«Αμήχανη» η Ευρώπη μετά τα αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος και τη νίκη του Ερντογάν

Επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι επέλεξαν να είναι στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι μετά τα αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος και τη νίκη του Ερντογάν.

Πρώτες αντιδράσεις από το Μαξίμου

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν πως «η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στον γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού» σχολιάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η τελευταία πρόταση της άτυπης αντίδρασης της κυβέρνησης είναι ενδεικτική της αγωνίας που διακατέχει την ελληνική πλευρά αναφορικά με την επόμενη μέρα, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Γερμανία
«Θα ήταν συνετό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και σταθερό τρόπο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο προσωπάρχης της Μέρκελ επισήμανε πως τη διαδικασία επιτήρησαν εκλογικοί παρατηρητές και ότι η γερμανική κυβέρνηση «ασφαλώς θα σεβαστεί ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από μια ελεύθερη και δημοκρατική ψηφορορία». 

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ψηφοφορία ήταν ελεύθερη και δημοκρατική, ο Αλτμάιερ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μιλήσει για το αποτέλεσμα αφού επισημοποιηθεί και αφού εκδοθεί το πόρισμα των εκλογικών παρατηρητών για το κατά πόσον διεξήχθη με δίκαιο τρόπο.

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του SPD και υποψήφιος καγκελάριος στάθηκε στο οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: «Η οριακή έκβαση του δημοψηφίσματος δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν είναι η Τουρκία. Πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκρινε σε δηλώσεις του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Τουρκία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, επισημαίνοντας τους διωγμούς στο δημόσιο μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και δημοσίων λειτουργών.

«Τώρα που η Τουρκία έχει προφανώς πάρει λάθος δρόμο όσον αφορά την ευρωπαϊκή άποψη, πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας, και συγκεκριμένα αυτό σημαίνει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία τις οποίες διεξάγουμε ακόμη δεν μπορούν πλέον να συνεχίζονται».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί πιθανής επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, δήλωσε στην εφημερίδα "Welt": «σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορούν επ' ουδενί να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έχει αποτύχει.»

Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες που κατάγονται από την Τουρκία και περίπου το 1,41 εκατ. εξ αυτών είχε δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.

Ο Άξελ Σέφερ, σημαίνον στέλεχος του SPD, επισήμανε ότι οι πλειοψηφίες σε δημοκρατικές ψηφοφορίες μπορεί να στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας, παραπέμποντας στις εκλογές του 1933 στη Γερμανία, όταν το ποσοστό των ναζί του Αδόλφου Χίτλερ αυξήθηκε ραγδαία.

«Η ψηφοφορία για το Brexit ωθεί τη Βρετανία στο περιθώριο, η εκλογή του (προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε περιπέτειες, το δημοψήφισμα του Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στον απολυταρχισμό και οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές του 1933 οδήγησαν τη Γερμανία στην άβυσσο», είπε χαρακτηριστικά ο Σέφερ.

Ο Τζεμ Εζντεμίρ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων με τουρκική καταγωγή, ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι η Κυριακή ήταν μια «μαύρη μέρα για την Τουρκία», αλλά πρόσθεσε ότι «περίπου το 50% ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον της δικτατορίας. Στεκόμαστε στο πλευρό τους».

Η Μπέατριξ φον Στορς, μέλος του ΕΚ που έχει εκλεγεί με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), έγραψε από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «όλοι οι Τούρκοι με γερμανικό διαβατήριο που σήμερα (σ.σ. χθες) ψήφισαν υπέρ μιας ισλαμικής δικτατορίας στην Τουρκία θα ήταν καλοδεχούμενο να φύγουν από τη Γερμανία».

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του επιτέθηκε ουκ ολίγες φορές εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδίως αυτών της Γερμανίας και της Ολλανδίας,κατηγορώντας τις για «τακτικές των ναζί», επειδή απαγόρευσαν σε υπουργούς της κυβέρνησής του να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις της τουρκικής διασποράς υπέρ του «Ναι».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ