, με οβελία και κρασοκατάνυξη, και επ’ ευκαιρία δοκιμάστε και το τυροπιτάρι (δηλαδή τηγανητή τυρόπιτα ) και τα τζόλια (χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με μπόλικη μυζήθρα ).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ