Λαγκάρντ για Ελλάδα: «Βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής»

Αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέος η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και από την συνάντηση που είχε με τη Μέρκελ.

Η επκεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας  ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.

Ωστόσο τόνισε πως το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.

Εξήγησε ότι υπάρχει ακόμη διχογνωμία για το αν θα μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους.

Φρόντισε δε να καταστήσει ακόμη πιο σαφές το μήνυμα του Ταμείου προς το Eurogroup:

«O,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης» είπε. .

«Βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Ελλάδα», ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Επισήμανε ακόμα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προσφέρει πρόγραμμα με ευνοϊκούς όρους Ελλάδα, αλλά θα εφαρμόσει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη του οργανισμού.

Σημείωσε πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί «πραγματική πρόοδος» στις διαβουλεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ αρνήθηκε ότι το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα περισσότερη λιτότητα.

Οπως είπε το ελληνικό ζήτημα τις "τελευταίες εβδομάδες" είναι στη "σωστή κατεύθυνση" και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε τελικά ένα "πακέτο πολιτικών" για να στηρίξει την ελληνική οικονομία.

Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι "συνθήκες ανάπτυξης" θα έχουν βελτιωθεί.

Η Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη "λιτότητα", καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, η επαναφορά των οποίων, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, θα τεθεί επί τάπητος μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018.

Η επικεφαλής του Ταμείου δεν δήλωσε επί της αρχής αντίθετη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επικαλούμενη μάλιστα παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ που συνέδεε την ύπαρξη συνδικάτων με αύξηση της ισότητας.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως χρειάζεται μία σωστή ισορροπία ανάμεσα στις συμβάσεις που βελτιώνουν το στάτους των εργαζόμενων, ειδικά των αδύναμων, και σε αυτές που ουσιαστικά γίνονται εμπόδιο στην ευελιξία, την παραγωγικότητα και την πρόοδο σε μία οικονομία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ